OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Lassan itt van az ősz és itt van az újabb hírlevél. Nézzük át együtt az elmúlt időszak főbb eseményeit és az elkövetkező hetekre vonatkozó információkat!

Jelenleg 527 hírleveles olvas minket, közülük 455 minden halfajra szívesen horgászik a regisztrációs adatok szerint. Örömteli tény a „hírleveles tábor” folyamatos bővülése, mert e nagyságrendnél az elektronikus forma már valóban egy jó lehetőség az Egyesületnek az információk gyors és célzott eljuttatására a horgászok széles, vagy éppen specialitása okán (pl. csónakhasználat) szűkebb köre felé. Ezúttal is kérem, hogy e lehetőséget továbbra is ismertessék, ismertessétek minden olyan horgász, érdeklődő felé, aki érdekel Maconka jelene és jövője is!

A kialakult hagyományos rendszer szerint a továbbiakban először az elmúlt időszak telepítéseiről szeretnék beszámolni.

2011.08.18., 08.19.
Vegyes ponty (pikkelyes, tükrös, nyurga)
Átlag: 1,55 kg/db
Telepítés helye és mennyisége:
1) Fő tározótér 20 mázsa
2) III. tórészlet 12 mázsa
3) II. tórészlet 3 mázsa

Ám a java csak most következik! Intenzíven folyik az őszi lehalászások és szállítások egyeztetése. Október elejétől november végéig a tervek szerint kb. 200 mázsa hal érkezik a tórendszerbe, 6-8 szállítási napon. Már az eddigi szaldó sem rossz, mert az eddig beszállított 214 mázsa ponty szinte megegyezik a teljes tavalyi mennyiséggel – erre jön minimum újabb 100 mázsa, azon belül fogható és extra méretű hal vegyesen. A korábbi szavazások eredményének megfelelően (lsd. 7/2011. sz. hírlevél) preferálni fogjuk a rablók, azon belül is a nagyobb korosztályok telepítését. A komolyabb tételek beérkezéséről folyamatosan, rövid eseti hírlevelekben tervezünk tájékoztatás adni, így reményeink szerint jó idő esetén bőven lesz lehetőség az évet újabb pozitív horgászélményekkel zárni…

Az elmúlt időszakban a kiemelkedő fogások között feltétlenül megemlítendőek a nagy tározón fogott egyre szebb pontyok (18,38 kg, 17,94 kg, 17,22 kg, 17,10 kg stb.), a húsz kg körüli harcsák és persze a gyönyörű compók és aranykárászok is. Már vannak horgásztársak, akik ezekért az őshonos magyar vízi ékszerekért jönnek hozzánk horgászni, mert már évek óta nem láttak például egy nagy aranykárászt máshol... Az elmúlt időszakban kiemelt versenyeiből a II. EPBC (XVII. Maconka Kupa) 7656 kg-os kánikulai eredményét (a győztes csapat 898 kg-ot fogott), mint számunkra is meglepő csodát itt is megemlíteném.

Aki rendszeresen jár a vízre, láthatja az aszály vízállásra gyakorolt hatását is. Szerencsére még nem kritikus a helyzet (kb. 6 heti tartalék van a rendszerben), de már nagyon jól jönne már a halaknak és így a horgászoknak is egy kis utánpótlás. Hála a beruházásnak és kiemelten a zsilipes keringetés jótékony hatásának is, sikerült a komolyabb algásodást kivédenünk, így talán túl vagyunk a nehezén…

Továbbra is kedvezőek a forgalmi mutatók, a tórendszer iránti fokozódó érdeklődést itt és most ismét szeretném megköszönni. Az így befolyt források a már említett őszi nagy telepítések alapját képezik és hosszabb távon lehetőséget adhatnak a további nem várt események (2012. évi adótervek) negatív hatásainak legalább részbeni kivédésére is. Jelenleg szomorúan említem meg, hogy a januári közgyűlésen elfogadott 4%-os tagi emelés várt egyenlegének háromnegyedét már el is vitték a tervezett (ismert) változások…

Az Egyesület gazdálkodása, az EU beruházás tárgyában a komolyabb érdeklődőknek tisztelettel ajánlanám a maconkai honlap „Dokumentumtár”nevű felületén elérhető előadások anyagát (.pdf) szíves megtekintésre.

A jelen hírlevél elindítása előtt megtörtént a helyfoglalásos táblák és lista frissítése is, továbbá voltak változások a versenynaptárban is. Talán az is feltűnthetett mindenkinek, hogy immár folyamatosan adunk a „maconka” elnevezésű fő fórumon a hétvégi horgászati lehetőségekről is egy összefoglalót, fő szabály szerint minden csütörtökön. Erre szintén pozitívak a beérkezett visszajelzések. Dolgozunk még a jövő évre vonatkozó helyfoglalásos rendszer ezévi elindításán, valamint a „Fotóalbum” modul várt és a horgászok által kért fejlesztésén (6000 tematikusan rendezett kép kerül fel a tervek szerint és lehetőséget adunk saját képek megjelenítésére) is, de itt a múlt tapasztalatai okán már csak a konkrét eredményeket fogom bemutatni. Az egyéni „Rekordfogások” modulból képzett listák kapcsán pedig ajánlom azt a gyakorlatban is működő lehetőséget, hogy ha valaki pl. azonos néven többször lett regisztrálva, vagy akár azonos néven két horgász szerepel, akkor a saját profil módosítása érdekében írjon egy mail-t és a probléma 48 órán belül rendezve lesz.

Megkezdődtek a 2012. évi verseny- és eseménynaptár egyeztetései is. E folyamat kapcsán itt is kérek minden érdekelt versenyszervezőt, hogy terveit, igényeit mielőbb jelezze a maconka@maconka.hu címre. Az első körös egyeztetés várhatóan október végéig lezárul.

Szeretném még felhívni arra is a figyelmet, hogy átalakításra került az ellenőrzés rendszere. Ez azzal is járhat, hogy adott esetben a parton és a kijáratnál is halőrrel találkozik majd a horgász, vagy például csónakos horgászat közben a vízen, vagy a kikötőben is. Nagyon köszönöm azokat az írásos észrevételeket, melyek rámutattak bizonyos negatív jelenségekre, mindezt téve a közösség érdekében. Ezek kapcsán remélem a változás érzékelhető, de nem zavaró lesz a sporthorgászok számára. Amit még kérnék, az a nagy tározóra előírt kiegészítő eszközök megléte mellett maga a rendszeres használat is. A nagy halakat nem csak megfogni, hanem kímélni kell, pl. a szűk szákban lévő rekordponty a vízből való kiemelése közben ha „a farkán áll”, akkor a súly hatására letörhet a farokúszó egy darabja, miként az a múltkoriban sajnos pont előttem fordult elő. A másik pedig a merev bottal, nagy horoggal történő bevágás utáni újabb 2-3 bevágás – ezt ne csinálja senki és ne is tűrje meg, mert az ilyen mutatványok csúnyán roncsolják a halak száját!!! Ők nem tudnak szólni a maguk érdekében…

Hosszú őszt és szép évadzáró élményeket kívánok Mindenkinek!

Üdvözlettel:

Dérer István

Bátonyterenye-Maconka, 2011. szeptember 22.

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu