OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Már bőven benne vagyunk a nyárban, s a mindennapi pörgés közepette bizony számomra is meglepő volt, hogy e formában már közel 2 hónapja nem számoltam be a maconkai eseményekről. Mondanivaló pedig van bőven! Legelőször is: Itt a már megszokott „maconkai nyár”, azaz július 28-augusztus 22-ig versenyekre nem kerül sor a tórendszeren, így a horgászat még szabadabban tervezhető. Bízom benne, hogy még sokaknak lesz módja a jól megérdemelt szabadság-, vagy nyári szünet alatt eltölteni pár szép napot Maconkán ezen időszakban is! Kedvcsinálóként nézzük meg, mi is történt az elmúlt hetekben a tórendszeren!

Bevezetőül a szokásos statisztika: A jelen hírlevél a június 05-én kiküldött korábbi szám után immár a IV. évfolyam 6., egyben történetünk 41. elektronikus hírlevele. Jelenleg 1686 horgásztársunkkal vagyunk hírleveles kapcsolatban! A folyamatosan frissülő és a vízbemutató írás tekintetében is tartalmilag megújuló maconkai honlapot e sorok írásakor 555555 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig jelenleg 7073. Továbbra is kérem, hogy Horgászbarátaikat értesítsék, értesítsétek a jelen rendszeres információs lehetőségről!

Elsőnek a fogásokról és a telepítésekről. Sorra dőlnek meg a tórendszer rekordjai! Példának okáért Kormos Zoltán 81,00 kg-os harcsája, Szirmai Tibor Pontyfogó OB-n fogott 22,45 kg-os tükörpontya, Almásy István 16 éves rekordot megöntő 16,95 kg-os amurja, vagy éppen egyik szívügyem, a compó országosan is kiemelkedő 3,04 kg-os rekordja (Boldog István fogása) jól jelzi a maconkai halállomány minőségét, egyben kiemelkedő értékét. Feldolgozásra kerültek a 2014. I. félévi rekordfogások is, a rekordfogások-, illetve a statisztika rovatokban érdemes böngészni az immár 12600-at meghaladó számú rekordhal történetét… Fontos, hogy nemcsak a rekordokról szól a történet, így az állomány egészére vonatkoztatva is pozitív, sőt kiemelkedően jó hír a Pontyfogó OB 9000 kg feletti fogási statisztikája, ahol a lehetséges 9 országos rekordból 7 dőlt meg Maconkán, s volt, ami többször is! Szoros küzdelemben, 1 pont előnnyel végül a Tubertini-Marosmix Carp Team Club lett a 2014. évi magyar bajnok, akiknek innen is ismét gratulálok! Pár napja pedig a VII. Amatőr Bojlis Maconka Kupa ért véget, ahol az eddigi versenyek 2. legjobb eredménye született. Négy fordulón van túl az ötből a Maconka Barátai Szuperkupa-sorozat (záró verseny: szeptember 6.) is. Itt a fogások már főleg a "fehérhalak" összevetésében bizonyítják, hogy milyen szép állománnyal rendelkezünk. Végül az általános értékítélet részben a napijegyes és a tagi elviteli kvóták gyakorlati teljesíthetőségén is alapul. Itt elmondható, hogy a megelőző évhez képest a magas víznek és az eggyel több telepítési alkalomnak köszönhetően is jó a helyzet, így van, aki már tagként elérte az éves lehetőségek határát, vagy napijegyesként is legalább 70-80 %-os eredményességről tud néhány alkalom után beszámolni. Megerősítem, hogy én személy szerint is örülök minden engedélyezetten elvihető fogásnak, de a mindenáron való húshorgászatban (például halkéregetés a szomszédoktól, másokkal megbeszélt “szívességi halkiszállítás”, a 3 kg keszeg legalább 6 kg, vagy az 55 cm 65 cm stb.) a BSHE nem lesz és nem is lehet partner, mert az állomány megőrzése és megvédése alapvető közösségi érdekünk! Végül, hogy e blokk is pozitívan záruljon megemlítem, hogy az előző hírlevéltől számított, elmúlt időszakban kétszer is volt Maconkán “méretes” pontytelepítés, továbbá azt tervezzük, hogy legkésőbb szeptember elejéig -részben előrehozva az őszi telepítést- egy nagyobb, akár 4-5 tonnás kontingens is bekerül a tórendszerbe sokak kívánságára, akik jobban szeretnek a még barátságosabb kora őszi napokon horgászni, mint a ködös novemberben… Ha a tagi- és vendégforgalom ezt indokolja, akkor egy kisebb mennyiség pedig még ebből is előbbre kerülhet, akár augusztus közepén!

Néhány mondat a szavazásokról. Az elmúlt hetekben a sport- és gasztronómiai érték alapján lehetett rangsorolni egyes halfajokat. Természetesen az el nem vihető fajok nem kerülhettek gasztronómiai rangsorolásra, továbbá ezen ágon azért is kevesebb volt a válasz, mert a horgászok jelentős része sem eszik halat. Íme az eredmények a sportérték oldaláról: Ponty 85 %, amur 80 %, harcsa 74 %, csuka 65 %, tokfélék és süllő 57-57%, compó 41%, dévérkeszeg 34 %, ezüstkárász 29 %, sügérfélék 28 %. Ugyanez a konyha felől közelítve: Ponty 82 %, süllő 75 %, harcsa 72 %, dévérkeszeg 65 %, amur 63 %, csuka 49 %, ezüstkárász 48 %, busa 42 %, bodorka 31 %, veresszárnyú keszeg 23 %. Nos, a sportértéket tekintve is nyert a magyar horgászat népszerűségi csúcshala, a ponty, de - talán a gyakoriság okán - némi meglepetésre a konyhai rangsort is vezeti. Figyelemre méltó a jelen jogszabályi környezetben sajnos általánosan üldözötté vált amur jó helyezése, ráadásul egyre többen ráéreznek e száraz, fehér húsú hal ételminőségére is. A harcsánál is mindkét tényező dobogós, a süllő pedig a tepsiben minimum a második helyet ki kell, hogy érdemelje csodás ízével. A csukánál visszajött a legjobban fogható pergető-sporthal minősítés, de a „vadízével” kapcsolatos (sokszor a helytelen készítésből adódó) általános averzió is. A keszegféléknél itt is egyértelmű volt a frissen sült, ropogós paprikás dévér fölénye, ráadásul e hal mellékállásban alapvető célhal is a versenyeken. Köszönöm a szíves válaszadást! Mely általános horgászati attitűd(ök) jellemzőek Maconkán Önre? Hol szeret a legjobban horgászni Maconkán? Ezek az újabb kérdések, az utóbbi témakörnél pedig már a negyedik éve próbáljuk felmérni az esetleges preferencia-változásokat. Számítok a véleményekre, s kérem a további szavazással is a segítséget!

Még egy, ellenőrzéssel kapcsolatos szolgálati közlendő. Közzétételre került az új jogszabályi környezetre vonatkozó, 2014. évi Zagyva-megállapodás, így “minden maradt a régiben”, azaz az általános Zagyva területi engedély továbbra sem érvényes a halnevelést szolgáló duzzasztott kis-maconkai Zagyva-szakaszra. Így 2001 óta konzekvensen megy továbbra is a büntetés az itt elkapott “sporthorgászoknak” - nincs is ok panaszra, vagy a jól eljátszott meglepetésre. A közös halállomány védelme létszükséglet akkor, amikor a szervezett hallopások jellemzőek szinte az egész országban. Jó hír, hogy több tekintetben is hatékonyabb lett az ellenőrzés, s ez nem a láthatóságban, vagy a felesleges zaklatásban merül ki a vízpartokon. Persze kikívánkozik belőlem az is, hogy ha a horgász hallgat egy szabálytalanságnál, akkor később ugyanezen eset miatt miért is panaszkodik?

Néhány gondolat a fenntartási munkálatokról. “Hála” a megszokottnál több csapadéknak, továbbra is komoly nehézségeket okozott a teljes terület rendszeres kaszálása, de e sorok írásakor ismét többé-kevésbé utolértük magunkat. Ha valaki szeretne közösségi munkát végezni, akkor a fűgyűjtésre és a kaszálásra továbbra is van lehetőség. Megtörtént a kátyúzás felmérése, őszintén bízom benne, hogy sor is kerül rá, miként a burkolati jelek tervezett festésére is. Megtörtént a déli határvonal rendezése is, s a tulajdoni határvonalat jelző beállított oszlopok már jól mutatják a védterület kialakítandó déli hátárát is. Vigyázzunk közösen az értékeinkre!

Ha már a csapadéknak fentebb hálát adtam, akkor e köszönet igazi forrása zárásul az a tény, hogy az esőknek, záporoknak köszönhetően (már-már szokatlan módon) a víztározó és teljes tórendszere e sorok írásakor a nyári maximum-üzemvízszinten van, s így talán elkerülhető az aszály és vele a vízpótlás megterhelő kényszere. Ez is kell(ene) a teljes nyugalomhoz, a nyugodt körülményekhez a nyár hátralévő heteire! Sok szabadidőt, minden napra ragyogó napsütést, s persze eseménydús a horgászatot kívánok Mindenkinek!

Bátonyterenye-Maconka, 2014.08.01.

Horgászbarátsággal: Dérer István

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu