OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Idén - most már kimondhatjuk - úgy jött el a tavasz, hogy igazából nem is volt tartósan tél. Egyre jobb az idő, s egyre többen keresik fel a horgászvíz partjait. Maga a tórendszer már régóta a nyári maximum-vízszinten áll, a vízpótlás bőséges és folyamatos.

Túl vagyunk az éves közgyűlésen is, a jegyzőkönyv a jövő héttől a “Dokumentumtár” rovat “Üvegzseb” felületén már olvasható lesz. E tárgyban talán az a legjobb hír, hogy a tagi és vendég díjszabásoknál sem lesz áremelés!

Örömteli, hogy történetünk eddigi legjobb idénykezdésén vagyunk túl a fogások tekintetében. E sorok írásakor már 12 fokos a víz, de már hetek óta a legtöbb vízterületen szépen lehet halat fogni. Volt olyan horgásztárs, aki a gáton az őszi nagy telepítéseknek köszönhetően 50 db (!) pontynál egyszerűen abbahagyta, pedig végül már csak egy bottal horgászott… A rekordoknál sem volt még olyan eset Maconkán, hogy márciusban már 7 faj abszolút tórekordja dőlt meg, de emellett már további 130 rekordhalról, köztük szép számmal 25 kg feletti harcsákról, 15 kg feletti pontyokról is beszámolhatunk. A megújult állományú Rekord-tó pedig a forgalmával igazolja vissza, hogy a nagy élményekre most nagy az esély. Biztató az is, hogy a telelés az eddigi példányokat látva igen jól sikerült, jó kondícióban lévő, egészséges halakat regisztrálhatunk.

A jó hírek után további bevezetőül a már megszokott statisztikai számok: A jelen hírlevél a január 17-én kiküldött korábbi szám után immár a IV. évfolyam 2., egyben történetünk 37. elektronikus hírlevele. Jelenleg 1567 horgásztársunkkal vagyunk hírleveles kapcsolatban! A folyamatosan frissülő és a vízbemutató írás tekintetében is tartalmilag megújuló maconkai honlapot e sorok írásának megkezdésekor 471293 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig 6963. Ezúton is kérem, hogy Horgászbarátaikat értesítsék, értesítsétek ezen információs lehetőségről!

Néhány szó a szavazásokról. Ebben az évben várhatóan hány horgásznapot tervez Maconkán (III.)? Ez volt a már időközben lezárt szavazás kérdése. Nos, a válaszadókból mintegy 40 % 6-15, 20 % 16-30, 30 % pedig 31 feletti napot szeretne nálunk horgászni ebben az évben. Egy évvel ezelőtt ugyanezen kategóriákban 30-20-20 % volt az arány, most a válaszadók a 0, illetve 1-5 napos lehetőségeket nem igazán jelölték meg. Bízunk benne, hogy tényleg növekszik a tórendszer felé mutatott hűség és végre sokaknak több az egyéni horgászati lehetőség! Mindezt majd az évi forgalom persze tételesen megmutatja… Az egyik újabb kérdés a 3 kedvenc horgászmódszer megjelölésére kéri fel Hírleveleseinket. Kíváncsiak vagyunk a horgászati módszerek népszerűségére, azok változására, ugyanis nem kérdés, hogy a halállományt és a szolgáltatásokat is ebbe az irányba kell fejlesztenünk. A második kérdés (Önre melyik halelviteli szokás a legjobban jellemző?) szorosan összefügg az első témakörrel, ugyanis a halelvitel és annak intenzitása alapvetően befolyásolja a tárgyi telepítéseket, állomány-fejlesztéseket. Várjuk a válaszokat, tervezzük együtt tovább a jövőt!

Visszatérve a vízparti történésekre, néhány mondat a tavaszi munkálatokról. Az elmúlt hetekben a kedvező időjárásnak köszönhetően megkezdődtek a tavaszi munkálatok. Három év után újra sor került a teljes vízparti terület fáinak rendezésére, a dobást akadályozó, kiszáradt, illetve a balesetveszélyes, vagy a túlnőtt gallyak eltávolítására. Nem volt kis munka, több teherautónyi faanyag került kiszállításra. Köszönet a közreműködőknek, kiemelve Almásy István munkáját!
Kitisztításra került a kerítés északi vonala és a vasút közötti, valamint a kerítés és a csatorna közötti szakasz is, döntően vagyonvédelmi szempontok alapján. Befejeződtek a szeméttárolók kihelyezései. Felhívjuk a figyelmet, hogy a nyársalók tűzterei NEM szeméttárolók, továbbá mindenkit kérünk, hogy ne hagyják szó nélkül mások szemetelését, a flakonok, papírok eldobálását, a szotyola maghéj és a cigaretta-csikkek szétszórását, vízbe dobását! Mindenkit figyelmeztetünk a kutyatartás előírt szabályainak betartására is, védve a tiszta, rendezett környezetet. Felújításra kerültek még az előtározói zsilip halvédő-záró rácsai, a csónakkikötőbe pedig új, zárható kapu került. Sor került a déli kommunális blokkok megnyitására is. Itt több év kihagyása után már meg is történt a teljes külső festés, de a belső térvilágítás mozgásérzékelős megoldása, a részleges belső festés és javítás, valamint a zuhanyzók felújítása is a tervek között szerepel, hogy a beinduló helyfoglalási időszakra már minden optimális legyen. Megnyitott a büfé is, továbbá feltöltésre kerültek a készletek a tavaly már jól bevált 24 órás helyszíni csaliárusításhoz. A fenntartási, felújítási és karbantartási munkálatok folytatódnak, az újabb elvégzett feladatokról majd ismét tájékoztatást adunk. Legalább egy hónappal előbb járunk a munkálatok tekintetében is, így tényleg nyugodtabban indulhat majd az igazi szezon!

A nyugodt indításhoz azonban legelőször szeretném a tagok figyelmét felhívni, hogy 8 nap múlva március 31., mely dátum a tagi befizetések pótdíj és egyéb szankció nélküli végső határideje! Mint ismeretes, eddig kell a jogfenntartásra, fizetési halasztásra, részletfizetésre irányuló kérelmeket is benyújtani. Természetesen a szokásos nyereménysorsoláson is csak az vehet részt, aki határidőben teljesített. Új - és nem egyesületi - elem, hogy ha az állami fogási napló esetleg nem került időben leadásra, akkor az on-line rendszerben rögzített megújítási időpont okán az állami horgászjegy árának a dupláját (4000 Ft) kell majd kifizetni. A várakozási idő csökkentése érdekében 03.31., hétfő is pénztári nap. Jelzem, hogy továbbra is mindenkinek mindent megteszünk a megfelelő megoldás megtalálása érdekében, de a határidőben fizető többség érdekében a határidő betartása nem csak lehetőség, hanem tagi kötelesség is.

Itt is jelezzük, hogy összesen 3 teljes jogú tagfelvételre van még lehetőség. A tárgyban szintén a halőröknél kell érdeklődni.

Az alaptagságnál nincs ilyen általános határidő, a befizetési lehetőség folyamatos. Jó látni, hogy e körben bizony évről-évre többen jönnek rá, hogy a számos kedvezménynek köszönhetően a 4-6 ezer forintos éves díj már akár 5-6 maconkai horgászat alkalmával megtérül, gondoljunk csak az alaptagoknak arra a kedvezményére, hogy részükre négy napijegy után az ötödik ingyenes, vagy minden helyfoglalásos napjuk 1300 Ft-tal olcsóbb a listaárnál.

Valamennyi esetben további részletek a “Hírek” rovatban, a december 02-i bejegyzésnél (Maconkai tagfelvételi- és tagi jogviszony megújítási tájékoztató 2014) csatolt dokumentumokból!

Ha már helyfoglalás, akkor fontos tudni, hogy a fokozott érdeklődésnek és kapcsoltan a jelentős kedvezményeknek köszönhetően már 1000 nap feletti visszaigazolás van a rendszerben. A jövő héten néhány újabb foglalható helyet és időszakot szabadítunk majd fel, köszönhetően a versenynaptár átrendezésének. Érdemes figyelni a változásokat!

A versenynaptár kapcsán pedig abszolút friss információ, hogy a 2014.04.12.-én, szombaton az, I. sz. gáti nemzetközi versenypályán megrendezendő X., JUBILEUMI TAVASZI MACONKA NEMZETKÖZI KUPA (egyben „Maconka Barátai ’14 Szuperkupa” 1. forduló) NYÍLT EGYÉNI HORGÁSZVERSENY beharangozó cikke a Haldorádón kedden fog megjelenni. Úgy gondolom, érdemes lesz beleolvasni, mert e versenysorozat tényleg a horgászok igényei alapján alakul!

Végül szeretném felhívni a figyelmet, hogy az új jogszabályi és horgászrendi környezetben ha valami nem egyértelmű, akkor ezt a halőröktől előzetesen kérdezzék meg az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében. Mivel minden tagi- és napijegyes-,valamint speciális tájékoztató rendelkezésre áll, így azok a tóbemutató cikkből a horgászat előtt is letölthetők és a helyszínen is mindenki meg fogja majd az első alkalommal kapni őket.

Biztosan több dolog is kimaradt a jelen nem is olyan rövid hírlevélből, de talán a lényegi pontok nem. Bőven volt miről beszámolni, s remélem ez így is marad - főleg a jó hírek tekintetében!

Bátonyterenye-Maconka, 2014.03.23.

Horgászbarátsággal: Dérer István

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu