Nyitóoldal
Helyfoglalás
Meteorológia
Hírek
Írások
Fórumok
Eseménynaptár
Rekordfogások
Fotóalbum
Statisztika
Dokumentumtár
Tórendszer
Maconkai Halkatlan Büfé
Maconka

Partra magyar! (2.) - Amatőr Bojlis Maconka Kupák 2015

2015-04-04
Dérer István
Dérer István
Idén már a nyolcadik (április 23-26.) és kilencedik (július 23-26.) alkalommal kerül sor Maconkán egy olyan hagyományos, ám több lényegi ponton meg is újuló bojlis versenyre, amely számos tekintetben más, mint a többi. Miért is? Mert nem a magas nevezési díjról vagy akár a szponzorációs teljesítménykényszerről szól, hanem inkább a halfogásról és az együttlét öröméről. Ám mindez nem megy, s nem is mehet a lebonyolítás színvonalának és a díjazás minőségének rovására! Ráadásul egy olyan vízen, ahol eddig 43 színvonalas bojlis verseny került megrendezésre, s tavaly újabb szenzációs pontyfogó világcsúcs is született! 2011-től eddig 208 csapat szerepelt e sorozaton, s teljesítményük okán 18253 kg hal került mérlegelésre. Jöjjön hát az újabb közös folytatás!

Amatőr Bojlis Maconka Kupa: "A horgászat öröme ötvözve a verseny izgalmával". Négy évvel ezelőtt többek között e szlogennel indult egy külső -ráadásul hölgyversenyzői- kezdeményezés, melyet nagyon szimpatikusnak találtunk, s örömmel adtuk hozzá a víz és az egyesület nevét. Egy mindenkinek elérhető, baráti versenyről szólt és szól a történet, ahol az amatőr jelző nem leminősít, hanem inkább felemel. Az alapelvek mára sem koptak el, az igény pedig létező, adott. A BSHE bojlis vendégeinek döntő többsége nem profi versenyhorgász, de az ember néha azért szeretné kipróbálni magát egy-egy színvonalas versenyen. E körnek újítottuk meg az idén a tisztelet és a barátság jegyében is a versenysorozatot, kizárólagos BSHE szervezéssel és lebonyolítással, reményeink szerint a megszokott gördülékeny lebonyolítással és persze a teljesítményhez méltó díjazás és - miként e beharangozó cikk is mutatja - média megjelenés megteremtésének határozott szándékával.

Íme, a hivatalos logo
Íme, a hivatalos logo

Ha megengedik nekem, kezdjünk egy kissé távoli kitérővel. Ha az elvi kérdések helyett a verseny kiírása érdekesebb, nyugodtan ugorják át a következő dőlt betűs részt, de ezt itt és most ki kell írnom magamból...

Mitől is amatőr egy horgász? Régebben, még a „nagy módszerváltás” előtt gyűjtőkategóriaként inkább a versenyhorgász és a hobby-horgász (ma: szabadidős sporthorgász) között volt egy választóvonal, persze ezen túl a megélhetési- vagy húshorgászok is mindig jelen voltak. Az átjárás formailag csak az egyénen múlt, így időnként a szabadidős horgász is belekóstolgatott a versenyzés világába. Ide tartozik, hogy az anyagiak már ekkor is komoly szerepet játszottak a „versenyzővé válásban”, mert a minőségi felszerelések és csalik, az utazások nem lettek, sajnos nem is lehettek mindenki számára megfizethetők.

Aztán ahogy kinyílt a világ, a kialakuló régi-új fogyasztói társadalom a lehetőségek széles tárházát látta és kapta meg a média támogatásával, így a versenyzés is fejlődött, átalakult. Rövidesen soha nem látott eszközök, majd új szakágak, új lebonyolítási formák jelentek meg, párhuzamosan az okszerűen növekvő költségekbe pedig beépültek az egyre komolyabb nevezési díjak, ezeket tompítva pedig a másik oldalon hol „csaliként”, hol inkább elméleti kompenzációként pedig megjelentek a kisebb-nagyobb pénzdíjak is.

Mára már van a versenyzésnek is van egy olyan szintje (ne tévedjünk meg, ilyen maga az Olimpia is), ahol a sikerhez a szerencsére okvetlenül szükséges tehetség mellett más is szükséges. Igen, vastag saját pénztárca, illetve tartós állami-, céges támogatás hiányában szinte lehetetlen a folyamatos jó eredmény elérése, mert e szinten már az alkalmazott tudományok, a hi-tech lehetőségei is nagyon komoly, szinte kihagyhatatlan támogató szerepet játszanak - s így mindez már csapatjáték. Ezért én a profizmust, mint kategóriát talán a tehetség és a támogató háttér tartós, szimbiotikus találkozásában látom, de olvasatomban a helyes idea-képhez szervesen ide tartozik az egyén oldaláról a kitartás, a szakmai alázat, a helyes önértékelés is. Az amatőrből pedig akkor lehet a szerencse segedelmével igazi profi, ha a versenyeken a tehetsége, majd később a személyisége tör utat magának és felfedezésre, gondozásra, menedzselésre kerül…

Mára, sok-sok év és verseny után már nagyon nem szeretem a profi és az amatőr kategóriák általános pufogtatását, mert önmagában e jelzők mit sem érnek. Komoly hiba lenne az amatőr jelzőt a tehetség, az egyén oldaláról negatívnak értékelni, így a profizmus sem csak a pénzről, a mindenáron elérni kívánt sikerről szól.

Az egyik legszebb példa a kategóriák közötti átjárásra: Extra Carp Temerin, amatőr arany után rögtön professzionális Európa-bajnoki ezüst!
Az egyik legszebb példa a kategóriák közötti átjárásra: Extra Carp Temerin, amatőr arany után rögtön professzionális Európa-bajnoki ezüst!

Így a maconkai bojlis versenyek során az amatőr és a professzionális jelzők sem jelentettek a gyakorlatban két kasztot, volt és van átjárás a mezőnyök között. Büszke vagyok rá, hogy nálunk mindkét jelző döntően pozitív maradt… A maconkai amatőr bojlis kupák önköltségi szinten tartott részvételi díjaikkal és nyílt nevezési rendszerükkel a lehetőséget adják meg egy jó horgászatra, kellemes környezetben, baráti csapatok között. Persze ott a verseny izgalma, sőt a kiemelkedés, így akár a valódi értelemben vett profivá válás is lehetősége is! A magasabb belépési költségű, meghívásos rendszeren alapuló maconkai professzionális bojlis kupáknál pedig nem a lebonyolítás extrább módja, a kiemeltebb díjazás, hanem a mezőny összetétele okán a jó eredményhez szükséges befektetés (csalik, edzések) mértéke a valódi választóvíz, ám az Európa-Kupa erkölcsi és PR értékét szerencsére egyértelműen nem a pénz, hanem a mindenkori mezőny erőssége, így a verseny sportértéke határozza meg!

Érdemes tanulmányozni még az amatőr-bojlis kérdéskörhöz, vagy csak simán kedvcsinálóként a maconkai bojlis versenyek összesített statisztikáját is. Maconkán egyedülálló módon minden versenyen fogott hal számítógépes rögzítésre, továbbá minden rekordhal képi megörökítésre és hivatalos, interaktív rekordlistára kerül!

Összesített maconkai bojlis versenyeredmények

Maconkára mindig érdemes megérkezni
Maconkára mindig érdemes megérkezni

E fentiek után, helyett vagy előtt térjünk is rá a tavaszi verseny kiírására azzal, hogy a júliusi nyári ismétlés ugyanezen szabály- és feltételrendszeren alapul!

VERSENYKIÍRÁS

VIII. AMATŐR BOJLIS MACONKA KUPA (ABMC)

Maconka, 2015. április 23-26., csütörtök-vasárnap

A tavaszi Kupa horgászati kezdete április hó 23. napján (csütörtök) 15:00, befejezése április hó 26. napján (vasárnap) 15:00, tiszta horgászati időtartama 72 óra.

A verseny helyszíne:

A Maconkai-víztározó és tórendszere, azon belül 32 csapatig a fő tározótérben az 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, a Nyári-kikötő, az I-II. szigetek és a legutóbbi világcsúcs helyszíne, a Felező-spicc.

Ekkor már a célnál vagyunk
Ekkor már a célnál vagyunk

Nevezés:

Nevezni két vagy három fős csapatoknak lehetséges. Egy csapatban minimum 1 felnőtt horgásznak szerepelnie kell. A részvétel feltétele a 2015. évre érvényes magyar állami horgászjegy. Turista állami horgászjeggyel a versenyzés nem lehetséges. Igazolt horgászszervezeti tagsági előzményekkel (a jogosultság igazolása a személyazonosító igazolványon túl egy hazai horgászati okmány-, vagy - 2015-ben horgászjeggyel nem rendelkező külföldi horgász esetében - egy korábbi horgász területi jegy bemutatásával történik) rendelkezőknek és külföldieknek ez az okmány külön térítés mellett, a gyermekeknek pedig térítésmentesen a helyszínen előzetesen is kiváltható.18 év alatti versenyző szerepeltetéséhez a BSHE előzetes engedélye szükséges, 12 év alatti gyermek versenyzőként csak külön engedéllyel, harmadik csapattagként szerepeltethető. E versenysorozat szempontjából gyermek az, aki 2015. 12. 31-ig a 14. életévét még nem tölti be, de legalább már 5 éves.

Kiemelten fontos a közvetlen utánpótlás
Kiemelten fontos a közvetlen utánpótlás

Kérjük, töltsék ki az innen és a maconkai eseménynaptár rovatból is elérhető nevezési lapot és küldjék el e-mail formájában a maconka@maconka.hu címre 2015. 04. 19-én 18:00-ig A jelentkezési lap leadható a halőrházban is, vagy elküldhető az Egyesület fax számára is. A jelentkezési lapon az elérési telefonszám feltüntetése kiemelten fontos!

Nevezési lap

A nevezés elfogadása a nevezési lap teljes kitöltése esetén automatikus, így a versenypálya rendelkezésre álló kapacitásának eléréséig kizárólag a beérkezési idősorrend dönt. Akinek elfogadtuk a nevezését, annak e-mailben (ha ilyen elérhetőség nincs, a manuálisan kitöltött lapon lévő elérhetőségi telefonszámon), folyamatosan, de legkésőbb 2015. 04. 19-én 22:00-ig küldünk hivatalos visszaigazolást.

A név szerinti aktuális rajtlista innen is elérhető, s majd a jelen cikkhez kapcsolódó fórumban (hozzászólások) folyamatosan frissítve is lesz. E fórumban majd folyamatosan jelezni fogjuk az előlegek, részvételi díjak beérkezésével kapcsolatos információkat is. Több csapat is van, aki már elküldte a nevezést, de még nem szerepel a most közzétett listán. Tőlük ezúton is elnézést kérünk és jelezzük, hogy a mai nappal folytatódik a már elküldött jelentkezések elbírálása is.

AKTUÁLIS NEVEZÉSI LISTA (2015.04.04. 07:00)

Nevezési lista

Egységes csapat, egységes póló, ráadásul itt fogott halakkal!
Egységes csapat, egységes póló, ráadásul itt fogott halakkal!

Részvételi díj:

A részvételi díj 45.000 Ft/csapat, amely tartalmazza a versenyre szóló személyi sportjegyeket, a díjalaphoz magánszemélyekként történő hozzájárulást, a zárónapi, ünnepélyes eredményhirdetés előtti ebédet, a gáti behajtás és a belső parkolás, a sátorozás díját, valamint az adott helyeken az áramfelvétel lehetőségét is. Figyelem! A részvételi díjak befizetésének ütemezését a versenyszabályzat tartalmazza.

Az egyik megnyitón, avagy a baráti kör félköre
Az egyik megnyitón, avagy a baráti kör félköre

Az egyik zárónapi ebéd
Az egyik zárónapi ebéd

Díjazás:

A BSHE az abszolút I.-III. helyezett, a szektorgyőztes(ek), valamint a legnagyobb halat és a legnagyobb koi pontyot kifogók részére a csapat minden versenyzője számára 1-1 értékes kupát, illetve trófeát biztosít, továbbá a győztes részére jelképesen átadja az ABMC Vándorkupát. Lehetőség van a versenyzők részéről is előre bejelentett díjfelajánlásra, melynek elfogadásáról, vagy elutasításáról a főbíró kizárólagos jogkörében dönt. Elfogadás esetén a díjátadó személyét a felajánló jelöli ki, illetve maga is átadhatja a díjat. A BSHE minden versenyzőnek és a külön döntés szerinti egyéb, arra érdemes személyeknek (bírók, stáb, védnökök, szponzorok) egyedi emlékérmet biztosít. A versenyszabályzat szerinti versenyzői vis maior esetek kivételével a díjak és emlékérmek átadásának feltétele - eltérő versenybírósági döntés hiányában - a teljes versenyidőben történő horgászat, valamint a díjkiosztón történő személyes megjelenés. A BSHE fenntartja a jogot egyéb díjak vagy kitüntetések alapítására, átadására is. A jelen szabályzat kiadásával bevezetett, egyéni részvételi jubileumokat elismerő „Hűség és Barátság Díj” egy olyan díszoklevéllel és gránitobeliszkkel járó, névre szóló alkalmi elismerés, melyre 10 részvételi alkalmanként (ideértve a korábbi ABMC versenyeket is) jogosult az a versenyző, vagy mérlegelő verseny-, illetve szektorbíró, aki ezen időszakban a versenyeken szabálysértést nem követett el és személyes magatartásával is a horgászsportot, a környezet védelmét szolgálja.

Az eddigi ABMC rekordhal és rekorder: III. ABMC 2012.07.14., tükörponty, 20,49 kg, kifogója Eged Apolló
Az eddigi ABMC rekordhal és rekorder: III. ABMC 2012.07.14., tükörponty, 20,49 kg, kifogója Eged Apolló

Mesterhármas
Mesterhármas

Egy bojlira jött harcsa
Egy bojlira jött harcsa

Íme, egy szép koi
Íme, egy szép koi

Ismét egy bőven tízentúli töves
Ismét egy bőven tízentúli töves

Extra Carp: extra carp
Extra Carp: extra carp

Végül egy bonus-amur
Végül egy bonus-amur

A versenypálya kitűzése:

A versenyre 4 szektorban (elnevezésük: A,B,C,D), szektoronként minimum 6, maximum 10, de összesen minimum 24, maximum 36 csapat jelentkezése fogadható el, tekintettel a nemzetközi szabályok szerint megtörtént pályaminősítésre. A szektorok kijelölésénél alapvető szempont a víztározó adott időszaki lehetőségeihez képest az egyenlő fogási esélyt nyújtó haléletterek elkülönítése. Az esélyegyenlőség fokozása érdekében egy-egy szektoron belül a horgászhelyek paraméterei is eltérők lehetnek az elmúlt időszak mért fogási- és versenyeredményei alapján; azaz a várhatóan jobb fogást nyújtó helyek területe, dobási sávszélessége az általános paramétereknél kisebbre is kijelölésre kerül(het). Egy vagy több csapat vis maior részvételi elmaradása esetén a törlésre kijelölt, ún. kieső horgászhelyeket az időjárás és a vízállás, valamint a korábbi versenyek csapatainak véleménye alapján a BSHE jelöli ki. Az adott versenyre vonatkozó szektor- és horgászhely-beosztást, a kihelyezett (világítós) bójákat, valamint a főbb információkat tartalmazó „Hivatalos versenytérkép” a Versenyszabályzat melléklete. E térkép a verseny előtt kiadásra kerül.

Most is hasonló lesz a pályabeosztás
Most is hasonló lesz a pályabeosztás

Szigeti életkép
Szigeti életkép

A csapatok érdekében figyelünk az időjárásra is
A csapatok érdekében figyelünk az időjárásra is

A verseny lebonyolítása:

A lebonyolítást a csatolt időnaptár részleteiben tartalmazza.

VIII. ABMC időnaptár

Sorsolás
Sorsolás

Beszéljük meg!
Beszéljük meg!

A verseny szabályai:

A verseny részletes szabályait a csatolt hivatalos versenyszabályzat részleteiben tartalmazza.

VIII. ABMC versenyszabályzat

Dobogós emlék 1.
Dobogós emlék 1.

Dobogós emlék 2.
Dobogós emlék 2.

Az eddigi hétből az egyik nagy csapat
Az eddigi hétből az egyik nagy csapat

Családtagok, kísérők lehetőségei:

A verseny ideje alatt a nem horgászó családtagok és gyermekek a rajthelyeken (egyeztetett módon, a horgászati tevékenységet nem segítve) jelen lehetnek, de természetesen nem zavarhatják a szomszéd horgászokat.

Ezen túl lehetőségük van a tórendszer más elemein a horgászatra, annak gyalogos, vagy kerékpáros bejárására, a helyi büfé szolgáltatásainak igénybevételére, továbbá térítés mellett helyszíni étkezés, vagy kempingszolgáltatás igénybevételére.

Színek, fények, hangulatok 1.
Színek, fények, hangulatok 1.

Színek, fények, hangulatok 2.
Színek, fények, hangulatok 2.

Borúra derű: Felettünk a szivárvány
Borúra derű: Felettünk a szivárvány

Lassan véget ér ez a beharangozó cikk is, tanulmányozható a "kettő az egyben" dupla versenykiírás. Ígérem, hogy a versenybeszámolók majd színesebbek és izgalmasabbak lesznek. Mi is maradt a végére? Talán még egy biztató szó. Nos, ha az olvasottak alapján van kedve Családjával, Barátaival részt venni egy ilyen kalandban, tegyen egy próbát. Egy biztos, hogy a versenyzői törzsgárdával együtt mi szeretettel várjuk a csapatot Maconkán, a tavaszi és a nyári ABMC versenyen!

Egy pillanatnyi szépség, egy perc nyugalom...
Egy pillanatnyi szépség, egy perc nyugalom...


Hozzászólás, vélemény - eddig 8db, utolsó: 2015-05-05 18:36:55