OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Még csak bő három hét telt el a legutolsó kiküldött hírlevelünk után, de e viszonylag rövid idő alatt is sok-sok, döntően pozitív esemény ad okot az újabb beszámolásra. Kedvező vízjárás, szép fogások, sikeres szezonnyitó verseny. Lássuk, mi is történt Maconkán!

Bevezetőül a szokásos statisztikai számok: A jelen hírlevél a március 23-án kiküldött korábbi szám után immár a IV. évfolyam 3., egyben történetünk 38. elektronikus hírlevele. Jelenleg 1587 horgásztársunkkal vagyunk hírleveles kapcsolatban! A folyamatosan frissülő és a vízbemutató írás tekintetében is tartalmilag megújuló maconkai honlapot e sorok írásának megkezdésekor 486784 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig jelenleg 6983. Továbbra is kérem, hogy Horgászbarátaikat értesítsék, értesítsétek ezen hiteles információs lehetőségről!

Elsőnek a fogásokról. Abszolút jó hír, hogy az állomány jelentős halegészségügyi problémák nélkül, jó kondícióban állt át a “téli üzemmódról”. Volt olyan rekordponty, ahol mindössze 30 dkg volt a tavaly nyárvégi állapothoz a súlyveszteség (viszonyításul ugyanez egy szigorú télen 150 dkg feletti). Mindez meg is látszik a fogásokban, ugyanis eddig már 381 db rekordfogás került regisztrálásra. Számomra az egyik legkedvesebb egy új “húszontúli”, 20,53 kg-os tükörponty, de a 34 kg-os harcsától a 20 kg-os busáig ismét széles a választék. Több tórekord is ismét megdőlt, e mezőnyből egy 17,16 kg-os nyurgapontyot és egy 13,20 kg-os itáliai tokot szeretnék kiemelni. (A krónikás egyúttal zárójelben megjegyzi, hogy idei első horgászata alkalmával matchboton egy 16,42 kg-os pontyot sikerült fognia több szép egyéb példány mellett, ami bizony igen jól esett neki…) Szintén jó hír, hogy a Rekord-tavon már most kiemelkedő fogások születtek az elmúlt évhez képest a nagytestű pontyoknál és az egyéb halaknál is, s mindezt a megnövekedett forgalom is jól visszaigazolja. Már megjelentek a fogásokban a melegebb vizeket kedvelő halak is, így az elmúlt napokban több szép amur, compó és aranykárász is szerepelt nálunk egy-egy fotó erejéig.

Mindig örömmel számolok be a telepítésekről is. Az elmúlt héten hosszútávú haltermelési megállapodásunk alapján 370 db, jellemzően 5-8 kg-os, 57-73 cm-es ponty telepítésére került sor a fő tározótérben. A halak többsége 5-6 éves nevelésű nyurgaponty, de tükör- és tőpontyok is szép számmal voltak a telepített állományban. E telepítés a törzsállomány további, távlati fejlesztését hivatott I. ütemként szolgálni Horgászaink 2012-2013. évi felmért igényei szerint. A tervek szerint a telepítések folytatódnak, egy még képlékeny újabb nagyhal-telepítést követően a regisztrált halelvitel függvényében heteken belül az elvihető III. nyaras (piaci) ponty telepítésére is sor kerül.

A halelvitel kapcsán néhány mondat a negatívumokról is. Csak az elmúlt héten több, mint 15 db nagyponty került vissza tagi és napijegyes horgászoktól az ellenőrzés után a vízbe, több esetben már csak a sorompónál. A BSHE Vezetősége külön hirdetményben is felhívta a figyelmet a pontynál az 55 cm-es felső méretkorlát betartására, így a következmények nem kerülhetők el és kellően szigorúak is a halállomány megóvásának érdekében! Ezen problémán túl a halőreink tapasztaltak 30 kg-os kárászfogást elviteli célból, totálisan “elfeledett” naplóbeírásokat, illetve azok hiányát és a “legaranyosabb” kifogásként a “szomszéd mérte le és írta be, aki már elment” csoda is elhangzott. Közös halvagyonunkat védjük a jövő(nk) érdekében, ezért ismét kérem mindenki segítségét a szabályok betartásában és betartatásában! Úgy gondolom, hogy a halárak ismeretében egy 2900 Ft-os nappali napijegyre bőven elég 2 ponty és 3 kg egyéb elvitele, ráadásul ehhez az 1300 Ft-os éjszakai kiegészítő szelvény még 1 pontyot és 2 kg egyéb halat engedélyez - és akkor a ragadozókról még nem is beszéltünk! Megjegyzem, hogy az általam idén ellenőrzött eddigi legszerencsésebb napijegyes egy 6 kg-os harcsa, két 3,5-4,0 kg-os nyurga és az “egyéb” lehetőségeket kimerítő 4 db kilós kárász birtokában okkal örült a maconkai napfénynek…

A szavazásokról. Jelenleg az egyik nyitott kérdés a 3 kedvenc horgászmódszer megjelölésére kéri fel Hírleveleseinket. Kíváncsiak vagyunk a horgászati módszerek népszerűségére, azok változására, ugyanis nem kérdés, hogy a halállományt és a szolgáltatásokat is ebbe az irányba kell fejlesztenünk. A második kérdés (Önre melyik halelviteli szokás a legjobban jellemző?) szorosan összefügg az első témakörrel, ugyanis a halelvitel és annak intenzitása alapvetően befolyásolja a tárgyi telepítéseket, állomány-fejlesztéseket. Már eddig is sok válasz érkezett a korábbi körökhöz viszonyítva, de a várjuk a további szavazatokat is, mert Maconkán együtt tervezzük tovább a jövőt! A kiértékelés a következő hírlevélben várható.

Következzen néhány gondolat az újabb tavaszi üzemviteli és fenntartási munkálatokról. Folytatódik a déli kommunális blokkok felújítása, ezúttal a belső festési munkák és a külső lábazati vakolatcsere van soron. Felújításra kerültek a kézszárítók, illetve átszervezésre a takarítás, mely intézkedésnek véleményem szerint már most jól láthatók a pozitív jelei. Az elmúlt héten már a teljes közvilágítási rendszerünk nyári üzemmódban működött, majd e hét hétfőtől már újra üzemel a gáti 2 db kézmosós TOI-TOI fülke is, minimum heti takarítással. Telepítésre kerültek a IV., V. és VI. tavak vízforgatói is, ám egyenlőre az üzemükre még nincs szükség. Sor került több közlekedési és tájékoztató tábla cseréjére is. Elkezdjük a sziklakert felújítását, majd a virágtelepítések következnek két héten belül. A közeljövőben tervezett a főbejárati és parkolói burkolati festés, továbbá a 2. csónakkikötői kapu felújítása. A fenntartási, felújítási és karbantartási munkálatok egész évben folytatódnak, így az újabb elvégzett feladatokról majd ismét tájékoztatást adunk. Sokszor fel sem tűnik talán, de ezen munkák 2014-ben már eddig is több százezer forintba kerültek, ám egyrészt megítélésem szerint hozzátartoznak a minőségi kiszolgáláshoz, másrészt pedig így talán jobban érthetőbb, hogy következetesen ügyelünk a közvagyon megóvására…

Menjünk tovább! Beindult a helyfoglalási időszak, egyenlőre pozitív tapasztalatokkal. Eddig 1088 napnyi foglalást igazoltunk vissza a gépi rendszeren, a rangidős csapat e formában már 10 éve jár ide folyamatosan. Itt és most jelentem be először, hogy a mai napon a közkedvelt I. szigeten és az idén új foglalási helyként indított Felező-spiccen új májusi, júniusi és júliusi hétvégi helyeket is felszabadítottunk, így érdemes körülnézni, mivel ezen időszakban már nem nagyon voltak szabad helyek! Fontosnak tartom kiemelni, hogy ezévben sem kérünk foglalót, előleget, így ismét a becsületre alapozva működtetjük a foglalási rendszert az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján.

Szeretnék a következőkben néhány dolgot pontosítani az alaptagság intézményével kapcsolatban. Ez a tagi forma többek között pl. arra szolgál, hogy aki nem tudja a rendes tagság összegét előteremteni, az napijegyekkel horgászhasson, ugyanakkor kedvezményeket is élvezhessen a horgászatok száma, ideje függvényében. Aki nem rendelkezik állami horgászjeggyel, annak az ár a felnőtteknél 6000 Ft, aki máshol már HE tag, annak pedig 3800 Ft. Ezen árban benne van az állami horgászjegy, a napló, a HENOSZ tagsági lap bélyeg is. Ugyanez ifi kategóriában 4000 Ft, illetve 1800 Ft. Fontos, hogy a kedvezményeket (például minden ötödik napijegy ingyenes, a foglalásos horgásztúrák ára napi 1300 Ft-al csökkentett, stb.) csak az alaptagok vehetik igénybe, így csak nekik érdemes gyűjteni a napijegy-tőszelvényeket. Magát az alaptagságot bármikor, egészen október végéig ki lehet váltani. További tájékoztatás céljából javaslom a halőrök megkeresését!

Így, a jelen hírlevél vége felé örömmel emlékezek itt is meg a rekord létszámot és több tekintetben fogási rekordokat is hozó X., Jubileumi Tavaszi Maconka Nemzetközi Kupa (egyben „Maconka Barátai ’14 Szuperkupa” 1. forduló) horgászverseny sikeréről, melynek versenybeszámoló cikke a Haldorádón várhatóan szombaton fog megjelenni. Úgy gondolom, érdemes lesz elolvasni, s ha kedvet kaptak rá megfontolni a következő, májusi versenyre a nevezést…

Zárásként először egy szolgálati közlemény: A csónakok vízre tételi határideje 04.30. Kérem a tulajdonosokat, hogy tegyenek eleget szerződéses kötelezettségüknek és egyben szállítsák el az alátétnek használt gumikat, egyéb kellékeket. Ha ez nem történik meg, akkor a BSHE elszállítja a csónakot és az egyéb tárgyakat is. Kérjük a kikötő rendben tartását, a csónakfelújítások szemeteinek eltakarítását is!

Végül most is felhívom a figyelmet, hogy ha valami nem egyértelmű az új jogszabályi és horgászrendi környezetben, akkor ezt a halőröktől előzetesen kérdezzék meg az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében, ugyanis Maconkán elsődlegesen pihenni, feltöltődni, szórakozni kell!

Mindenkinek kellemes Húsvétot, jó időt, s ha belefér egy kis horgászatot is kívánok!

Bátonyterenye-Maconka, 2014.04.17.

Horgászbarátsággal: Dérer István

UI: A húsvéti horgászrendi kivonat a "maconka" fórumon már kiközlésre került!

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu