OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Újabb hosszú hétvége, az előrejelzések szerint kedvező horgászidővel, ráadásul lezárt területekkel járó versenyek nélkül…. Mielőtt azonban gyorsan elindulunk a vízpartra, röviden nézzük át együtt az elmúlt pár hét történéseit és aktuális információit!

Jöjjenek a megszokott számok: Jelen olvasmány a legutóbb április 26-án kiküldött tájékoztatás után az idei ötödik, egyben 18. hírlevelünk. Örömmel tölt el, hogy a táborunk száma folyamatosan növekszik, így a „friss” információ e módon már 936 horgásztársunkhoz közvetlenül jut el. A maconkai honlapot e sorok írásának megkezdésekor 122042 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig 6218. Köszönjük a tartós érdeklődést és persze továbbra is kérem, hogy más horgásztársakat is értesítsenek, értesítsetek a velünk való kapcsolattartási lehetőségekről!

Először a legutóbbi szavazásról. Egy év után ismét arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink hol szeretnek a legjobban horgászni Maconkán? Érdekes lett az eredmény. A legtöbben a nyugalmat helyezték előtérbe, a szavazók csaknem negyede immár erre a tényezőre voksolt. Ebben szerepe van annak is, hogy a gyakorlatban egyre jobban kiegyenlítődnek a fogási esélyek és jelentősen bővült a felkereshető horgászati terület. A gát természetesen továbbra is listavezető, még a két szigeti horgászterület felújítása és bővítése után tovább növekedett azok népszerűsége (I. sziget 20 %, II. sziget 15 %). Hosszabb idő után (szerintem a szép fogásoknak is köszönhetően) jelentősen növekedett a Rekord-tó voksainak száma, valamint a vízterület konkrét forgalma is. Köszönjük a szavazásokat, az eredményt a további fejlesztések tervezésénél fogjuk felhasználni. Mai kezdettel pedig elindítjuk újabb szavazásunkat, miszerint Ön milyen meglévő szolgáltatási elemen javítana? Ez a kérdés a korábbi fejlesztési igények felmérése mellett szintén későbbi intézkedéseket és fejlesztéseket kíván megalapozni, részben egy tervezett tárgyi pályázat részeként. A téma fontosságára való tekintettel ismét kérem a körleveles csapat aktivitását!

Ismét jelzem, hogy az alaptagi-, gyermek engedélyek és a külföldieknek szóló okmányok kiadása folyamatos, az alaptagok esetében pedig felhívom a figyelmet a meghirdetett akcióra (Hírek 111119/ Tájékoztató - alapdíjas tagság 2012) is! Ha már a jelzéseknél tartunk, folyamatban van a gyermek horgásztábor igényfelmérése (július 22. és 28., 33.000 Ft/fő, http://horgasztabor2012.mindenkilapja.hu ) is. Maga a jelentkezési lap a maconkai eseménynaptárból is letölthető. A tegnapi naptól pedig folyik a külön cikkben meghirdetett, hagyományosan kedvezményes Tóparti Randevú nyílt horgászverseny regisztrációja is!

Következzenek a főbb versenyeredmények, a nagy fogások! Az idén már eddig is sorra dőltek meg a rekordok a maconkai pontyfogásban. Miként már megírtuk, a II. ABMC versenyén 4,90 kg/db-os új csúcsot jelentő átlagfogási eredmény született, de emellett az 5. helyezett csapat 11,03 kg-os átlagfogásával átlépte a versenyeken várva-várt 10 kg/db-os álomhatárt! A legnagyobb hal 17,79 kg volt, továbbá az első helyezett csapat 72 óra alatt 14 db 10+-os pontyot fogott. Mindez 38 csapattal, 30 méteres pályaszélesség mellett… A következő verseny május elején a IV. Magyar Pontyfogó Bajnokság 1. fordulója volt. Itt a gáton 48 óra(!) alatt 300 kg feletti eredmények kellettek a győzelemhez, a 2. helyezett csapat ezt 33 db hallal (átlag: 9,16 kg/db) oldotta meg. Mégsem ők fogták a legtöbb 10+-os rekordpontyot, mert a győztes eggyel többet, azaz szintén 14 db-ot fogott! E verseny halankénti átlaga (5,21 kg/db) szintén új rekordot jelentett, de az időarányosan fogott nagy pontyok száma is új maconkai versenyrekord! A győztes hal ezúttal 17,26 kg-os volt. Még mindig nincs vége! Április végén először megdőlt a nyurgaponty tározói tórekordja (16,36 kg), majd május 12-én a Rekord-tavon egy 18,90 kg-os tőponty került horogra. Rá egy napra, azaz 13-án 19,80 kg-os lett az eddigi legnagyobb kifogott tározói tőponty (gáti szakasz), végül 16-án az I. szigeten Roskovenszky Ottó egy új rekordot jelentő egy 20,20 kg-os tükörpontyot fogott! Közben 05.14-én pedig egy horgásztársunk a gáti szakaszon 10:00-17:00-ig, azaz 7 óra alatt 7 db 10+-os pontyot fogott, valamint további 8 db-ot 6 és 10 kg között! Szerdán ért véget a Pontyfogó OB 2. fordulója is, itt most két nap alatt 295 kg kellett a győzelemhez, a versenyátlag 5,11 kg/db, a legjobb átlag pedig 8,61 kg/db volt. Két csapat most is fejenként több, mint 10 db rekordpontyot fogott! Jönnek a harcsák is, májusban eddig két 50 kg feletti fogásról (ifj. Papp Zoltán, Vágó Tamás), valamint számos 5-25 kg-is példányról tudunk beszámolni. A veresszárnyú mellett az elmúlt időszakban megdőlt az aranykárász tórekordja is, érdemes a rekordfogások kötött megnézni a gyönyörű hal fényképét! Szívből remélem, hogy az egész idény ilyen sikeres lesz!

A halak kapcsán még érdemes megemlíteni, hogy a versenyeken nagyon szép, a tavalyi ívásból származó 10 cm körüli kis balinokkal találkoztam a fogásokban – kérem, hogy vigyázzunk rájuk, mert a küsszel avatatlan szemmel összetéveszthetők! Végre van élő bizonyíték a kősüllő tavalyi sikeres ívására is, továbbá az elmúlt napokban a tározó több pontján rajokban észleltünk 2 cm körüli süllőivadékokat, melyek az idei sikeres ívás örömteli bizonyítékai és a jövő szép ígéretei! Május elején mintegy egy tonna vegyes (fogható és extra) ponty is érkezett a fő tározótérbe, továbbá a pünkösdi fogások feldolgozása után várhatóan 1-2 héten belül megkezdődik az 1-3 kg-os, elvihető pontyok visszapótlása a II. és III. tórészletbe is.

Szeretnék beszámolni arról is, hogy megtörtént a déli parti út kátyúzása, valamint a halőrház körüli problémás helyeken a szegélykövek kiépítése is. Rendben folyik a kaszálás, a Felező-félsziget, a déli part, majd az I. és II. sziget után a hétvégére már a gát is lekaszált állapotban várja vendégeit! Kérem, hogy a hétköznapokon megértéssel fogadják a kaszálási munkálatokat, mert azok hely szerint ütemezettek. Erről érkezésnél a halőröktől lehet érdeklődni, elkerülve az esetleges bosszankodást. Azt is megjegyezném, hogy a II. szigeten horgászat közben az ültetett fák az ottlévőktől is megérdemelnek egy-egy öntözést, valamint a filagóriák fóliázását elmenetelkor természetesen a horgásznak kell felszámolnia! Még egy negatív tapasztalat, egyben kérés. A nyársalók sem szemétlerakó helyek... Ha esetleg tele van a kuka, akkor a halőrházban műanyag szemeteszsák kérhető! Kérek mindenkit, hogy közös érdekünkben hívjuk fel a renitensek figyelmét e kötelezettségek betartására is, mert a rendrakás költségeit a halasítás terhére, közösen fizetjük meg!

A sorompók bérletes működtetésének egyes kritikus észrevételei kapcsán megjegyzem, hogy a bérlet nem az ellenőrzés kiváltására szolgál, azaz ha ellenőrzésre kerül sor, annak megtörténtéig a sorompó zárva van, bizony azaz várakozni kell. Ugyanez fokozottan vonatkozik az éjszakai időszakra is, ez esetben a türelem mellett javaslom a halőrt telefonon felhívni, mert lehet, hogy például rekordhalat mér vagy ellenőriz valahol.

Ismét leírom, hogy kedvezőek a kölcsönzés tapasztalatai is. A továbbiakban ha valamire mérhető igény van, akkor azt az eszközt is beállítjuk az eddigiek mellé (nagyméretű merítőszák, halpaplan, pontzsák, fertőtlenítő, hosszabbító), vagy növeljük a kölcsönözhető darabszámot. Fontos, hogy ezen igényt lehetőleg érkezés előtt, telefonon jelezzék a halőröknek, ugyanis ha már érkezési sorrendben minden kiadásra került, akkor a horgász előzetes értesítés hiányában a lehetőség elmaradására, mint mentő tényezőre nem hivatkozhat. Ismét jelzem, hogy ha például egy helyen két-három horgászbarát hódol a szenvedélyének, akkor elég a csapat számára egy-egy kötelező eszköz, a lényeg azok folyamatos, rendeltetésszerű használata. Közös érdekünk az értékes, nagytestű halak megóvása!

E hírlevél végén is megemlítem, hogy a „maconka” fórumon a csütörtöki vagy a pénteki napon minden hétvége horgászati lehetőségét hely és idő szerint is közzétesszük, továbbá ekkor emlékeztetőül jelezzük az aktuális tilalmakat, vagy egyéb tudnivalókat is.

Mindenkinek pihentető, napsugaras, élményekkel teli Pünkösdöt kívánok!

Üdvözlettel: Dérer István

Bátonyterenye-Maconka, 2012.05.25.

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu