OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Az előző hírlevélben általam félig beígért horgászatra alkalmas idő sajnos nem igazán jött be, mivel a jég lékhorgászatra vékony maradt, a melegebb periódusokban pedig csak a zsilipek környéke lett jégmentes. Megjegyzem volt, akinek ez bejött, több szép csuka lett a bizonyíték a kitartásra! Sajnos az „ünnepi” körlevél ígérete sem teljesült, mivel a tömeges jogszabály-módosítások, az állami horgászjegy-nyilvántartó SZÁK program tervezett bevezetése (végül annak elhalasztása), így a jegybizományosi értékesítési szerződések aláírásának elhúzódása (ez az év utolsó munkanapján sikerült) az ünnepek előtt és után is „jobb elfoglaltság hiányában”, azaz igazából az időkényszer okán így - legalábbis nekem - rekordmennyiségű papírmunkát adott. Ebben benne volt a következő év és a közgyűlés előkészítése, a beszámolók összeállítása, az így „a már késésben lévő” okmánycsomagok elkészítése és legyártatása. Volt és van mit csinálni! Itt és most, az évindító körlevélben pedig a tagság megújításával és a közgyűlés előkészítésével, benne kiemelten az új Alapszabály megvitatásával és elfogadásával kapcsolatos napi információkat szeretném megosztani minden érdeklődővel.

Először a megszokott statisztikai számok: Ezen tájékoztatás a december 04-én kiküldött legutóbbi anyag után immár a III. évfolyam 1., egyben történetünk 24. elektronikus hírlevele. Úgy gondolom, hogy az eltelt időszakban „első kézből” számos fontos, vagy érdekes információt sikerült eljuttatni tagjainkhoz és vendégeinkhez. Terveink szerint továbbra is e hírlevél lesz az elsődleges hírforrás a maconkai eseményekkel kapcsolatban. Eközben a csapat száma folyamatosan növekszik, így az információ e formában jelenleg már 1198 horgásztársunkhoz jut el. A maconkai honlapot e sorok írásának megkezdésekor 246346 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig jelenleg 6489. Köszönöm, köszönjük a tartós érdeklődést és persze továbbra is kérem, hogy a további érdeklődő horgásztársak is értesülhessenek ezen közvetlen kommunikációs lehetőségről!

A megszokott módon, kezdetnek a szavazásról. Jelenleg nyitott az alábbi kérdés: Mikor tervezi kiváltani a 2013. évi engedélyt? Mint korábban megemlítettem, bővült a lehetséges válaszok száma az akciós tagi lehetőséggel és a határidőn túli méltányossággal. Megnyílt egy újabb szavazás is: Ebben az évben hány horgásznapot tervez Maconkán? Mindkét szavazásnál ismét kérném az aktivitást, a rövid- és középtávú gazdasági tervezés elősegítése érdekében! Mivel hírleveleseinknek általában csak 3-8 %-a szán rá fél percet, hogy jelezze az aktuális kérdéssel kapcsolatban a szavazatát számomra elgondolkoztató, egy-egy eredmény mennyire vehető a többség véleményének? Továbbra is jelzem, hogy a szavazások anonim jellegűek, azaz a név szerinti beazonosítás nem lehetséges. E felületen is lehetőleg segítsék a vezetőség munkáját 2013-ban is!

A közgyűlési-évindítási blokkban legelőször arról szeretnék beszámolni, hogy 01.18-án felkerült a honlapunkra a 2013. évi közgyűlési meghívó és egyben a 2012. évi szöveges beszámoló („Eseménynaptár” felület, közgyűlésnél letölthető). A postázás mától történik meg ütemezetten valamennyi tagunk részére. Ide tartozik még, hogy a „Dokumentumtár” felületen „Üvegzseb 2011/2012” címen most már egy helyen megtalálható a 2012. évi közgyűlési jegyzőkönyv, a 2011. évi számviteli és szöveges beszámoló, továbbá a kapcsolt hivatalos dokumentumok. Azt hiszem, van mit olvasni, de talán érdemes is mindezt megtenni a hiteles tájékozódás érdekében!

Kiemelt információ, hogy a 01.27-én 9:00-i kezdettel megtartandó éves közgyűlésen új Alapszabály elfogadására is sor kerül. Maga a tervezet várhatóan 01.21-től lesz elérhető a BSHE internetes felületén, a „Hírek” rovatban. Az elfogadási folyamat meggyorsítása érdekében az előzetes javaslatokat, észrevételeket 01.26-án 18:00-ig várjuk a maconka@maconka.hu címre, vagy írásos formában a halőrháznál történő leadásra. Természetesen magán a közgyűlésen is lehet javaslatokat tenni majd. Kiemelném, hogy nagyon fontos a megfelelő számú jelenlét, hiszen a jogszabályi változások során előírt kötelezettség teljesítése mellett az Egyesület jövőjét, működését hosszú évekre meghatározó kérdéseket kell rendezni ezen alkalommal! Kérem minden tag, alaptag részvételét, aki Maconkát az eddigi úton haladva szeretné látni tovább fejlődni a jövőben is!

A tagokat itt is kérem, hogy a közgyűlés napján legkésőbb ½ 9-ig regisztráltassák magukat! A jelenléti íven ezúttal minden résztvevőnek nyilatkoznia kell, hogy a maconkai hírlevél megfelelő hivatalos értesítési (kiküldési) lehetőség-e számára, továbbá fel kell tüntetnie majd azt a mail címet, amelyre már regisztrált, regisztrálni kíván, vagy amelyre a jövőben az anyagokat külön is kapni szeretné. Ha valaki nem rendelkezik elektronikus címmel, akkor számára külön megoldást fogunk találni. Remélem, hogy 2013. január 05-ig nem felejtette el leadni senki sem mindkét (BSHE, állami) fogási naplóját. Ha mégis, kérem, hogy azonnal pótolja, mert elmaradás esetén a hatóság szankcionálhat! Felhívom a figyelmet, hogy január 27-ig mindenkinek le kell adni az elektronikus belépőkártyákat is, melyeket újraaktiválunk és a tárgyévi pénzügyi rendezés után ki is adunk bérleteseinknek. Kérem továbbá, hogy ha módja és lehetősége van rá, illetve ha elismerésre talált eddigi munkánk, ajánlja fel a 2012. évi SZJA kötelezettségének 1 %-át is a BSHE részére (adószám: 19156288-2-12), a tórendszer és védterülete családbarát jellegének további fejlesztése céljából!

Jelzem, hogy a közgyűlésen kerülnek átadásra a kisorsolt, Haldorádó termékeket tartalmazó ajándékcsomagok, továbbá a tavalyi egyes rekordfogásokkal, versenyrekordokkal kapcsolatos elismerések is. Ide tartozik, hogy a „Statisztika” rovatban megtekinthető a rekordfogások összegzése. A BSHE Magyarországon egyedülálló és hiteles nyilvántartásában az interaktív "Rekordfogások" felületen 2012.12.31.-ig 37 fajból, illetve változatból összesen 8985 db rekordhal került rögzítésre. Ezen mennyiség 2153 szerencsés horgász fogása. Tavaly az év eseménye a nagyponty-fogások „robbanása volt. 2011-ben 581 db, még 2012-ben 1354 db 10 kg-on felüli rekordponty került fel a kötelező regisztráció után a maconkai rekordlistára! A 233%-os változási adat mellett legalább ilyen fontos volt a 15-, sőt már a 20 kg feletti pontyok előretörése és megjelenése is. Szerintem szinte mindenki érzi, hogy nagyon nagy kincs van a birtokunkban a halállomány tekintetében, én pedig mindenkit kérek most is arra, hogy vigyázzunk rájuk, óvjuk Őket jövőre is!

Az évindítással kapcsolatban az első fontos információ, hogy már valamennyi okmány elkészült, így 01.12-től a teljes engedélycsomag és a különböző bérletek is egyszerre kiválthatók. Kérem, hogy akiknek a jelzett dátumnál korábbi kiváltáskor maradtak ki nem adott okmányaik, a közeljövőben majd jelentkezzenek érte. Ugyanezen naptól a tagok kívánságára már a belső jogcím-megosztástól függetlenül is lehetséges a kombinált fizetés, de csak az alábbi variánsok szerint: 1) SZÉP-kártya + készpénz, 2) Bankkártya + készpénz. Szintén jó hír a tagok és a vendégek számára, hogy a K&H SZÉP-kártyára vonatkozó szerződésünk is 01.11-i nappal visszaigazolásra került, itt már csak a meglévő OTP POS terminál tárgyi aktiválása szükséges az indításhoz, ami remélhetőleg néhány napon belül megtörténik (a fórumon külön is jelezni fogjuk majd).

Újra megemlíteném, hogy még tavaly közzétételre kerültek a jövő évre vonatkozó tagfelvételi és tagi jogviszony megújítási tájékoztatók, melyek a már megszokott módon külön-külön az alaptagokra, a teljes jogú tagok felvételére, valamint azok jogviszony-megújítására vonatkoznak - ez utóbbi tájékoztatóba beleértve a befizetési határidővel összefüggő méltányossági és szankciós kérdéseket is. Ezek a maconkai felületen a „Hírek” rovatból olvashatók, illetve letölthetők. Érdemes áttanulmányozni őket és úgy kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást! Az alaptagoknak érdemes összevetni az árral a kedvezményeket, mivel már éves szinten 4 horgászat és egy hétvégi helyfoglalás esetén is megtérül a teljes ár! Éves területi jeggyel rendelkező, vagy ilyen tagságot kiváltani tervező tagjainknak pedig talán érdemes összevetni a lehetőségeket és az árakat (így együtt) más, hasonló intenzív vizek áraival… Külön is felhívom a figyelmet, hogy az egyszeri 10.000 Ft-os személyi kedvezményt jelentő teljes jogú felvételi akció január 26-án zárul, ezt követően már csak teljes áron lehet hozzájutni a tárgyi tagsági formához! Többek kívánságára jelzem, hogy van még egy lehetőség is, ebben ez esetben 51.000 Ft befizetése után már meg is kezdheti a horgászatot új felvételisünk, a fennmaradó 48.000 Ft-ot pedig további három hónapon át 16.000 Ft-os részletekben kell teljesítenie! Ugyanilyen részletfizetési konstrukció az új ifjúságiaknál is lehetséges.

A jegykiadás már bevált technikája egyébiránt gyakorlatilag változatlan maradt, ennek keretében a pénztári órák a hétfő kivételével minden nap (hétvégén is) 08:00-12:00 óráig, illetve 14:00-18:00 óráig tervezettek. Az ügyintézés menetéről természetesen a halőrháznál, telefonon és az interneten is lehet tájékoztatást kérni és kapni, illetve lehetséges az időpont-egyeztetés is. Kérem, hogy segítsék az adminisztrációt és fizetőképességünk megőrzése érdekében lehetőleg ne hagyják a március 31-i határidő előtti napokra az engedélyek érvényesítését! Jelzem, hogy az ajándéksorsoláson való részvétel feltétele is a határidős befizetés!

Honlapunk vízbemutató írásából külön-külön letölthető módon már szintén rendelkezésre állnak a tagi és napijegyes általános tájékoztatók, valamint a tagi-, vendég- és kiegészítő kategóriák szerinti díjtáblázatok. Idén nem a tartalomban, hanem a szerkesztésben volt fontos változtatás. Most már a tagi és a napijegyes tájékoztatók azonos pontjaiban döntően azonos információkat találunk, így könnyebb az összevetés, az ellenőrzés is. A tagi fogási naplók esetében pedig új elemként előzetesen is felhívnám a figyelmet a jelenléti naptárra, ahol egy egyszerű karikázással kell majd jelölni, hogy az adott napon jelen volt-e a horgász a víz- és védterületen. A 2013. évi árakat díjelemenként is tartalmazó összefoglaló táblázat pedig szíves tájékoztatásukra a „Dokumentumtár” rovatban található. Ugyaninnen letölthető a teljes, 2013. évi nyomtatványcsomag is. Gyorsabb az ügyintézés, ha már kitöltött nyomtatványokkal jelennek meg, ugyanakkor ettől függetlenül a személyes jelenlét és valamennyi személyi és horgászati okmány helyszíni bemutatása is szükséges!

A hírlevél vége felé még jelzem, hogy a helyfoglalási program 2013. évi indítása után a beérkezett vélemények miatt megtörtént a szoftver újabb felülvizsgálata is, a legutóbbi jelzések alapján most már az eddig feltárt (döntően egyes használt operációs rendszerhez köthető) felhasználói problémák ki lettek javítva. Itt jelenleg 536 horgásznapnyi helyfoglalás került visszaigazolásra, az ügyintézés és a visszaigazolás folyamatos. Emlékeztetőül: Jó hír, hogy az árak és a szabályok nem változtak, így a normál árakhoz képest a helyfoglalás a biztonság mellett jelentős kedvezményt is jelent, továbbá általánosan előleg-, vagy foglaló befizetése ismét nem került előírásra. Éppen ezért, az évek óta jól működő bizalmi elv okán kérek mindenkit, hogy csak akkor rögzítsen, ha már a szabályok és az árak ismeretében is biztos a foglalás teljesülésében (a tárgyban talán érdemes újra átfutni a pár napon belül várható új megjelenéséig is a 2012. évi helyfoglalásos kiegészítő tájékoztatót). Természetesen létszámbővülés, kisebb időpont változás esetén a módosítás idén is lehetséges. Mindenkinek sok sikert a horgásztúrák tervezéshez és a program használatához, rögzítési elakadás, kérdés esetén természetesen szívesen segítünk!

Talán ennyi a mai hírlevél, remélem nem felejtettem el semmi lényegeset. Elnézést, ha „töménynek” tűnt a tájékoztatás, de a témák talán jól érzékeltetik a működés bonyolultságát is. Magával a tájékoztatással kapcsolatban pedig úgy gondolom, hogy egyrészt igen kevés egyesületi portálon található meg ennyi naprakész információ, de a tematikus hírlevelek még így is tovább segíthetnek a figyelemfelhívásban, a valóban szükséges információk „kihorgászásában”…

Legvégül e helyen is szeretnék Önnek és kedves Hozzátartozóinak jó egészséget és békés, boldog Új Esztendőt; benne gyakori és napsütötte vízparti órákat, kellemes szórakozást, jó fogást kívánni!

Bátonyterenye-Maconka, 2013.01.15.

Üdvözlettel: Dérer István

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu