OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Idén először, egy újabb hírlevéllel jelentkezünk, pontosabban a XI. évfolyam 1. számával, egyben történetünk 67. ilyen típusú kapcsolatfelvételével. Megjegyezni kívánjuk, hogy a hírlevelek mellett a 2019-től látványosan aktivizált maconkai Facebook felületen és a weblap „Maconka” fórumon történt heti bejegyzések folyamatosan segítik a tájékoztatást, így a hírleveles funkciót is betöltik.

Jelenleg 5286 horgásztársunkkal vagyunk hírleveles kapcsolatban, s ez a szám még mindig emelkedik! A 2021. évre folyamatosan frissített maconkai weblapot e sorok írásának megkezdésekor 4.137.517 alkalommal keresték fel, a 24 órán belüli választ adó „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig jelenleg 8979. A napi tájékoztatást nyújtó, egyre népszerűbb „Maconkai-víztározó és tórendszere” Facebook felületünkön jelenleg 13.303 követővel rendelkezünk. Továbbra is kérem, hogy Horgászbarátaikat értesítsék, értesítsétek a maconkai hírekről, egyben ezen hiteles információs lehetőségekről is!

Miről is szól a jelen hírlevél? A jól megszokott életünket már második éve rendkívül megnehezítő koronavírus-világjárvány magyarországi harmadik hulláma a járványügyi intézkedések és a tömeges oltások együttes eredményeként már visszavonulóban van, így megtörténnek azok a várva-várt intézkedések is, melyek fokozatosan visszaadják a horgászat teljes szabadságát részünkre. Így május 1-től – a versenysport biztosítása, a kijárási tilalom újabb rövidítése után, a süllő és balin fogási tilalma megszűnésével egyidőben – a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a 18 év alattiak részére indul az éjszakai horgászat, kapcsoltan a több napos horgásztúrák várva-várt lehetősége is. Így beszámolunk az előfoglalás rendszeréről, a gépi foglalási rendszer indításáról, s ezek előtt – kedvcsináló gyanánt, ha egyáltalán szükség lenne rá – a folyamatban lévő maconkai beruházásokról, valamint a 2020. évi rekordfogásokról.

I. Beszámoló a 2020. évi rekordfogásokról

A maconkai rekordlista Európa legnagyobb hiteles állóvízi rekordlistája, melyen a mai napon 5177 horgász 37843 db maconkai rekordhala szerepel. Legyünk büszkék rá, s közösen fejlesszük tovább… Mivel a bejelentések kötelezők, ezért az állomány alakulása is jól követhető. Nos, példának okáért most az összes rekordfogás, a 10 kg-on felüli pontyfogás, a 20 kg-on felüli pontyfogás, valamint a csuka rekordok számát hasonlítottuk össze az utolsó 3 év tekintetében. Lássuk a pontyokat és velük az egyre népszerűbb tokhalakat! Összes rekord 2020: 4931 db, +10 kg-os ponty 3843 db, +20 kg-os ponty 86 db, +20 kg-os tokhal 139 db. Összes rekord 2019: 4682 db, +10 kg-os ponty 3575 db, +20 kg-os ponty 53 db, +20 kg-os tokhal 65 db. Összes rekord 2018: 3617 db, +10 kg-os ponty 2584 db, +20 kg-os ponty 67 db, +20 kg-os tokhal 2 db. Örömmel látjuk, hogy tavaly az előző évhez viszonyítva az elmaradt versenyek (és az ott regisztrált fogások hiánya) ellenére is újra több rekordpontynak örülhettek horgászaink, tovább fejlődik az állomány. A többi halfajt a maconkai weblap „Rekordfogások” rovatából mindenki kedve szerint listázhatja, rendezheti. Megemlítendő még a 8 új faj szerinti tórekord. Nézzük meg ezeket is. Fehér tok 29,27 kg (országos abszolút rekord), lapátorrú tok 28,12 kg (országos abszolút rekord), tőponty 24,50 kg, fekete amur 15,65 kg, lénai tok 11,90 kg, pettyes harcsa 8,15 kg (országos abszolút rekord), széles kárász 1,25 kg, törpeharcsa 0,45 kg. Ha vigyázunk a halainkra, akkor – kedvező időjárás és vízállás esetén – ismét remek horgászév elé nézünk majd! Kérjük, hogy mindenki óvja, védje a különleges halállományt, s a kíméletes kezelés érdekében használja a 2019-től a fő tározótéren kötelező halbölcsőt, valamint az egyéb előírt horgászeszközöket, kellékeket. Köszönjük az együttműködést!

II. Beszámoló a folyamatban lévő beruházásokról

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) horgász versenypálya fejlesztési és felújítási programja keretében április elején aláírásra került az a támogatási szerződés, amely a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási építési szerződés alapján az utóbbi évek legjelentősebb beruházásával jelentősen javítja a tórendszer infrastruktúráját, előkészítve ezzel a szeptemberben itt rendezendő I. Feeder Free Style Method Világbajnokságot is.

A Maconkai-víztározó és tórendszere Magyarország egyik legismertebb horgászvizeként és versenypályájaként már eddig is nemzetközi besorolással, három pályával rendelkezett, így számos sikeres országos bajnokságot, nemzetközi versenyt bonyolított le az elmúlt években is, ahol sorra döntötték meg a versenyrekordokat. A megnövekedett igények, a folyamatosan növekvő horgász- és versenyzői létszám azonban további bővítést indokolt, illetve igényként jelentkezett a helyszínek időjárási körülményektől független megközelítési biztonsága is.

A 31,98 millió forint értékű beruházás 80%-át - közfeladat-ellátási költségvetéséből - a MOHOSZ, 20%-át saját erőként a BSHE finanszírozza. Ebből az összegből májusban megvalósul majd a 3. sz., előtározói déli versenypálya teljes felújítása és 400 m-re bővítése, a partfalak rézsürendezése és védőkövezése, a pálya szilárd burkolatú bekötőútjának kiépítése. Szintén szilárd burkolatú belső út létesül az I. szigeten és a Nyári kikötőben, így itt is egy-egy teljes versenyszektor elhelyezése válik komfortosabbá. Kétszeresére bővül és az új szakaszon partvédelmet is kap a Felező-spicc, ahol a jövőben már így szintén több csapat tud versenyezni. Feltöltésre, rendezésre kerül több helyen a déli, 2. sz. versenypálya horgászpadkája is. A tervek szerint a keresztgáti út is részlegesen javításra kerül, majd a beruházás záró elemeként kerül sor a déli parti belső közlekedési út aszfaltburkolatának kátyúzására is.

Ezzel párhuzamosan, a tavaly ősszel megkezdett önerős egyesületi beruházások folytatásaként – várhatóan már a helyfoglalások beindításáig – közvilágítást kap a II. sziget és a Nyári kikötő is, az itt és a Rekord-tónál, valamint az I. szigeten már beüzemelt, az itt táborozókat kiszolgáló új elektromos elosztószekrények kiépítésével összefüggésben. További tervezett fejlesztés, hogy a tóparti látványterasz mellett térburkolatot kap majd a dohányzók számára kijelölt terület is.

A beruházók és a BSHE bíznak abban, hogy a pünkösdi hétvégére átadásra is kerülhetnek az új, illetve felújított területek, tovább bővítve a maconkai horgászsport és sporthorgászat lehetőségeit és emelve a tórendszer infrastruktúrájának színvonalát. Köszönjük a MOHOSZ támogatását!

III. Előfoglalás 2021

A törzsgárda és a pontosabb tervezhetőség érdekében "közkívánatra", harmadik alkalommal, kizárólag
a) a legalább 6 horgászt és 5 vendégnapot érintő "nagy foglalások"
b) a tavaly is érvényes foglalást realizáló törzsgárda esetében a legalább 3 horgászt és 3 vendégnapot érintő foglalások

esetében a mai naptól május 7-ig előfoglalási lehetőséget biztosítunk.
Ezeket az igényeket a meghatározott határnapig a pontos időszak-, hely- és létszám meghatározással a maconka@maconka.hu címre kell megküldeni, a helyfoglalási programban a bejelentkezéskor kapott személyes azonosítókkal (ID, azonosító, mail) és egy 16-20:00 közötti elérhetőséget biztosító telefonszámmal együtt. A BSHE irányításával a foglalásokat ezt követően közösen fogjuk rögzíteni, a további lépéseket telefonon fogjuk egyeztetni. Felhívjuk a figyelmet, hogy az előfoglalásban rögzített foglalás nem visszamondható, a visszamondási díj, mint kötbér 100%. Ide tartozóan jelezzük, hogy a jelenleg a lehetőség igénybevételéhez előírt védettségi igazolvány helyszíni biztosítása a horgász kötelezettsége, ennek ismeretében is kérjük a tervezést. Az előfoglalások rögzítése a rendszerben 2021. május 10-ig minden esetben megtörténik.

IV. Általános helyfoglalási lehetőségek

Végül mára az egyik utolsó, sokaknak a legjobban várt témakör, a 2021. évi helyfoglalási lehetőség indítása. Miután kialakult és az április 29-i újabb módosítások után közzétételre is került a maconkai versenynaptár (v 2.1), így a maconkai helyfoglalási rendszer programozása befejeződött. A rendszer általános indítására az elfogadott előfoglalási igények berögzítése után, 2021. május 10. napján 10:00-kor kerül majd sor.

Ez a szolgáltatásunk továbbra is sikertörténet, ugyanis a 2018-ban és 2019-ben már több, mint 1000-1000 vendégünk évi közel 5000 vendégnapját regisztrálta a rendszer, a 2020-as, járványügyi intézkedések miatt korlátozott évben pedig meglepetésre e szám az ötezret is meghaladta! Látva azt a helyzetet, hogy több hely gyakorlatilag végig "telt házzal" üzemelt már nem kérdés, hogy nagyon komoly az igény egy ilyen pár napos, hely szerint is pontosan tervezhető maconkai horgásztúrára. Ezért is növeljük tovább a helyek komfortosságát, a horgászszövetségi pályázati lehetőségek segítségével beszerzett nagyértékű gépekkel a fenntartás minőségét. Mivel többszöröse az igény a lehetőségnek, minden helyen továbbra is van kötelező fizetési minimum, mert adott esetben a minimális 2 fő akár 5 fő helyét is foglalhatja. Most már minden adott a tervezéshez, a foglalás előkészítéséhez. Jó tervezést és sikeres foglalást kívánunk!

Ezúttal ennyi fért bele a mai hírlevélbe. Nagyon sok eseményről, élményről, tapasztalatról - jóról és rosszról is - tudnék még írni, például a kiemelkedő versenyrekordokról, az elégedett, visszatérő horgászvendégekről, de a vandálokkal, szemetelőkkel, az ültetett fákat sorban kidöntő hódokkal, a halállományt tizedelő vidrákkal és vízimadarakkal való folyamatos, komoly erőforrásokat felemésztő küzdelemről is. Igen, vannak problémák is, de az a dolgunk, hogy megpróbáljuk megoldani őket.

Jó egészséget, ennek birtokában felelős tervezést, döntést és a fogások tekintetében szép eredményeket és élményeket is kívánok Mindenkinek!

Bátonyterenye-Maconka, 2021.05.02.

Horgászbarátsággal: Dérer István

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu