OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Bő egy hónap telt el a legutolsó kiküldött hírlevelünk után, így ismét bőven van miről beszámolni! Szép fogások és új rekordok, telepítés, sikeres versenyek, valamint küzdelem a fűvel, azaz a napi üzemeltetés kisebb-nagyobb eseményei, eredményei. Nézzük meg együtt, mi is történt az elmúlt időszakban Maconkán!

Bevezetőül a szokásos statisztikai számok: A jelen hírlevél az április 30-án kiküldött korábbi szám után immár a IV. évfolyam 5., egyben történetünk 40. elektronikus hírlevele. Jelenleg 1631 horgásztársunkkal vagyunk hírleveles kapcsolatban! A folyamatosan frissülő és a vízbemutató írás tekintetében is tartalmilag megújuló maconkai honlapot e sorok írásakor 521023 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig jelenleg 7041. Továbbra is kérem, hogy Horgászbarátaikat értesítsék, értesítsétek a jelen rendszeres információs lehetőségről!

Elsőnek a fogásokról. Jó hír, hogy a hideg, csapadékos periódusokkal többször megszakított ívási időszakot is jól átvészelte az állomány, így a tórendszeren a halegészségügy oldaláról szerencsére minden a legnagyobb rendben van. Mindez nyomon is követhető a fogásokban, ugyanis a mai napig az április végi 381 db-ot jelentősen növelve már 937 (!) db rekordfogás került regisztrálásra. Ezek közül most a legkedvesebb a Pontyfogó OB (a versenyre még visszatérek) 1. fordulójában Fekete Károly (Marosmix) által fogott eddig még nem látott újabb “húszontúli”, pontosabban 21,67 kg-os tőponty, amely az új abszolút pontyrekord is! A tükörpontyoknál Ladislav Klement szlovák Horgászbarátunk 20,53 kg-os hala az aktuális listavezető, de például a gáton fogott gyönyörű színezetű 11,10 kg-os koi-t is sokan megfogták volna Gaál Tibor helyett… Figyelemre méltó az amurok megjelenése is, az igazi kuriózum Stulrajter Michal 12,68 kg-os fekete amurja, de Király Béla 14,35 kg-os fehér amurja is nagyon szép példány és élmény volt. Harcsánál Tóth Gábor 56,00 kg-os fogása a III. tórészletből a legnagyobb, ugyanakkor a tokhalaknál a fő tározótér visszavette a rekordot, így Léhy Róbert 13,95 kg-os itáliai tok fogása az új faj szerinti rekord. Nekem nagyon kedves a „kisebb” halaknál a közel 2 kg-os compó, vagy a helyi változatosság jegyében fogott angolna, csíkos sügér, illetve kecsege is.

Örömmel számolok be az újabb telepítésekről is. Május 21-én a korábbi 370 db után újra közel 100 db, jellemzően 5-9 kg-os, 57-77 cm-es extra ponty telepítésére került sor a fő tározótérben. A halak többsége 5-7 éves nevelésű nyurgaponty, de tükör- és tőpontyok, valamint 11 db spanyol mintázatú ponty is volt az újabb nagyhal-állományban. E telepítés a törzsállomány további, távlati fejlesztését hivatott II. ütemként szolgálni Horgászaink 2012-2013. évi felmért igényei szerint. A tervek szerint a nagyhal-telepítések folytatódnak! Sor került elvihető méretű, „piaci” ponty telepítésére is. A II. tórészletbe így 3 mázsa, a III. tórészletbe 6 mázsa, a fő tározótérbe pedig 11,5 mázsa vegyes ponty került 1,80 kg-os átlagsúllyal. Tilalom szokás szerint nem volt, sőt a tervek szerint a forgalom és a halelvitel függvényében júniusban már egy újabb telepítésre is sor kerülhet!

Néhány gondolat a versenyekről. A VI. ABMC után a VI. Magyar Pontyfogó OB is tényként megmutatta, hogy milyen szépen fejlődik a maconkai halállomány! Összes fogott kg: 2872,80 (új OB rekord), összes fogott db: 506, átlag: 5,677 kg/db (új OB rekord) győztes: 423,52 kg (The One Team II., új OB rekord), legnagyobb hal: 21,67 kg (tőponty, abszolút OB rekord), legjobb átlag: 8,80 kg/db, +10 kg: 72 db (új OB rekord)… Ugye imponáló számok?

A másik sikertörténet, a Maconka Barátai ’13 Szuperkupa is már két versenyen van túl, rekord létszámmal, szintén számos versenyrekordot is megdöntve. A következő verseny a XVI. TÓPARTI RANDEVÚ - ST. HUBERTUS NEMZETKÖZI KUPA, amely 2014.06.21én, szombaton kerül megrendezésre. Az előző Kupa beszámolója és a versenykiírás innen is elérhető:

http://www.haldorado.hu/xwater....icles&articleid=4101

A részletes, folyamatosan aktualizált nevezési lista és minden további információ a versenykiírásról szóló cikkhez kapcsolódó fórumon olvasható:

http://www.haldorado.hu/forum.php?frid=13273

A jelentkezési lap a maconkai "Eseménynaptár" rovatból is közvetlenül letölthető. A részvételi költség mindössze 3.300 Ft, amely tartalmazza a sportjegyet, a gáti gépjármű belépőt, a kedvezményes horgászat lehetőségét és a finom ebédet is!

Jelzem, hogy e versenyen a megszokott minőségi díjakon felül Támogatóinknak köszönhetően 60 fő alatti részvételnél 10 db, 61-84 főig 15 db, az új kupasorozati létszámrekordot jelentő 85 főtől pedig már 20 db ajándék kerül (50%-ban) az elért eredmények alapján kiadásra, illetve (50%-ban) a díjkiosztó részvevői között kisorsolásra! Szeretettel várjuk a további nevezéseket!

A két megemlített kiemelt versenyen túl természetesen voltak más versenyek, céges rendezvények is a tórendszeren, s továbbra is várjuk baráti társaságok, cégek jelentkezését is egy-egy kellemes együttlétre, vagy éppen egy jó kis háziversenyre.

A horgászati okmányok, engedélyek kapcsán a hírlevélben is megemlítendő pozitívum, hogy májustól lehetséges a maconkai horgászat turista állami horgászjeggyel is, a feltételeket a “maconka” fórum 7014. sz. bejegyzése (05.13.) tartalmazza. Ezen egybotos, időben és helyben korlátozott horgászat lehetőségét azonban érdemes összevetni a maconkai alaptagság intézményével. Aki nem rendelkezik állami horgászjeggyel, annak az ára a felnőtteknél 6000 Ft (aki máshol már HE tag, annak pedig 3800 Ft, ugyanez ifi kategóriában 4000 Ft, illetve 1800 Ft). Ezen árban benne van az állami horgászjegy, a napló, a HENOSZ tagsági lap bélyeg is. Fontos, hogy az okmányon feltüntetett maconkai kedvezményeket (például minden ötödik napijegy ingyenes, a foglalásos horgásztúrák ára napi 1300 Ft-al csökkentett, stb.) csak az alaptagok vehetik igénybe, így csak nekik érdemes gyűjteni a napijegy-tőszelvényeket. Magát az alaptagságot továbbra is bármikor, egészen október végéig ki lehet váltani a hét minden napján, 0-24 óráig Maconkán!

Sajnos, szinte mindig van egy csábító halállománnyal rendelkező tórendszeren negatív közlendő. Ismét leírom, hogy az általános Zagyva területi engedély továbbra sem érvényes a halnevelést szolgáló duzzasztott kis-maconkai Zagyva-szakaszra, így 2001 óta konzekvens a büntetés az itt horgászóknak, így nincs oka az elmúlt időszakban itt “lekapcsolt” “sporthorgászoknak” a jól eljátszott meglepetésre. A védterületen belül pedig újabb 8 horgász akadt fenn az ellenőrzés hálóján döntően méreten felüli, vagy több ponty elviteli kísérletével is, esetükben az eltiltáson túl már komolyabb lépések is következnek, következtek. A közösségi vagyon, a közös halállomány szigorú védelme létszükséglet akkor, amikor a szervezett hallopások sajnos még mindig jellemzőek az egész országban. E célt, s egyben új ellenőrzési technikai eszközök bevetését szolgálja a Rendőrséggel megkötött új együttműködési megállapodásunk is, a becsületes többség védelme érdekében!

Nugodtabb vizekre evezve, a szavazásokról. Íme, a két lezárt szavazás eredménye. Önre melyik halelviteli szokás a legjobban jellemző? Csak a nagyobb ünnepekre, vagy eseményekre viszek el néhányszor halat (1-6 alkalom/év) 45 %, alkalomszerűen szívesen viszek el halat (6-20 alkalom/év) 31 %, C&R, soha nem viszek el halat 12 %, ha szabályosan elvihető, akkor elviszem az általam fogott halat (20 alkalom felett/év) 8 %, ha nagyobb mennyiséget sikerül fogni, csak akkor viszem el a halat 4 % az adott válasz. A tárgyban igazából nem született komolyabb meglepetés, a döntő többség továbbra is alkalomszerű halfogyasztó, ahol a szórakozás legalább ennyire lényeg. Megjegyzem, minden lehetséges halat elvinni kívánók táborának a számaránya szerencsére jóval kisebb, mint a hangjuk a vízpartokon… A másik szavazás a 3 kedvenc horgászmódszer megjelölésére kérte fel Hírleveleseinket. Nézzük! Feederbotos fenekezés 25 %, bojlizás 15 %, match úszózás 14 %, pergetés 11 %, klasszikus fenekezés békés halakra 9 %, fenekezés ragadozó halakra 8 %, spiccbotos horgászat 6 %, klasszikus úszózás békés-, illetve ragadozó halakra 5-5 %, rakós horgászat és UL pergetés 1-1%, végül műlegyezés, nem érve el az 1%-ot. A feeder technika látványosan átrendezte a tárgyi viszonyokat, de az elmúlt időszakban a stagnáló bojlizás mellett megindult a pergetés újabb, lassú előretörése is. Persze minden módszernek megvan a maga helye, ideje és a szépsége is, ha az adott módszer sportszerűen kerül alkalmazásra…

Jelenleg pedig kíváncsiak vagyunk a kijelölt halfajok szubjektív sportérték szerinti, illetve (halelvivők esetén) gasztronómiai rangsorára. Érdekes a szavazás állása, de még várjuk a további szavazatokat is, hogy Maconkán együtt alakítsuk a jövőt! A kiértékelés a következő hírlevélben várható és az eredmény a telepítési struktúrát alakítja majd.

Végül néhány gondolat a fenntartási munkálatokról. A sok májusi eső nem csak aranyat ért, hanem “égigérő” füvet is termelt, így komoly nehézségeket okozott a teljes terület rendszeres kaszálása. Mára már vízügyi gép- és közmunkás segítséggel “utolértük magunkat”, de itt és most névvel is megemlíteném Bartók Krisztián tógondnokot, aki nagyon sokat dolgozott az elmúlt időszakban értünk. Kérem, hogy segítsék munkáját akár csak azzal is, hogy rászólnak a szemetelőkre. Folytatódott a parkosítás is, így szintén kérem, hogy a forró napokon majd gondoljanak a horgászhelyük környékén lévő frissen ültetett fácskákra is. Víz remélhetőleg lesz a közelben… Sajnos a rongálások okán is volt mit csinálni, most az elektromos szekrények (újra)földelése, az elosztók és a zárak cseréje, javítása volt soron. Az áramfelvétel szabályai továbbra is egyértelműek, s a külső dugaljak csak telefon- és elemtöltésre alkalmazhatók. A törésponti és irányjelző oszlopok beállításával megkezdődött a védterület déli határvonalának kerítésépítése is, beüzemelésre kerültek a kis tavak szellőztető-keringető szivattyúi, továbbá megtörtént a vízen úszó, kallódó flakonok, üvegek összegyűjtése is a teljes előtározói területen. Évről-évre épül-szépül a terület, vigyázzunk közösen az értékeire!

Ragyogó napsütést, s végre nyári meleget ígérnek a hosszú, ünnepi hétvégére az időjósok. Az időszaki aktuális szabályok kivonatát a már megszokott módon a „maconka” fórum (mai) bejegyzésében olvashatják, érdemes egy-két percet rászánni. Ezután már tényleg jöhet a horgászat, melyhez jó barátokat és szép halakat, így változatos élményeket kívánok!

Bátonyterenye-Maconka, 2014.06.05.

Horgászbarátsággal: Dérer István

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu