OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

A soron következő 4 napos hétvégén igazán szép napok várnak ránk - remélhetőleg ezúttal végre nem téved a meteorológia… Ennek függvényében a vízparti pihenésre való felkészülés jegyében nézzük át együtt az elmúlt időszak főbb történéseit és beszéljünk egy kicsit az aktuális információkról is!

Jöjjenek a megszokott számok: Jelen olvasmány a legutóbb április 2-án kiküldött tájékoztatás után az idei negyedik, egyben 17. hírlevelünk. Örömmel tölt el, hogy a táborunk száma még mindig növekszik, így a „friss” információ e módon már 885 horgásztársunkhoz közvetlenül jut el. A maconkai honlapot e sorok írásának megkezdésekor 101774 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig 6136. Köszönjük a tartós érdeklődést és persze továbbra is kérem, hogy más horgásztársakat is értesítsenek, értesítsetek a velünk való kapcsolattartási lehetőségekről!

Először a legutóbbi szavazásról. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ezévben ki mennyi maconkai horgásznapot tervez. Nos, a válaszadók 19 %-a 1-5, 37 %-a 6-15, 24 %-a 16-30, végül pedig 20 %-a 31, vagy több napot tervez itt 2012-ben eltölteni. Köszönjük a szavazásokat, az eredményt az akciók és a horgászjegy-típusok tervezésénél fogjuk felhasználni. Mai kezdettel pedig megismételjük egy évvel ezelőtt lezárt szavazásunkat, miszerint Ön hol szeret a legjobban horgászni? Magának az ismétlésnek az az oka, hogy fel szeretnénk mérni a beruházás lezárását követő esetleges preferencia-változásokat, ugyanis a leglátogatottabb területeket kiemelten fejleszteni kívánjuk a továbbiakban is. Kérem a körleveles csapat szíves aktivitását e szavazás alkalmával is!

Kérdésekre ismét megemlítem, hogy az alaptagi-, gyermek engedélyek és a külföldieknek szóló okmányok kiadása természetesen folyamatos, az alaptagok esetében szokás szerint felhívom a figyelmet a meghirdetett akcióra (Hírek 111119/ Tájékoztató - alapdíjas tagság 2012) is!

Folytassuk a halakkal, azon belül pedig a tilalmak ismertetésével! Pénteken éjféltől lejár a süllő és a balin faj szerinti tilalma és egyben a még fennálló pergetési tilalom is. Innen a rablókra már szinte teljesen szabad a gazda, mindössze május 2-től június 15-ig szűkül 80-150 cm közé a harcsa elvihető mérete. A harcsákra valószínűleg igen jó hatással lesz a felmelegedés, áprilisban is az ilyen esti-éjszakai időszakok sokszor meglepő helyen is eredményesek voltak. Csak emlékeztetőül írom ide, hogy egy horgászat alkalmával csak 1 db öt kg feletti hal vihető el… A békés halak esetében a ponty és a márna Maconkán továbbra sem esik tilalom alá (mentesítettek), így e fajok szabadon horgászhatók! A jász, a paduc és a szilvaorrú esetében viszont van tilalom, május 2-től június 15. napjáig – ez a tény azt hiszem, nem jelent érdemi gondot senkinek.

Örömmel jelzem azt is, hogy április folyamán közel 1 tonna nagyponty és ponty-különlegesség, valamint kisebb mennyiségben süllő érkezett a tórendszerbe. A Rekord-tó is tartogat majd új meglepetéseket! Ez utóbbinál egyébiránt a múlt héten nálam Tari Márton másfeles, tűzpiros aranyhala vitte a prímet. Hogyan tudott egy ilyen hal felnőni és így egyben évekig a csukák és a horgászok elől eltűnni e szuperintenzív vízfelületen? Ha már a legnagyobb fogásoknál tartunk, akkor első helyen megemlítem a vasárnap zárult II. Amatőr Bojlis Maconka Kupa kiemelkedő eredményeit. Közel 18 kg-os volt a legnagyobb ponty, valamint egy csapatnak 10 éves várakozás után sikerült átlépni az álomhatárt, azaz a halonkénti átlaguk is bőven meghaladta a 10 kg-ot! Nagyon biztató jelek ezek az idényre! Harcsából 22 kg-os, tokból pedig 11 kg-os volt az eddigi legnagyobb kifogott példány. A King Baits feederbotos nemzetközi versenyén pedig megdőlt a veresszárnyú keszeg tórekordja is.

A rekord-bejelentések kapcsán itt is megerősítem, hogy a fogás bejelentése a horgász kötelessége, azaz ez nem eldöntendő kérdés. A mérlegelés és a regisztráció, a fénykép elkészítése pedig a mindenkori halőr munkaköri kötelessége. Ha e tárgyban gondot tapasztal valaki, kérem, hogy haladéktalanul ossza meg velem (maconka@maconka.hu). Sok horgászunknak örök élmény a rekordlistára való felvétel, többen ezért, adott esetben életük hala megfogásának reményében (is) járnak ide. Őket is szeretnénk minden esetben kiszolgálni! Akit pedig nem annyira érint meg ez a kérdés, attól azt kérem vegye figyelembe, hogy az így kapott statisztikai adatokból magáról az állomány nagyságáról és állapotáról tudunk levonni a gazdálkodást segítő következtetéseket. Azt is megjegyzem, hogy a kiemelkedő fogásokat már harmadik éve díjazzuk is.

Elmúlt hírlevelünkben megemlítettem az V., 2012. évi egy hetes gyermek horgásztábor tervét is. Nos, néhány lelkes pedagógus segítségével elhárultak az akadályok, így július 22. és 28. között (vasárnaptól szombatig) immár nyitva áll a lehetőség a táboroztatásra. Az ár a horgászattal, a napi 4 étkezéssel és minden egyéb programmal együtt 33.000 Ft/fő. A feltételekről és a további információkról a szervezők http://horgasztabor2012.mindenkilapja.hu elérhetőségén olvashatnak. Maga a jelentkezési lap a maconkai eseménynaptárból is letölthető. Idén már az előtározó páratlan természeti lehetőségei is felejthetetlen élményeket nyújtanak majd a gyermekeknek a halfogásban, de a vadvízi élővilág megismerésében is és igény esetén lehetőség nyílik az állami horgászvizsga letételére. Megjegyzem, a BSHE ismét térítésmentesen vállalta a hely és a horgászat biztosítását.

A komplex helyfoglalási program üzemszerű működése kapcsán jelzem, hogy új I. szigeti foglalási napok is bekerültek a rendszerbe, továbbá természetesen bővíthetők a már lekötött foglalások létszámban-, vagy időtartamban is. Gyakorlati útmutatóként az esetleges félreértések elkerülése okán azonban azt is megerősítem, hogy ha elektronikusan nem lett jelezve és így engedélyezve a létszám csökkentése, akkor a helyszínen ez már nem korrigálható a bizonyítható vis maior esetek kivételével, azaz a teljes összegért helyt kell állni. Továbbra is bizalmi alapon, azaz előlegfizetés nélkül működtetjük a rendszert, így különösen fontos hogy indokolatlan foglalásokkal ne vegyünk el helyet mások elől!

Szeretnék beszámolni arról is, hogy mindhárom déli kommunális blokk fertőtlenítésre és kifestésre került, a hideg-melegvizes rendszerek is működnek. Mindhárom létesítmény nyitva tart folyamatosan, egyedül a zuhanyzók kulcsait kell a helyfoglalóknak elkérni a halőröktől, majd a turnus végén pedig kérjük visszaadni azokat. Továbbra is kérnék mindenkit az észlelt hibák azonnali bejelentésére, az odafigyelésre, mert sajnos itt is vannak olyan vandálok, akik képtelenek a WC-k kultúremberhez méltó használatára. A gáti TOI-TOI létesítmények fertőtlenítése és karbantartása is hetente rendben megtörténik.

Néhány szó a területen folytatott egyéb munkákról. Folytatódott a védterület és a telekhatárok fásítása, a II. szigeten áthelyezésre és teljes felújításra kerültek a már ott lévő filagóriák. A holnapi napon megtörténik e terület ideiglenes áramellátásának megoldása is. Szépen virít az árvácska a bejárati és a körforgalmi virágszigeteken. A tervek szerint hamarosan folytatódnak a kátyúzások is. Reményeink szerint sikerül nem csak az eddigi szinten megőrizni, hanem kis lépésekben fejleszteni is a területet.

Kedvezőek a kölcsönzés kezdeti tapasztalatai is. A továbbiakban ha valamire mérhető igény van, akkor azt az eszközt is beállítjuk az eddigiek mellé (nagyméretű merítőszák, halpaplan, pontzsák, fertőtlenítő, hosszabbító), vagy növeljük a kölcsönözhető darabszámot. Fontos, hogy ezen igényt lehetőleg érkezés előtt, telefonon jelezzék a halőröknek, ugyanis ha már érkezési sorrendben minden kiadásra került, akkor a horgász előzetes értesítés hiányában a lehetőség elmaradására, mint mentő tényezőre nem hivatkozhat. Ismét jelzem, hogy ha például egy helyen két-három horgászbarát hódol a szenvedélyének, akkor elég a csapat számára egy-egy kötelező eszköz, a lényeg azok folyamatos, rendeltetésszerű használata. Közös érdekünk az értékes, nagytestű halak megóvása!

A hírlevél végén utalnék arra a tényre is, hogy az utóbbi időszakban a „maconka” fórumon a csütörtöki vagy a pénteki napon minden hétvége horgászati lehetőségét hely és idő szerint is közzétesszük, továbbá jelezzük az aktuális tilalmakat, vagy egyéb tudnivalókat is.

Mi is maradt hátra? Mindenkinek napsugaras, örömteli horgászatot kívánok!

Üdvözlettel: Dérer István

Bátonyterenye-Maconka, 2012.04.26.

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu