OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

December 02. Már napok óta fehér a Mátra, s a jegesedésből jól látható, hogy a megjelenő erős fagyok előbb-utóbb bizony véget vetnek a maconkai horgászidénynek is. Ettől függetlenül persze az élet ismét nem áll meg, sőt bőven van még az év hátralévő részében mit tenni és így lesz is még miről beszámolni! Ezen alkalommal reményeim szerint számos jó hír érkezik, így az éves és őszi telepítések és a szép süllőfogások ismertetése mellett beszámolok a tagi nyereménysorsolás sokak által várt eredményéről, továbbá már a 2014. év indítása kapcsán a mai nappal hivatalosan is meghirdetett tagfelvételi akciókról és a helyfoglalási program indításáról. Van miről olvasni bőven, így kezdjünk is neki!

Bevezetőül a már megszokott statisztikai számok: A jelen hírlevél az október 30-án kiküldött korábbi szám után immár a III. évfolyam 11., egyben történetünk 34. elektronikus hírlevele. Jelenleg 1497 horgásztársunkkal vagyunk hírleveles kapcsolatban! A folyamatosan frissülő maconkai honlapot e sorok írásának megkezdésekor 424974 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig jelenleg 6866. Megtisztelő a tartós érdeklődés és ezúton is kérem, hogy jelenlegi és jövendő Horgászbarátainkat értesítsék, értesítsétek e folyamatos információs lehetőségről!

Kezdetnek a legutolsó szavazás végeredményéről. Rangsorolja a lehetséges további telepítéseket az Ön fontossági sorrendjében! Ez volt a felkérés, nézzük a válaszokat. Az elvihető méretű ponty 91 %-ot kapva a kívánati rangsorban, hagyományosan első. A nagy ponty 79 %-kal második, mivel régóta széles táborral rendelkeznek az élményekre vágyó pontyhorgászok is. A „harmadik kívánság” az elvihető méretű süllő (78 %), véleményem szerint nagyban a magyar halas gasztronómia csúcshalaként. E faj jelenlegi helyzetére rögtön vissza is térek néhány sor múlva. A most csökkenő fogási tendenciát láttató csuka viszonylag magas, 65 %-os támogatottságú lett, s ettől csak kicsivel marad el az 1-2 éves türelmet igénylő növendék süllő telepítési igénye (61 %). A szép horgászélményeket is nyújtó amur 60 %-ot, a még mindig fejlődő állományú harcsa (az időigény okán is talán a legnehezebben fogható ragadozó) 50 %-ot, azaz pont közepes kívánság-preferenciát mutat. A keszegfélék (48%) továbbra is népszerűbbek az ezüstkárásznál (39 %). A különlegességnek is bátran besorolható, védett tokhalak 33 %-ot, a nyílt vizek lovagja, az egyébként igen szép maconkai állománnyal rendelkező balin pedig csak 27 %-ot kapott annak ellenére, hogy az egyik legjobb sporthal - vagy talán éppen azért? Az egyéb különlegességek 19 %-ot értek el, persze egy védelem alá eső gyűjtőkategóriát nehéz is lenne sokkal jobban rangsorolni. Hogyan érvényesült ebből valami az őszi telepítéseknél?

Nézzük a lassan már véglegesnek tűnő telepítési adatok sorait. 337 mázsa hal, amely valóban bekerült a víztározóba és tórendszerébe. A döntő többség az ún. piaci, azaz 3 nyaras fogható ponty, 21806 kg, ebből 7594 kg pedig késő ősszel került telepítésre, megalapozva így a tavaszi halkészletet is. 8880 kg tavi vegyes fehérhal, döntően dévérkeszeg. 3006 kg egyéb hal, ragadozók, egyéb fajok és halkülönlegességek. Mivel az új törvény alapján már természetes vizekből nem lehet halat vásárolnunk, ezért például a dévérkeszegnél 30%-os áremeléssel szembesültünk, így az ár a nagyobb átlagsúlynál elérte a 450 Ft-ot, ráadásul a 27 %-os ÁFA nélkül! Ez már csak 20 %-kal kevesebb a piaci ponty áránál, így egyre jobban el kell gondolkodnunk, hogy engednünk kell-e 100 mázsa feletti mennyiségű fehérhalat elvinni évente a vizeinkből? Felhívom a figyelmet a csuka kiemelt telepítésére, mely állományból döntően a III. tórészlet jövő őszi rablóhalas jövőjét próbáljuk megalapozni. E kísérlet hivatott majd elvileg 1 év múlva megmutatni, hogy érdemes-e csukás tematikus vizet fenntartani? Az előtározóból pedig (lsd. részleges lehalászás tájékoztatója) került még át amur, busa, harcsa is, valamint érkezett például II. nyaras jász is kisebb, kísérleti mennyiségben. Miből mennyit és hová? Évről-évre jobban látjuk, mit bír el a víz és persze a közös pénztárcánk is. Ha több a bevétel, együtt nevetünk, mert biztos, hogy nagyobb lesz a telepítés 2014-ben. Ugyanakkor fontosnak tartom kiemelni, hogy az állomány természetes szaporulata ingyen van, ezért a témával összefüggő tényezőkre továbbra is nagyon figyelnünk kell!

Jöjjön itt az ígért kitérő, vagy inkább kiegészítés a süllőkről. Az idei ősz és egyben az év legnagyobb meglepetése, hogy a „semmiből” (2011,2012: 2-2- db) megjelent egy komoly átlagsúlyú 4-6 kg-os korosztály, ráadásul a fő tározótéren kívül a II. és III. tórészletben is. Megnézve az eddig regisztrált 26 rekordpéldányt megállapítható, hogy az elmúlt 10 évben összesen sem volt ennyi süllő rekord, utoljára pedig a 2003-2005 közötti időszak volt kiemelkedőnek ítélhető (vessük össze: 8-8-5 db). Ugyanakkor üröm az örömben, hogy a döntő többségük (90-95%) elvitelre is került, s ezzel kiesett egy igen komoly tavaszi szaporodási potenciál. A jelek szerint az önkorlátozás még nem az igazi, a szűkebb „süllős esztendők” után ez részben talán érthető is. Ugyanakkor meg kell védenünk majd a jövőt, melynek kapcsán azt is meg kell említenem, hogy láthatóan az alsóbb korosztályok fogásai is jelentősen fejlődtek, egészen a csalihal-fogó hálókban év közben fellelt egynyarasokig. „Hab a süllő-tortán”, hogy az előtározóban most már a gyakorlatban is láttuk, hogy milyen komoly mennyiség kerül a fajból itt újabb egy évre továbbnevelésre. Mindez köszönhető a végrehajtott élőhely rekonstrukcióknak és így az újra sikeres ívásoknak, valamint kapcsoltan a telepített és visszatelepülő ivadéktartó növényzet fejlődésének is. Így már az időnként bruttó 3000 Ft feletti(!) süllőárak ismeretében az volt a döntésünk, hogy még egy évet várunk a faj telepítésével, mivel látni szeretnénk, hogy egy extra fellángolás eredménye volt-e az őszi jó fogás, vagy ez akár tendencia is lehet pár évre. Jó lenne az utóbbi variáns - rajtunk is múlik majd e nem mindennapi állomány megőrzése!

Végül a telepítési blokkot zárva egy jó hír a nagy pontyok híveinek! Örömmel jelenthetem be, hogy élő megállapodásokkal rendelkezünk mintegy 4,5 tonna, azaz közel 600 db nagy ponty teleltetésére és tavaszi telepítésére. A bő 5 kg-os (minimum 60-65 cm-es) nyurgáktól a csodás 12-14 kg-os oldalpikkelysoros példányokig szinte minden változat megtalálható az állományban, s mindez több éves tavi nevelés eredményeként. Ebből 25 mázsa volt az idei évre tervezett (itt és most így érdemes nézni az éves telepítési tervekhez a kimutatott minimális hiányt), 20 mázsa pedig a 2014. évi telepítési tervkontingens része. Őszintén remélem, hogy minden a tervek szerint alakul és így legkésőbb májustól tovább javul a gyönyörű maconkai pontyállomány, sokak örömére!

Mielőtt továbbmennénk, térjünk vissza a szavazásra. Íme a következő kérdés: Mikor tervezi kiváltani a 2014. évi engedélyt? Ez esetben egyszerű válaszadásról van szó, 7 lehetőségből kell választani. Az adott válaszok nagyban segítenek az év eleji tervezéshez, valamint a rugalmas adminisztrációra való felkészüléshez.

Ha már rugalmas adminisztráció, akkor a 2014. év feltételeinek meghirdetése előtt a 2013. évi nyereménysorsolásról. Másodszor került sor a tagi nyereménysorsolásra, ahol feltételeknek megfelelő tagjaink közül 23 nyertes ingyenes-, vagy kedvezményes tagságot, illetve ajándékcsomagot nyert. Ezúton is gratulálok Leczó Lóránt, Oláh Richárd, Bíró Gergő, Fülöp János, Antal Tamás, Pádár Zsolt, Makovics Józsefné, Radics Ferenc, Osgyáni Zsolt, Széll Tibor, Horváth Zoltánné, Boros György, Tóth Béla Zsolt, Tóth Ádám, Koczman Csaba, Kerekes Milán, Szabó Attila, Kiss László, Fodor Dániel, Danyikó József, Kelemen Csaba László, Petre Gábor és ifj. Szoó Károly tagtársaimnak! A teljes sorsolási jegyzőkönyv a maconkai Hírek rovatból a mai Nyereménysorsolás című hírből tölthető le.

Szintén a mai napon kerültek feltöltésre valamennyi kategóriában a 2014. évi teljes jogú és alaptagi tagfelvételi-, tagi jogviszony megújítási, valamint méltányossági és szankciós tájékoztatók. Ezek elérése szintén a maconkai Hírek rovatban a mai Maconkai tagfelvételi- és tagi jogviszony megújítási tájékoztató 2014 című anyagból lehetséges. A kérelmekhez kapcsolódó tagfelvételi kérelmi- és tagnyilvántartási-, valamint méltányossági kérelmi nyomtatványok is letölthetők, ezeket a Dokumentumtár rovat 2014. évi nyomtatványcsomag című cikkében lehet megtalálni. Jó hír, hogy ismét lesz minden kategóriában nyereménysorsolás, az új tagi és alaptagi díjak nem változtak, több tekintetben bővült a kedvezményi kör, az alaptagok esetében már évi 10 horgászatnál a tagság a kedvezmények okán ingyenes! Ismét gondoltunk az önhibájukon kívül időben fizetni nem tudó Horgásztársainkra is. Azt hiszem, minden megtettünk, ami esetünkben elvárható. Őszintén bízom abban, hogy e választékból mindenki ki tudja választani a számára kedvező és elérhető variánst. MIért is ne Maconkán lenne tag az, aki szeret itt horgászni?

Hivatalosan is bejelentem, hogy a mai naptól elindult a 2014. évi maconkai helyfoglalási program! Az egyre népszerűbb Nyári kikötői hely megosztásra került és bekerült a választékba a Felező-spicc is. Az árak ezúttal sem változtak, sőt (a korábban indokolatlanul visszaigazolt foglalást visszamondók kivételével) ismét nem kell foglalót sem fizetni, ugyanis továbbra is bízunk az adott szó becsületében. Azt hiszem nem sűrűn fordul elő kis Hazánkban, hogy 2013-ban 95 %-os volt így is a megjelenés! Később a horgászhelyek képeit is fogjuk frissíteni, továbbá természetesen most is meg fogunk adni minden segítséget a sikeres foglaláshoz.

A mai nappal elkezdődött a maconkai honlap tóbemutató írásának folyamatos megújítása is, elsőként a 2014. évi horgásznaptárt, benne többek között az egyeztetett versenyidőpontokat és a napi horgászidőket lehet megtekinteni. Ezt követően folyamatosan frissítjük az írást, közben cseréljük majd az anyagokat és bővítjük a képeket is. Várhatóan még áttekinthetőbb, informatívabb lesz maga a szerkezet is.

Lassan elkezdődnek a fogási naplók leadásai is. Kérjük, hogy ezen alkalommal az elektronikus belépő-kártyák is kerüljenek leadásra, a rendszer a használati jogosultságot 2013.12.31-én 24.00-kor szünteti meg. Jövőre a kártya az új engedély kiváltásával egyidejűleg kerülhet újra kiváltásra, az árak itt is változatlanok. Lehetőség szerint mindenki a régi számú kártyáját fogja majd visszakapni.

Végül nem minden indulat nélkül azt is megemlítem, hogy évek óta nem volt ilyen bizonytalanság az új horgászati okmányok, értékcikkek tárgyában, ugyanis a mai napig (!) nem jelent meg az új törvény több hónapja esedékes végrehajtási rendelete, amely a tilalmak és korlátozások mellett például ezen okmányok kötelező adattartartalmáról is rendelkezne. Így ha a lehetetlen határidők miatt (meg kell szerkeszteni, le kell adni a nyomdába, majd ki kell szállítani, stb.) a január 2.-re tervezett engedélykiadási kezdéssel esetleg csúsznánk, kérem, hogy ne minket hibáztassanak! A fejleményekről soron kívül tájékoztatom majd olvasóinkat.

Engedelmükkel, engedelmetekkel ennyit ma estére. Ismét volt miről beszámolni, így megy ez majd továbbra is, remélem!

Bátonyterenye-Maconka, 2013.12.02.

Horgászbarátsággal: Dérer István

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu