OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Ugye, mindenki ismeri a mondást? Nos, ezévben halmozottan így történt. A húsvéti nyuszi még szánkózhatott, majd a gyors melegedés pedig tartós nagyvizet eredményezett. Ekkor még azt hittem, hogy nem is lesz már jó idő. Erre most már múlt időben, „kissé” vörösbarna nyakkal beszélhetek a 21 fokos vízben az elmúlt héten megtörtént pontyívásról, de akár az első versenyek sikeréről is. Annak is örülök, hogy végre a legújabb hírlevél is eljut táborunkhoz, mert eddig bevallom háromszor futottam neki, de mindig közbejött valami sürgősen megoldandó. Horgászni persze így én még mindig nem jutottam el, de ma van a munka ünnepe, így legalább a hírlevél „sínre került”…

Korábbi hírlevelünk elején megemlítettem a tagi befizetési határidőt. Most itt is szeretném megköszönni azt, hogy a határidő végére a döntő többség teljesítette a befizetési kötelezettségét, segítve az egyesületi működést. A továbbiakban is folytatjuk a méltányossági ügyintézést, az idénynek megfelelően várjuk az alaptagokat, a gyermekhorgászokat és persze külföldi horgásztársainkat is!

Folytatódjon a statisztikai számokkal a megszokott szerkezetben e kis anyag: Ezen tájékoztatás a március 20-án kiküldött legutóbbi után immár a III. évfolyam 3., egyben történetünk 26. elektronikus hírlevele. Egyrészt számos fontos és érdekes információt sikerül így eljuttatni az érintettekhez, de próbálunk e körnek abban is kedvezni, hogy egy-egy információ „első kézből” itt tűnik fel a jövőben is. A sorok írásakor már 1324 horgásztársunkkal vagyunk hírleveles kapcsolatban! Magát a folyamatosan frissülő maconkai honlapot e sorok írásának megkezdésekor 304186 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig jelenleg 6594. Köszönöm a tartós érdeklődést és továbbra is kérem, hogy Horgászbarátaink közül akit lehet értesítsenek, értesítsetek e kommunikációs lehetőségről!

Az elmúlt időszakban két párhuzamos szavazás is futott. Az első körben a legkedveltebb pontyváltozatra voltunk kíváncsiak. Íme az eredmény: a legkedveltebb a nyurgaponty (33 %), majd szoros versenyben a tőponty és a szórt pikkelyes (spanyol) ponty következik (25, illetve 23%). A tükrösök 13%-ot mutattak fel, végül a koi pontyok és a bőrponty (4 és 2 %) következik. Örömteli meglepetés, hogy az őshonos magyar forma az első, ez a sporthorgász értékítélet számomra igen szimpatikus közösségi visszaigazolása!

Jelölje meg azt a három halfajt, amely véleménye szerint a leginkább helyi védelemre szorul! Ez volt a második kérdés. Nos, itt már több volt a meglepetés. Az aranykárász 18 %-a és a compó 14 %-a, illetve a kősüllő 12 %-a nem az. Ám a sorban a tokfélék és az aranyhal következnek 11-11 %-al, „akik” a jelek szerint már megkedvelt nem őshonos halak. Ezt követően a Maconkán ritka veresszárnyú jelentkezik (9 %), majd két sügér, a meggyőződésem szerint senkinek sem ártó, remek sporthal pisztrángsügér (8%), illetve a hazai viszonyok között nem túl nagyra növő, ám annál nagyobb étvágyú csapó sügér (7 %). A mezőny végén a domolykó (sokan nem ismerik fel!) szerepel 4 %-ot összegyűjtve, végül a jászkeszeg és a bodorka úszik be a képbe (2-2 %). Maconkai viszonylatban örömteli, hogy a teljes elviteli tilalom és a viszonylag komoly, több tonnás állomány látszólagos ellentmondása sem kérdőjelezte meg az aranykárász védelmét. Annak az aranykárásznak, melynek a szakértők nem jósoltak jövőt egy ilyen intenzíven telepített vízen. 7 év után, mára a legnagyobb példányok már elérik az egy kilogrammot! A kősüllő esetében pedig megnyugtató, hogy az évek alatt kialakult egy kisebb, jelenleg bizonyítottan önfenntartó állományunk. A válaszok majd a további telepítések tervezésénél és a helyi fajvédelmi programok indításánál, vagy átalakításánál lesznek, lehetnek jelentősek.

A következő kérdés/kérés: Rangsorolja az alábbi rendszeres helyszíni szolgáltatásokat az Ön fontossági sorrendjében! A tegnapi nappal indult el a már meglévő háttérszolgáltatások e csoportjára irányuló szavazás, melynek célja a rendelkezésre álló emberi és anyagi erőforrásaink hatékony felhasználásának további megalapozása. Várom a véleményeket!

Jöjjenek a további információk!

Húsvétra átadásra került az Időkép térképes felületén is elérhető új helyi meteorológiai állomásunk, továbbá a maconkai webkamera is kapcsolódott az országos rendszerhez. A folyamatos hőmérsékletre, páratartalomra, szélerőre és szélirányra, légnyomásra, csapadékra és annak intenzitására, valamint a fényerőre vonatkozó adatközlés nagyban segítheti a horgászat megtervezését. A megállapodás szerint hamarosan elindul a vízhőmérsékletre vonatkozó automata-modul is, 1 m mélységben mért adatokkal.

Április 27-én közkívánatra újraindult a non-stop helyszíni csali és etetőanyag-árusítás is, a helyi horgászbolt kihelyezett értékesítési egységeként, ahonnan a napi feltöltés és a kapcsolt minőség-ellenőrzés is biztosított. Az első körben csonti, giliszta, csemege kukorica, 4 ízvilágú horogpellet, illetve 4 féle etetőanyag került kihelyezésre, de a kör az igények szerint tovább is bővülhet majd.

Megérkeztek az új BSHE cseppkarabineres nyakszalagok, valamint az egyesületi galléros pólók 3 méretben (L, XL, XXL) és színben (világoskék, fekete, fehér). Ezen cikkek megvásárolhatók és a pólók esetében névfelirattal is megrendelhetők.

Megtörtént a tavaszi árvácska-kiültetés is, de ezen túl mára már virágba borult a tópart a természet segítségével is.

Ismét sor került a zuhanyzók felújítására, a kézszárítók javítására, a falikutak festésére. Számomra elkeserítő, hogy már 2 nappal az események után az egyik kézszárítót lerúgták(!) a falról, illetve az I. szigetbejárónál lévő zuhanyzóban letépték a ruhaakasztót és a zuhanyfüggönyt… A folyamatos javítások nem kevés közös pénzünkbe kerülnek, így közös érdekünk minden rongáló leleplezése és azok végleges kitiltása is!

Szeretném még ismét megemlíteni a kölcsönzés lehetőségét, áprilisban bővítettük a készletet. A fő tározótérre előírt nagyméretű szák, halpaplan, fertőtlenítő, pontyzsák mellett a helyfoglalóknak hosszabbító is kölcsönözhető. A készlet végessége előtt ezen igényeket célszerű a horgászat előtt 1-2 nappal telefonon leegyeztetni. Felhívom a figyelmet arra, hogy az előírt eszközök használata mindenkinek kötelező!

A csónakosok felé jelzem, hogy május 6. után a BSHE a tárgyi csónakhasználati szerződéseknek megfelelően kivontatja a víz alatt maradt csónakokat és elszállítja azokat. Ugyanez vonatkozik a kikötőben maradt gumikra, tartóbakokra és egyéb anyagokra is.

Egy újabb blokkban a rekordokról és a versenyekről és a fogásokról.

Nagy örömömre 04.13-án a IX. Tavaszi Maconka Kupával teltházas rajtot vett az önköltséges árazású „Maconka Barátai ’13 Szuperkupa” versenysorozat, melynek következő önálló díjazású versenye, az I. Maconkai Majális Kupa 05.11-én lesz. Mindenkit várunk, aki egy jó versenyt akar nem túl kötött szabályok között eltölteni Magyarország egyik leghalasabb és legváltozatosabb versenypályáján! A nevezési díj ebéddel és egyéb kedvezményekkel 3.300 Ft, amiből jól látszik, hogy egy sorozat kezdeteként „közkívánatra” visszatérünk a saját rendezésű, abszolút nem a pénzről szóló, az inkább szabadidős horgászt is vonzó baráti versenyekhez is! A kiírásról a portálon már olvasható a cikk, illetve innen és az eseménynaptárból letölthetők a jelentkezési lapok is, a határidő 05.08. Várom a további jelentkezéseket!

Lezajlott az első idei bojlis verseny is, a IV. Amatőr Bojlis Maconka Kupa 32 csapatos mezőnye az ívás ellenére is jóval két tonnán felül teljesített, a több tucat +10-es ponty közül pedig egy 20,08 kg-os tükrös lett a verseny legnagyobb hala. A legjobb átlag 9,47 kg/db volt a gáti szakaszon!

Az elmúlt időszakban többször is megdőlt az itáliai tok rekordja (11,77 kg), valamint egy remek 3,66 kg-os példánnyal új dévércsúcs is született. A legnagyobb idei harcsa még „csak” 20,95 kg, a helyfoglalók eddigi legnagyobb tőpontya egy 19,97 kg-os példány (néhány vízen kíváncsi lettem volna a kiközölt súlyra…), de a napijegyesek döntő többsége is elégedetten távozik és idén meglepően sokan dicsérik a változatos fehérhal-állományt. Megalapozottan bízom benne, hogy a hosszúra nyúlt téli időszak és a hirtelen felmelegedés után a nyári „üzemmódra” immár lassan beállt halállomány még sok további kellemes meglepetést fog okozni Horgászainknak!

Így a hírlevél vége felé szeretném megköszönni a szerencsére egyre gyakoribb élménybeszámolós hozzászólásokat, ahol az aktuális élmény, a természet az elsődleges. A korábbiakat megerősítve jelzem, hogy egy-egy jól sikerült, fényképekkel ellátott írásért „cserébe” segítünk a szerkesztett formában történő megjelentetésben, illetve felajánlunk egy-egy ingyenes, vagy extra horgászatot! Várjuk a fényképeket is a maconka@maconka.hu címre, különösen a családról, gyermekekről, a természeti jelenségekről szóló életképeket, ezekből a legszebbeket az idény végén egy cikk formájában is tervezzük közölni, illetve a legjobb fotósoknak majd szintén biztosítunk elismerést.

Ez volt az idei harmadik hírlevél, azt hiszem ezúttal is volt miről beszámolni!

Mindenkinek kellemes pihenést, jó szórakozást kívánok a napsütötte maconkai vízpartokon!

Bátonyterenye-Maconka, 2013.05.01.

Horgászbarátsággal: Dérer István

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu