Nyitóoldal
Helyfoglalás
Meteorológia
Hírek
Írások
Fórumok
Eseménynaptár
Rekordfogások
Fotóalbum
Statisztika
Dokumentumtár
Tórendszer
Maconkai Halkatlan Büfé
Maconka - Írások

Maconkai évadnyitó, ismét Valkó-módra

2017-04-16
Dérer István
Dérer István
Ezúttal már az ötödik évfolyamával folytatódott az versenysorozat, amely Maconka Barátainak lett létrehozva, majd évről-évre tovább csiszolgatva a versenyzők többségi kívánságai alapján. Idén a tavaszias napsütésben ismét jelentős mezőny jelent meg és érte el a sorozat eddigi 22 versenyéből a harmadik legjobb eredményt, így a fogások és a tapasztalt jó hangulat reményeink szerint méltó alapot adott az idény többi versenyéhez is. Fogadja mindenki szeretettel e kis beszámolót és egyben a következő, május 13-i Maconkai Majális Kupa, egyben a második Szuperkupa-forduló kiírását is!

Tavaly az első versenynél először a korai érkezésemről emlékeztem meg, idén ezt már letudtam a verseny előtti napon egy igen jelentős extra pontytelepítés apropóján, amely esemény a hajnali 3 órás önébresztési mutatvánnyal nyitott. Magán a versenynapon pedig a megyei szövetségi közgyűlés okán reggel előbb máshol volt jelenésem több sorstársammal együtt, így csak a verseny vége felé csatlakozhattam a többiekhez. Szerencsére ismét minden rendben ment, az elmúlt években megszokott módon... A lényeg, hogy e versennyel elindult a 2017. évi maconkai versenyidény, benne remélhetőleg ismét sok szép eseménnyel, melyekre majd jó lesz visszaemlékezünk, versenyzőknek és szervezőknek egyaránt!

Az elmúlt években már megszokott módon egyfajta bemelegítésül itt olvasható a tavalyi tapasztalatokról és az idei első fordulós versenykiírásról szóló, 2017. évi nyitó cikk:

Partra magyar! - Maconka Barátai 2017.

Nos, végre kezdjünk is bele. A verseny előtti napokban szépen telt a mezőny annak ellenére, hogy szerencsére egyre több színvonalas horgászversenyt rendeznek (így egyre többet értelemszerűen egy időpontban is) kis Hazánkban. Ami számomra meglepő volt, az a hölgyek és lányok hiánya. Bízom benne, hogy ez csak átmeneti helyzet és a folytatásban ismét köszönthetjük őket e versenysorozaton is... Végül megtelt a gáti nemzetközi versenypálya és a Nyári kikötő, a gyermekek pedig a szülők tavalyi többségi véleménye okán az I. sziget bejárójára kerültek.

A több, mint 300 extra ponty betelepítése után még pénteken késő délután megtörtént a rajthelyek kijelölése, a mágnestáblára felkerült a térkép, a dobogóra a megszokott feliratok. Ekkorra már többen meg is érkeztek és a büfé előtti látványteraszon megkezdődött a megszokott beszélgetés.

A továbbiakról eleinte telefonon keresztül értesültem. Ignácz Olivér, a BSHE elnökhelyettese már hajnali ötkor megkezdte a regisztrációt, mely folyamatnak egyetlen visszatérő hátránya, hogy a többség mindig az utolsó negyedórában érkezik, s így a torlódás idővesztesége a verseny előtti felkészülési időt csökkenti. Az viszont számomra mindig öröm, hogy aki tud, az mindig eljön a regisztráltak közül annak ellenére, hogy továbbra sem kell előre fizetni. E szombaton most +/- 1 fő volt az egyenleg, ugyanis a krónikás egy (elektronikusan a visszaigazolásról kiértesített) versenyzőt elfelejtett a listára feltenni, még egy sporttárs igazoltan távol maradt. Végül rendeződött a szektorbeosztás, így a sorsolás után szűk negyedórás késéssel már el tudta foglalni a kijelölt helyeket a mezőny.

Ezúttal az úszósok és a feeder technika követői a szektorok tekintetében váltakozva helyezkedtek el (F/Ú/F/Ú/F/Ú/F), a Nyári kikötőre pedig az ötödik feeder szektor maradt.

Mire kinyomtatásra kerültek a mérlegelési lapok, meg is érkeztek az első nagyobb pontyok. Hamarosan az is kiderült, hogy folytatódni látszik a tavaly is "megénekelt" Valkó Világ, ugyanis Tamásnak már a harmadik nagyponty jelentkezett.

A tavaszias időjárásban szépen alakultak a fogások, sőt néhány szektorban már most sejthető volt, hogy nagyon szoros lesz a verseny. Maga a relatíve kedvező idő is jó hír volt, mert ez az eddigi legkorábbi szezonnyitó a sorozaton. Mire kiérek a partra, már a gyermekek versenyének lefújása előtt állunk, készen az eredmények feldolgozására, s a felnőtt mezőnyben félóra múlva már két csapat is megkezdi majd a mérlegelést. Gyorsan telnek a percek, majd egy óra után lassan véget ér a mérlegelés. Közben jönnek be a mérlegelőlapok, feldolgozásra, jönnek be a versenyzők, ebédelésre. Ez ezúttal csirkecomb ragus körettel, savanyú uborkával. A versenyzők kicsit megpihennek, ebédelnek, a halőrházban pedig lassan kialakul a végeredmény is.Jöjjön most egy kis képriport az eseményekről!

Átbeszélve a mérlegelőkkel, az úszósoknál a kiegyenlített ezüstkárász-dévér tömegfogás volt a jellemző, s elmondható, hogy az átlagos fogást tekintve az úszós módszer ismét elérte, sőt meg is haladta a feeder eredményt az ott jellemző nagyhalas kockáztatás miatt. Kiemelném még a gyermekeket, ahol a szép fogásokat tovább színesítették a széles kárászok és a compók is.

Szektoronkénti mérlegelt fogások:

A (feeder, 10 fő) 32.050 g

B (úszós, 08 fő) 93.350 g

C (feeder, 11 fő) 140.885 g

D (úszós, 09 fő) 139.175 g

E (feeder, 11 fő) 95.720 g

F (úszós, 08 fő) 57.725 g

G (feeder, 11 fő) 90.575 g

H (feeder, 12 fő) 97.075 g

GY (gyermek, 08 fő) 47.950 g

Látva újra az eredménysort, folytatom a megkezdett gondolatot. A maconkai nagyponty-állomány és az előző napi extra telepítés ismeretében ismét sokan kockáztatva a pontyhorgászatra fókuszáltak, de a megszokottan jó fehérhal-fogások ezt ismét a legtöbb helyen ellensúlyozni tudták, de csak akkor, ha nem volt meg a második nagyponty egy adott versenyzőnél. A fogásokat elemezve láttuk, hogy már a megszokott módon több 10 kg-on felüli ponty is kifogásra került, de ismét szépek voltak a koi pontyok is. Megemlítendők még a felnőtt mezőnyben is az (inkább itt e néven ismert) aranykárászok, a tavasszal jellemző nagytestű karikák, vagy éppen az egyik 2 kg közeli remek compó. A legeredményesebb szektor most az úszós D és a feeder C szektor volt, ez utóbbi az összes szektoros fogás felét kitevő Valkó-korrekció nélkül...

16:01. Minden adat és minden ember a helyén. El is kezdjük az eredményhirdetést, ezúttal csak 1 perc késést szedtünk össze! Próbálok ismét tőlem szokatlan módon röviden fogalmazni, így csak összefoglalom, hogy e verseny a "Maconka Barátai" sorozat eddigi 22 versenyét tekintve összsúlyban a 3. legtöbb halat hozta, egyben a 3. legjobb feeder eredményt és szintén a 3. legnagyobb halat is. Itt pedig még ezt kiegészítve kiemelem, hogy 30 horgász mért 10 kg feletti zsákmányt a versenyen. Aztán a szokott koreográfia mellett, gyermek, úszós, feeder sorrendben megkezdődik a trófeák kiosztása (oklevelek, emléklapok később). Lássuk az eredményeket!

Eredmények a szektorgyőztesek összevetésében:

Feeder kategória

I. Valkó Tamás (C3. helyen) 1 pont, 71.460 g

II. Molnár János (H8. helyen) 1 pont, 34.215 g

III. Bíró István (E1. helyen) 1 pont, 24.525 g

4. Répás Roland (G11. helyen) 1 pont, 15.875 g

5. Kállai Alexander Márk (A9. helyen) 1 pont, 10.050 g

Részletes eredménylista, feeder kategória

Úszós kategória

I. Dobi Antal (D2. helyen) 1 pont, 21.875 g

II. Darvasi Béla (B4. helyen) 1 pont, 21.550 g

III. Szabó István (F8. helyen) 1 pont, 10.600 g

Részletes eredménylista, úszós kategória

Egyéb eredmények:

Gyermek

I. Sütő Adrián 13.150 g

II. Palotai Marcell 8.225 g

III. Sütő Kevin 7.650 g

Részletes eredménylista, gyermek kategória

Legjobb külföldi versenyző:

I. Jan Gazdik (SK, A6. helyen, feeder) 7.900 g

Legjobb ifjúsági versenyző:

I. Kállai Alexander Márk (A9. helyen, feeder) 10.050 g

Részletes eredménylista, ifjúsági kategória

Legnagyobb hal kifogója:

Molnár János (H8. helyen, tükörponty, 16.170 g)

Emléklap:

Gyurcsák András (gyermek)

Angyal Ádám (gyermek)

Szikora Rajmond Gábor (gyermek)

Rátóti Richárd (gyermek)

Hasznosi Dániel (gyermek)

A következő fordulóra ingyenes részvételt nyert:

Murai Norbert (G10)

Itt nyitható meg a feldolgozó program által előállított, létszámra és fogásra vonatkozó versenystatisztika:

Statisztika

Érdemes megnézni még az ínyenceknek a versenysorozat fogásokra és fogott halfajokra vonatkozó, fordulónkénti összesítő táblázatát is:

Összesített versenyeredmények

A hivatalos versenybeszámoló pedig szintén letölthető:

Versenybeszámoló

Lassan véget ér a mai versenynap, Maconka Barátai számára úgy 12 órával a hajnali megérkezés után. Még egy csoportkép a boldog díjazottakról és elindul mindenki hazafelé. Elégedett vagyok, mert ez egy olyan csapat, ahol az eredményen túl még számítanak az emberi tényezők is. Szép volt, s kívánom, hogy legyen ilyen majd a folytatás is!

A beszámolóm végére ismét engedjék meg még nekem a hagyományos köszönetnyilvánítást:

- Köszönöm minden Horgászbarátunknak a részvételt, a pontos érkezést, a fair versenyt.

- Minden gyermekhorgász-kísérőnek, köztük az Apukáknak és Anyukáknak a türelmet és az áldozatot.

- Az aktuális BSHE-team, azaz Ignácz Olivér, Lévai Attila, Veres Attila, Katona Attila, ifj. Papp Zoltán, Horváth "Boxi" Sándor, Répás Ferenc és persze a büfés "lányok" helyszíni, valamint Misztarka László háttérmunkáját a verseny sikeres lebonyolítása érdekében!

Ez volt a 2017. évi Szuperkupa első versenyének beszámolója! Bízom abban, hogy a következő, májusi fordulóra, az V. Maconkai Majális Nemzetközi Kupára is sokan eljönnek, sőt ismét új versenyzőket is köszönthetünk! Ez utóbbiaknak üzenem, hogy az összetett verseny (azaz a Szuperkupa) kapcsán sincs semmi veszve, ugyanis ide az öt fordulóból a legjobb négy eredmény számít! A jelentkezési lap lentebb, a versenykiírásból már letölthető.

VERSENYKIÍRÁS

V. MACONKAI MAJÁLIS KUPA

Maconka, 2017. május 13., szombat

Nevezés:

Kérjük, töltsék ki a mellékelt Jelentkezési lapot és küldjék el e-mail formájában a maconka@maconka.hu címre 2017. 05. 11-én 18:00-ig A jelentkezési lap leadható a halőrházban is, vagy elküldhető az Egyesület fax számára is.

A nevezés elfogadásáról folyamatosan, de legkésőbb 2017. 05. 11-én 22:00-ig küldünk hivatalos visszaigazolást. Ezen túl a név szerinti rajtlista a jelen cikkhez kapcsolódó fórumban (hozzászólások) folyamatosan frissítve lesz.

A részletes versenykiírás (benne a pálya kitűzése, a sorsolás menete és az eredmények pontozása, a verseny időrendi lebonyolítása, a főbb szabályok, a kiadható díjak) itt olvasható:

Versenykiírás

Részvételi díj:

A részvételi díj (amely tartalmazza a versenyre szóló sportjegyet, az ebédet, a gáti behajtás és parkolás díját, valamint a kedvezményes további horgászat személyi lehetőségét is):

  • felnőtteknek: 3900 Ft
  • hölgyeknek, ifiknek: 2600 Ft
  • gyermekeknek: maconkai éves területi jeggyel rendelkezőknek ingyenes (másoknak ez 1200 Ft, viszont cserébe éves maconkai gyermekjegy kerül kiadásra!)

Találkozzunk Önökkel, Veletek először vagy újra a napsütötte maconkai vízpartokon!

Dr. Dérer István

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 28db, utolsó: 2017-05-31 11:08:59

 

Írás ajánlása ismerősnek!