OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Egyre zordabb arcát mutatja az ősz, ám az október végi havazás ijedelme után a jelek szerint még jó ideig horgászatra alkalmas marad az időjárás. Sőt, miután napokon belül ( a tervek szerint a hétvégére) megérkezik évzáróként egy komoly pontyszállítmány, az ilyenkor inkább megszokott rablózás mellett sort lehet keríteni majd a karácsonyi ponty kifogására is. Az elmúlt hetekben már beszállított bő 100 mázsa vegyes fehérhal pedig finom felszerelés esetén és némi szerencse mellett garantálhatja a sűrű alaplét, vagy a paprikás lisztben forgatott sült halat is… E sorok írásakor, így ebédidőben nehéz visszatérnem az eredeti gondolatokhoz, de a feladat adott. Mivel már egy hónap és két nap telt el az előző hírlevél kiküldése óta, ezért természetesen most is van miről beszámolni. Kellemes olvasást kívánok!

Először a már megszokott számok: Ezen hírlevél a legutóbb október 17-én kiküldött tájékoztatás után az idei kilencedik, egyben 22. hírlevelünk. A „Maconka-barát” csapat száma örvendetes módon még mindig növekszik, így az információ e formában jelenleg 1147 horgásztársunkhoz jut el. A maconkai honlapot e sorok írásának megkezdésekor 225626 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig jelenleg 6449. Köszönöm, köszönjük a tartós érdeklődést és persze továbbra is kérem, hogy a további érdeklődő horgásztársak is értesülhessenek ezen közvetlen kommunikációs lehetőségről!

A megszokott módon, kezdetnek a szavazásról. Érvényesítsük-e az előírt állami és a MOHOSZ díjemeléseket a 2013. évi engedélyek árában? Ez volt az aktuális kérdés. Miként a korábbi hírlevélben is beszámoltam róla, az állami jegyek ára jövőre meglepetésszerűen 1000 Ft-ról 2000 Ft-ra, a MOHOSZ (és benne a HENOSZ = megyei szövetség) tagdíj pedig 1300 Ft-ról 1800 Ft-ra emelkedik. A Vezetőség úgy döntött, hogy e „húsbavágó” kérdésben is megkérdezi a tagság véleményét. Számomra igen meglepő volt a gyér érdeklődés, hiszen egy-egy horgászati kérdésben jóval több a szavazatok száma. Úgy tűnik, hogy mintha már mindenki „megszokná” az áremeléseket, vagy nem hisz abban, hogy érdemben beleszólhat a díjak alakításába… Ennek ellenére nézzük meg a szavazatok sorrendjében a reprezentatívnak csak igen korlátozottan nevezhető eredményeket!

Igen, mert fontos a telepítések lehetőség szerinti szinten tartása: 21 %. Nem, mert már így is nagy nehézséget okoz a horgászat költségeinek kigazdálkodása: 18 %. Nem, mert jellemzően nem járunk olyan más vizekre, ahol a szövetségi bélyegre egyáltalán szükség lenne; illetve nem, mert a közgyűlésig meg kell vizsgálni azt, hogy egyáltalán ezen az áron szükség van-e a MOHOSZ tagságra 14-14 %. Igen, mert ezek az egyesület számára kötelező bevételi és kiadási tételek; illetve igen, mert nincs más választásunk: 7-7 %. Nem, mert a telepítések visszafogásával a kötelező díjemelés kigazdálkodható: 7 %. A díjemelések 50%-át igen, a másik felét az egyesület gazdálkodja ki: 7 %. Igen, mert szükség van a központi horgász érdekképviseletre: 4 %. Az állami díjemelést igen, a szövetségit nem: 0 %.

Nos, a tárgyban a Vezetőség több körben is tárgyalt, bevonva a döntésbe a Felügyelő Bizottságot is. Az alap talán ismert, miszerint a 2012. januári közgyűlés azt a vezetőségi javaslatot fogadta el, hogy a saját megállapítású díjtételek tekintetében ne legyen áremelés, figyelemmel a sokakat sújtó nehéz gazdasági helyzetre. Ez a döntés a mai tudásunk szerint csak a telepítések és a működési szolgáltatások eddigi szinten tartásának elvárásához viszonyítva (a halbeszerzések további, minimálisan 10%-os áremelkedését és az egyéb, működést érintő tény inflációt figyelembe véve) önmagában 3-4 millió forint belső hiányt eredményez 2013-ban, melyet majd ki kell gazdálkodnunk! Ennek ellenére végül - lehet, hogy többeknek meglepőnek tűnő módon - döntő többséggel az a variáció futott be, hogy a tőlünk teljesen független állami díjemelést az új tagok kivételével kénytelenek vagyunk érvényesíteni, ám több oknál is fogva a MOHOSZ központi és megyei szövetségi tagdíj emelését viszont 100%-ban átvállaljuk minden tagunktól úgy, hogy 2013-ban e ténytől függetlenül próbáljuk majd a telepítéseket is a 2012. évi szinten tartani! E gesztussal és az újra meghirdetett tagfelvételi és nyereménysorsolási akciókkal is el szeretnénk ismerni a tagok ismét megtapasztalt hűségét és kitartását, bízva nem csak a szebb napokban, hanem években is!

Ha már nyereménysorsolás, akkor íme a 2012. évi sorsolás nyerteseinek listája, először e fórumon leközölve. A sorsolási listákon szereplő, a feltételeknek megfelelő 925 személy közül az alaptagok körében ingyenes 2013. évi tagságot nyertek: 1. Nagy László, Salgótarján (30161), 2. Fodor Ödön István, Zsámbék (30352), 3. Petrovics István, Boldog (30305), 4. Tóth Gábor, Bátonyterenye (30401), 5. Kovács Alfonz, Salgótarján (30287). BSHE ajándékcsomagot nyertek: 1. Sági Gábor, Bátonyterenye (30136), 2. Kecskés István, Bátonyterenye (30381), 3. Kun Ádám Miklós, Debrecen (30262), 4. Szőke Zoltán, Bátonyterenye (30325), 5. Gulácsi Norbert, Veresegyház (30358). Az új belépő teljes jogú tagok közül ingyenes FP jogcímű 2013. évi tagságot nyert: 1. Balogh Csaba, Bátonyterenye (10087). BSHE ajándékcsomagot nyertek: 1. Molnár Péter, Salgótarján (20010), 2. Czibula Gellért, Bátonyterenye (20008). A tagságukat a 2012. évben megújító teljes jogú tagok közül ingyenes FP jogcímű 2013. évi tagságot nyert: 1. Kelemen Ferenc, Bátonyterenye (10034), 2. Richweisz Tibor, Bátonyterenye (10230). 50%-os mértékben kedvezményes FP jogcímű 2013. évi tagságot nyert: 1. Schmidt Gábor, Ózd (10283). 30 %-os mértékben kedvezményes FP jogcímű 2013. évi tagságot nyert: 2. Kerek Róbert, Lőrinci (10456). 20%-os mértékben kedvezményes FP jogcímű 2013. évi tagságot nyert: 3. Szentgyörgyi István II., Salgótarján (10174). BSHE ajándékcsomagot nyertek: 1. Horváth Attila, Salgótarján (10339), 2. Parádi Róbert, Nemti (10399), 3. Molnár Dóra, Somoskőújfalu (20018), 4. Szeberényi Géza, Bátonyterenye (10242), 5. Horváth Ferencné, Pásztó (10008). Mind a 23 nyertesünknek szívből gratulálunk! A részletes sorsolási jegyzőkönyv a maconkai Hírek rovatban olvasható, benne a nyereményigénylés feltételeivel.

Visszatérve a 2013. év ismertetett díjmegállapítási- és kapcsolt költségvetési problémáira, illetve azok részleges feloldására, ugyanitt szintén közzétételre kerültek a jövő évre vonatkozó tagfelvételi és tagi jogviszony megújítási tájékoztatók, a már megszokott módon külön-külön az alaptagokra, a teljes jogú tagok felvételére és azok jogviszony-megújítására, ez utóbbi tájékoztatóba beleértve a befizetési határidőre vonatkozó méltányossági és szankciós kérdéseket is. Véleményem szerint érdemes ezeket mielőbb áttanulmányozni és kiválasztani a legszimpatikusabb lehetőséget! Őszintén bízom abban, hogy jövőre is sok elégedett és (nem csak a nyereménysorsolást tekintve) szerencsés horgászt üdvözölhetünk régi és új tagjaink között!

Néhány egyéb „kis színes” információ. November elején megjelent a tájékoztató a IV.-V.-VI. tavak állományszabályzó lehalászásáról is honlapunkon (szintén a Hírek rovatban). Jó szívvel ajánlom a több tekintetben számunkra is meglepő eredmények áttanulmányozását! Folyamatban van az egyeztetés az előtározó hasonló műveletéről is, ha az időjárás megengedi, lehet, hogy még ezévben erre is sor kerül.

Örömmel írom le a vízállás lassú, de biztos emelkedésének tényadatait is. Jelenleg a 480 cm-es maximális üzemvízszinthez képest 415 cm-t mutat a mérce. Legutóbb természetes módon augusztus 9-én és a mesterséges vízpótlás befejezésekor (09.22-23.) volt ennyi vizünk, de természetesen nagyon kellenek a további esők is a téli 450 cm-es szint eléréséhez. A déli tórészletek pedig (nem tudom nem megemlíteni az EU beruházás halrács utáni egyik legnagyobb sikerét) továbbra is a maximális vízszinten vannak és további pozitívum, hogy a vízkeringetésnek köszönhetően az elmúlt hetekben gyakorlatilag kicserélődött a vízkészletük.

Folyamatosan készülnek az ármegállapítási döntések után a különböző tagi tájékoztatók, segédanyagok is. Az egyik legnagyobb érdeklődésre talán a helyfoglalási lehetőség és annak elindítása tarthat igényt. Itt is jó hír, hogy az árak jövőre sem változnak és a hó végén a tervek szerint indul a 2013. évi regisztráció, ahol első körben a tavalyi foglalók kedvezményezettek! A tóbemutató írásból már letölthető a 2013. évi horgásznaptár, s ezen dokumentum anyagaiból már kehet tervezgetni a horgásztúrákat is. Az eseménynaptár rovatba pedig folyamatosan kerülnek fel a jövő évi leszerződött versenyek. A BSHE Vezetősége többek között az Amatőr Bojlis Maconka Kupák és a Tóparti Randevú Kupa közönségsikeréből is kiindulva úgy döntött, hogy a magas részvételi díjú profi versenyek számát lehetőség szerint csökkentve több saját rendezésű, lazább szabályozású és alacsony részvételi díjú versenyt fog indítani, melyeket külön-külön is meghirdet majd a Haldorádó horgászportálon és a BSHE hírleveleiben is. Terveink szerint lesz tavaszi és nyári egyéni, 24 órás, őszi csapat- és pergető verseny is. Hamarosan megjelenik majd a versenyszervezői és szponzorációs tájékoztatónk is, ahol a saját kezdeményezésű versenyek, baráti és céges találkozók általános feltételeiről és kedvezményeiről olvashatnak.

Ennyit szerettem volna leírni ezen alkalommal, remélem semmi lényeges nem maradt ki. Az őszi "nagy" telepítések végleges számairól a tervek szerint két héten belül egy újabb hírlevélben részletesen beszámolok.

Addig is Mindenkinek minden jót kívánok!

Bátonyterenye-Maconka, 2012.11.19.

Üdvözlettel: Dérer István[/color]

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu