Nyitóoldal
Helyfoglalás
Meteorológia
Hírek
Írások
Fórumok
Eseménynaptár
Rekordfogások
Fotóalbum
Statisztika
Dokumentumtár
Tórendszer
Maconkai Halkatlan Büfé
Maconka

EPBC 2014, Maconka: Napról-napra
(Online közvetítés, záró frissítés: szombat, 21:15)

2014-09-07
Dérer István
Dérer István
Magyarországon hagyományosan a legerősebb mezőnyt, Világ- és Európa-kupagyőzteseket, nemzetközi és országos bajnokok sorát vonultatja fel a már hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Professzionális Bojlis Európa Kupa (EPBC), egyben a XXII. Fishing & Hunting - Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa. Idén több tekintetben megújult a verseny, sőt ezen alkalommal már amerikai, angol, sőt szudáni és libanoni versenyzők is színesítik a mezőnyt. Kövessük együtt napról-napra az eseményeket itt a Haldorádón és minden este 20:00-tól a F&H egyedülálló élő internetes közvetítésében!

A történet megkezdéséhez több hónapot kell visszamennünk az időben, mert májusban született meg a döntés a soros verseny időpontjának áthelyezéséről, egyben a szabályok és a technikai lebonyolítás részleges megváltoztatásáról. A Kupát érintő fontos tény volt, hogy ekkor egyesült a két horgász-vadász TV-csatorna is, így hosszú évek után ismét F&H a fő támogató neve úgy, hogy e tekintetben "nálunk", a jól bejáratott napi együttműködésben semmi sem változott. Választanunk kellett egy rutinszerű folytatás, vagy egy alaposan előkészített megújulás között. Ha nem is könnyen, de döntöttünk.

Egy varázslatos pillanat
Egy varázslatos pillanat

Ismerkedjünk meg a helyszínnel!

Egy bevált sorozat akár átmeneti megváltoztatása is mindig kockázatos, így e szituációban kulcsfontosságú volt számunkra fő szponzorunk hathatós segítsége mellett egy különösen erős mezőny megszervezése. E feladat teljesítéséhez jelentős segítséget nyújtottak az utóbbi hónapok kiemelkedő eseményei és eredményei, gondoljunk csak a tavaszi közel 700 db-os nagyponty-telepítésre, az itt lebonyolított magyar Pontyfogó OB szenzációs rekordjaira, vagy akár az egyre sűrűbben megjelenő 20 kg feletti rekordpontyokra is.

Régi-új szimbólum
Régi-új szimbólum

Íme, a sokak által megszerezni kívánt trófea!
Íme, a sokak által megszerezni kívánt trófea!

Azért ez az OB-n fogott 22,45-ös tükrös is valószínűleg a versenyzői kívánságlista élén szerepel...
Azért ez az OB-n fogott 22,45-ös tükrös is valószínűleg a versenyzői kívánságlista élén szerepel...

Végül sikerült összeállítani egy olyan mezőnyt, akiket bárhol szívesen látnának Európában, s most együtt tudják megmutatni, mit is tudnak elérni Maconkán, a pontyfogás területén. Itt egy 115 órás dobós verseny következik, ahol minden ponty számít, s a lényeg a legnagyobb fogott össztömeg! A mezőny bemutatására még később visszatérünk, ugyanígy a versenytérkép kielemzésére is.

Versenytérkép

Kezdődjön hát a többnapos krónika! Segítségül jelezzük, hogy a frissítési időpontok majd mindig az főcímnél jelennek meg! Várjuk a cikk fórumán az esetleges kérdéseket is, ezekre majd itt is szívesen válaszolunk.

-1. nap, péntek

Pénteken, a hajnali kelés és pár száz km utazás után a déli órákban megérkezett az a halszállítmány, amely a sokévnyi gyakorlati tapasztalat alapján tovább fogja optimalizálni a verseny lehetőségeit. A két teherautónyi, több, mint 4300 kg ponty jellemzően 1,5-2,0 kg-os, jellege szerint vegyesen tükrös és pikkelyes. E halak az elmúlt napokat már telelőben töltötték, így kellően éhesek is lesznek, s- közben ismerkedve új élőhelyükkel - ezen okból módszeresen be is járják (ússzák) a tározótér teljes területét. Így az a csapat, aki be tudja állítani őket nagy mennyiséget foghat belőlük, ráadásul inkább a felsőbb, sekélyebb területeken.

Az talán már kevésbé ismert következmény, hogy ilyenkor a törzsállomány is jobban aktivizálódik, ugyanis az új táplálékvetélytársak megjelenése, a nagy mozgás reakcióként részükről is a több mozgást, nagyobb aktivitást vált ki. Így nem véletlen, hogy egy-egy nagyobb telepítés után sokszor ismeretlen, vagy igen ritkán kifogott kapitális egyedek is horogra akadnak. Ha mindez egy nagy versenyen történik, az már csak hab a tortán! Összegezve egy 2-3 nappal a verseny előtt végrehajtott telepítés is nagyban hozzájárul a horgászhelyek elméleti fogási esélyeinek kiegyenlítéséhez és az összfogási eredmény mennyiségi- és minőségi javításához. Reméljük, a jövő héten mindez látványosan visszaigazolásra kerül!

Megérkeztünk...
Megérkeztünk...

0. nap, szombat

Nagy nap a mai, ugyanis a Maconka Barátai '14 Szuperkupa döntője is megrendezésre kerül, párhuzamosan a déli oldalon már reggel megkezdődik a pályaépítés. Nos, a verseny szép eredményekkel, új rekordokkal zárul, de ezekről majd egy külön cikkben számolunk be. Miközben lezárul a finomszerelékes versenyévad Maconkán, megnyílik az EPBC versenyiroda, mert sorra érkeznek a csapatok, közöttük is meglepő módon elsőként az amerikai csapat, "mindössze egy bőröndös" reptéri hiánnyal. Aztán szépen sorban befutnak a többiek is, miközben már készül a stúdió is, a parton pedig bekerülnek a bóják a helyükre. Távmérés, helyek értelmezése, pozíciók értékelése, mindez a megszokott forgatókönyv szerint.

A B szektor fő színhelye, a 6 csapatos I. sziget
A B szektor fő színhelye, a 6 csapatos I. sziget

A C szektor fő színhelye, az 5 csapatos II. sziget
A C szektor fő színhelye, az 5 csapatos II. sziget

Mire a nap lemegy, a bóják is a helyükre kerülnek, majd a versenyzők is elfoglalják a kijelölt szálláshelyeket. Mindenkire ráfér egy nagy pihenés így még a verseny előtt, mert ha elindul a halfogás, akkor erre nem sok lehetőség kínálkozik. Már a vasárnapot mutatja az óra, amikor e sorok is a helyükre kerülnek, s holnap jöhet a beszámoló folytatása a megnyitóval és a sorsolással.

Addig egy kis időnaptár, a főbb időpontokat szemléltetve:

Időnaptár

1. nap, vasárnap

A ma hajnali fél kettes elalvás után a reggel gyorsan elérkezett. A maradék pályák is pontosításra kerültek, a csapatok pedig azokat körbejárva memorizálták a látottakat, készítették a jegyzeteket. Igen, minden apró körülménynek is jelentősége lehet, túl a tapasztalaton - és akkor a megérzésről még nem is beszéltünk...

Mindenki megérkezett!
Mindenki megérkezett!

Zászlóerdő
Zászlóerdő

Munkában a stáb
Munkában a stáb

Közben a halőrháznál folyt a regisztráció, az okmányok ellenőrzése. Tíz óra tájban már majdnem mindenki rendezve lett, a versenyzők megkapták a kártyáikat, s kialakult a végleges számhúzási sorrend is. E sorrendben először a csapatok majd húzási sorrendet húznak, a második körben a helyek húzása következik. Egy hely visszaadható, de a következőt már el kell fogadni. De erről még egy picit majd később... 12:30: Kezdődik a nyitóünnepség és a sorsolási ceremónia!

Nyitóbeszéd szabályismertetéssel...
Nyitóbeszéd szabályismertetéssel...

... és a hallgatóság egy része
... és a hallgatóság egy része

Micula Péter, WCC győztes, háromszoros EPBC bajnok: Ti is figyeljetek!
Micula Péter, WCC győztes, háromszoros EPBC bajnok: Ti is figyeljetek!

Elsőnek az EPBC megnyitása következett a szervezői oldalról. Rövid szabályismertetés, néhány kérdés és ugyanannyi válasz. Majd a csapatok köszöntése kapcsán idén új elemként az első húzás előtt minden csapat be lett mutatva a főbb eredményeivel együtt, s ezt követően a többiek tapssal köszöntötték az elkövetkező napok újabb és újabb nemes ellenfeleit. Következhetett a sorsolás, a nap legizgalmasabb történése. Igen, itt térünk vissza arra az izgalmas kérdésre, hogy ha kihúz valaki egy jó (jónak ítélt) helyet, akkor mennyire vegye figyelembe a szomszédban ülőket, vagy ha nem tűnik annyira jónak egy hely, érdemes-e kockáztatni az esetleg még meglévő egy-két jó és pár rosszabbnak vélt hely ismeretében. Ilyenkor nagyon rövid ám a rendelkezésre álló 2 perc a nagy mágnestábla és a kamerák előtt!

Bejáratott sorsolási koreográfia: mindenki mozgásban
Bejáratott sorsolási koreográfia: mindenki mozgásban

The One I.: Radu belehúz
The One I.: Radu belehúz

Megengedett segítség: sorsolás Apunak
Megengedett segítség: sorsolás Apunak

Most is nagy volt a taktikázás, a kombinációk ráadásul az eseményekkel együtt percről-percre változtak. A 28 csapatból 12 fogadta el az elsőnek húzott helyet, 16 csapat újra megpróbálta. Érdekes volt, hogy most milyen sokan elégedettek voltak a második választással. Hogy kinek jött be ez a húzás? Majd az idő igazolja. Tata Nitu egyértelműen boldog a Felező-félsziget bal (B10) helyével, de például Ács Józsiék (The One II.) is kihúzták azt a gáti helyet, ahol egy hete másfél mázsa halat fogtak egy forgatáson kevesebb, mint 24 óra alatt. Vége a sorsolásnak, indul a rajthelyekre a mezőny. Ekkor bő egy óra van a könnyűetetés megkezdésig, majd 16:00-tól a nehézetetés, végül 17:00-i kezdettel "végre már" a horgászat következik. Hajrá Halak, hajrá Horgászok!

Indulás, azaz elkezdődik Maconka újabb meghódítása
Indulás, azaz elkezdődik Maconka újabb meghódítása

A csatolt dokumentumban mindenki megtekintheti a részletes sorsolási eredményeket, továbbá megnézheti a versenytérkép sorsolás utáni állapotát.

Hivatalos rajtlista+sorsolási eredmények

Íme, a benépesült rajthelyek!
Íme, a benépesült rajthelyek!

A verseny álomszerűen kezdődött, roppant gyorsan peregtek az események:

17:09: E sorok rögzítésekor már jött a gyorshír, miszerint 9 perc alatt partra is került az első tükörponty, melyet Szilágyi Tamás (Total Baits Maconka Team) fogott a gáton a C9 helyen.

17:20: Az első koi, a 3 kg körüli példányt Ács Józsiék fogták.

17:25: Az első nagyobb hal, Tata Nitu a Felező-félszigeten egy 80 cm feletti, 9,85 kg-os gyönyörű nyurgát fogott.

Tata Nitu gyönyörű nyurgapontya
Tata Nitu gyönyörű nyurgapontya

17:30: Szilágyi Tamásé az EPBC történetének első kockás zászlója, az egészséges tőponty súlya 16,70 kg! Mindjárt egy kis magyarázat: az új lebonyolítás szerint az első 10 kg feletti, majd az éppen vezető legnagyobb hal birtokosainál, illetve a részmérések után a versenyt vezetőknél is egy-egy kockás zászló lobog majd egyfajta szimbolikus elismerésként. Tamásék eközben még több kisebb halat is fogtak, a jelek szerint itt aztán beindult a szekér!

Mérlegelés, majd regisztráció
Mérlegelés, majd regisztráció

Ennyi. Pontosan.
Ennyi. Pontosan.

16,70 kg, az első EPBC kockás zászló e halnak és kifogójának lobog!
16,70 kg, az első EPBC kockás zászló e halnak és kifogójának lobog!

20:00-kor beindult (volna) az élő közvetítés is, ám sajnálatosan a szerver nem bírta a terhelést, a konkrét hiba jelenleg még ismeretlen. Jellemző szám, hogy csak a játékra ezres nagyságrendben érkezett bejelentkezés, a nézők száma pedig a tízezres mezőkben mozgott - volna. Mivel nagyon sok embert érdekel a történet, a tervek szerint felvételről megy le az első adás, s holnaptól új műszaki megoldással próbálnak megfelelni az igényeknek. A stáb nevében is kérem a türelmet és a bizalmat, én jelenleg is látom, hogy a Fiúk mindent megtesznek a siker érdekében.

21:05: Az élet és a verseny persze addig is megy tovább. Beindul az első mérlegelés, mégpedig a Felező-félszigeten Tata Nituék mellett horgászó Ízvarázs Team 15 kg feletti pontyával...

Esti zászlósor, de itt és most nem a nyugalom szimbóluma...
Esti zászlósor, de itt és most nem a nyugalom szimbóluma...

2. nap, hétfő

A krónikát akár folytathattam volna még az éjszakával is. Technikai oldalról végül a lényeg, hogy az első napi adás - értelemszerűen felvételről - már nézhető és a ma 20:00-i közvetítés talán tényleg on-line módon lesz látható mindenki számára!

Néhány kép az éjszaka első feléből:

Bojlis Főnök - Tápai Béla egy ritka fehér koival
Bojlis Főnök - Tápai Béla egy ritka fehér koival

Mr. Fish és egy szép tízentúli
Mr. Fish és egy szép tízentúli

The One II.: Ez már egy komolyabb példány a színes pontyok között
The One II.: Ez már egy komolyabb példány a színes pontyok között

Gyurka (SBS Szi-Ko) egy nagy tükrössel
Gyurka (SBS Szi-Ko) egy nagy tükrössel

Ács István: Ízvarázs-öröm
Ács István: Ízvarázs-öröm

Itt jegyzem meg, a fogott rekordhalak folyamatosan felkerülnek a BSHE Rekordfogások rovatába is, a teljes lista ott nézhető meg!

11:20: De nézzük végre az eredményeket, az első teljes kör zárása (reggel 7 óra) után! Jó a kezdés, közel 700 kg hal került mérlegelésre. Tata Nituék (Felező-félsziget, B10) 80,22 kg-ot fogva vezetnek, köszönhetően több nagyobb haluknak is. A C9-es, gáti sekély helyen horgászó Total Baits Maconka 63,66 kg mért hallal annak ellenére második, hogy a horgászatukat jelenleg több kisebb sérülés is megnehezíti. Ők fogták a legnagyobb halat is eddig, a tőponty 16,70 kg. Harmadik az I. sziget jobb szélén (B9) horgászó Mr. Fish 61,32 kg eredménnyel. A gáti mélyvízi szektort az SBS Szi-Ko Team (A7) vezeti, ebben csak az a vaskos meglepetés, hogy döntően nagyobb amurokat fogva! Talán érdemes megnézni a csatolt részletes anyagokat, ezekből a későbbiekben is mindenki részleteiben is nyomon követheti a Kupa alakulását, benne a kedvenc csapat eredményeit!

Részeredmény 014/115 óra, grafikon, szeptember 08. 07:00
Részeredmény 014/115 óra, grafikon, szeptember 08. 07:00

Részeredmény 014/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 08. 07:00

Íme, a 014/115 órás versenytérkép
Íme, a 014/115 órás versenytérkép

13:15 magasságában a mezőny túllépte az 1 tonnás fogási mennyiséget, jelenleg már óránként közel 1 mázsa fogás kerül regisztrálásra. Lássunk néhány nappali képet az elmúlt órákból:

Nitu Irinel: Újabb 15 kg feletti
Nitu Irinel: Újabb 15 kg feletti

Ladislav Klement: 3 kívánság?
Ladislav Klement: 3 kívánság?

Abbara: Lavinia Ghedan szép fogása
Abbara: Lavinia Ghedan szép fogása

Kovács SBS Zoltán: Csodálatos nyurga a gátról
Kovács SBS Zoltán: Csodálatos nyurga a gátról

14:00: Elindult a kísérleti élő adás a F&H felületén, sikerrel: Az utólagos megtekintésre vonatkozó link a jelen tudósításhoz kapcsolódó fórumban található.

14:30: 12:45 magasságában, azaz kevesebb, mint 20 óra alatt a Tata Nitu CT elérte a 200 kg-ot! Ezen eredmény az eddigi legjobb részeredmény az EPBC történetében.

Tata Nituéké az EPBC első, az összetettben vezető csapatnak járó kockás zászlaja!
Tata Nituéké az EPBC első, az összetettben vezető csapatnak járó kockás zászlaja!

17:00: Még mindig Tata Nitu a sztár, 110 db halnál jár 24 óra alatt, ez 13 perc/hal mutató a verseny kezdete óta. Később még ezt fokozni is tudta, ugyanis másfél óra alatt a napnyugta előtti időszakban 31 db pontyot mérlegelt! Közben azért mások is szép halakat fogtak, sőt kuriózumként és a versenyen kívül a II. szigetről egy 13,40 kg-os tokhal is bejelentkezett. Kivételesen jutott idő egy-két életképre is.

Team 5 Austria
Team 5 Austria

Made in Amerika
Made in Amerika

Életkép, verseny közben
Életkép, verseny közben

Íme, a méterhúszas tok
Íme, a méterhúszas tok

20:00: Indul (most tényleg) az élő adás, rekordgyorsasággal kész a teljes, 19:00-i mérlegelési kör eredménye. Nituék 300 kg felett! A második és a harmadik is a 200 kg kapujában, az összes fogás már 1801,64 kg. Mindez az első napon...

Részeredmény 026/115 óra, grafikon, szeptember 08. 19:00
Részeredmény 026/115 óra, grafikon, szeptember 08. 19:00

Részeredmény 026/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 08. 19:00

Íme, a 026/115 órás versenytérkép
Íme, a 026/115 órás versenytérkép

21:30: Pár perccel a közvetítés vége után gyorsan terjed a hír, hogy a Halcapone Pontycentrum és a Top Secret is egy-egy 15 kg feletti pontyot akasztott. Talán az eddig hallgató pályák is beindulnak? Úgy legyen...

Halcapone: Most már szintén 15 kg felett!
Halcapone: Most már szintén 15 kg felett!

3. nap, kedd

06:30: Nyárvégi-koraőszi hajnal, az ilyenkor megszokott pára, köd, és egy fázott-ázott, napsütésre váró bőregér, aki szintén megszemlélte a versenyt. Egyébiránt minden nap 07:00 és és 19:00 között szabadon körbe lehet sétálni, sokan élnek is a lehetőséggel.

Íme, a titkos versenybírónk
Íme, a titkos versenybírónk

09:30: Hajnaltól megy a mérlegelés, majd a 7:00-i kör eredményeinek rögzítése. Tata Nituék általános elképedésre még gyorsítanak a tempón, reggelre már 2-3 hal (kb. 20 perc) hiányzott az 500 kg-os eredményhez! Az Extra Carp Temerin a szektort is vezetve tartja a 2. helyet (299,17 kg), a Total Baits Maconka két hellyel feljebb a harmadik (268,08 kg). A még mindig csendes (vihar előtti csend?) gáti szektort most a The One Romania vezeti (133,91 kg), de az amurokat Maconkán ismét "feltaláló" SBS SziKo-val (126,81 kg) a küzdelem nagyon kiélezett.

SBS QRF-töves
SBS QRF-töves

The One Team Romania: nyurga, szintén még az éjszakából
The One Team Romania: nyurga, szintén még az éjszakából

Extra Carp Temerin - eddig extra horgászat
Extra Carp Temerin - eddig extra horgászat

SBS Szi = Szigetfalvi Andris
SBS Szi = Szigetfalvi Andris

SBS Ko = Kovács Zoltán
SBS Ko = Kovács Zoltán

Már régen nincs fogás nélküli csapat a mezőnyben, az összes fogás közelíti a 3 tonnát és már meg is haladta az 1000 db-ot (2948,85 kg, 1076 db). Ez egyharmad versenyidő után bizony egy nagyon komoly részeredmény, mivel már most több a fogás, mint például az előző, szintén szeptemberi EPBC összes fogása!

Részeredmény 038/115 óra, grafikon, szeptember 09. 07:00
Részeredmény 038/115 óra, grafikon, szeptember 09. 07:00

Részeredmény 038/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 09. 07:00

Íme, a 038/115 órás versenytérkép
Íme, a 038/115 órás versenytérkép

10:00: 40,5 óra után utazik a kockás zászló, mivel az I. szigeten a mezőny jelenlegi legjobb átlagával (7,92 kg/db) rendelkező Top Secret megfogta az új tórekord nyurgapontyot, "aki" 19,10 kg-os gyönyörű példány, 1 métert elérő teljes testhossz mellett.

Új nyurgaponty-tórekord!
Új nyurgaponty-tórekord!

Erre az SBS Romania - Tom Carp egy másfél méteres harcsával válaszol a II. szigetről, de e hal nem számít az eredménybe - ettől függetlenül persze mivel szabadult, vígan úszik tovább...

Harcsa, Tom Carp-módra
Harcsa, Tom Carp-módra

Persze Gelén Gyuláék a rekordpontyokat is mindig megtalálják!
Persze Gelén Gyuláék a rekordpontyokat is mindig megtalálják!

14:00: Még mindig csoda történik a Felező-félszigeten! Tata Nituék a 7:00-i mérés óta kereken 100 db pontyot fogtak, ez a szürreálisnak tűnő 4,2 perc/ponty fogási intenzitást jelenti az elmúlt 7 órában. Már csak idő kérdése a fogott darabszám szerinti új hiteles világcsúcs, ugyanis ez az eddigi egyharmados részeredménnyel, azaz az eddigi 332 db hallal szemben ez "mindössze" 362 db halat jelent!

Posztobányi Laci tízentúli tükröse
Posztobányi Laci tízentúli tükröse

Bojlis-Főnök, Varga Zoltán egy nagy nyurgával
Bojlis-Főnök, Varga Zoltán egy nagy nyurgával

Kicsit visszább, a The One I., Norbi viszontválasza sem semmi!
Kicsit visszább, a The One I., Norbi viszontválasza sem semmi!

18:30: A mezőny elérte a 4000 kg-os és 1500 db-os fogást! E részeredmény nagyon komoly végeredményt is valószínűsít, de ebbe nagyban beleszólhat az előrejelzett időjárási változás. Egyre több nagy és szép halat is látunk, s mint ahogy az lenni szokott, újabb és újabb csapatok is feliratkoznak a rekorderek közé...

CT Oradea, szép tükrös
CT Oradea, szép tükrös

CT Oradea, szép nyurga
CT Oradea, szép nyurga

The One I., nagy tükrös
The One I., nagy tükrös

The One I., nagy töves
The One I., nagy töves

Top Secret, fehér koi
Top Secret, fehér koi

SBS SziKo - narancs
SBS SziKo - narancs

Total Baits BSHE bemutatja: gáti amur 10 kg felett
Total Baits BSHE bemutatja: gáti amur 10 kg felett

The One Romania - ismét egy szép nyurga
The One Romania - ismét egy szép nyurga

K-1, az első amerikai rekordhal
K-1, az első amerikai rekordhal

A Pro FM is feliratkozott a maconkai rekordlistára!
A Pro FM is feliratkozott a maconkai rekordlistára!

Lassan véget ér ez a nap is...
Lassan véget ér ez a nap is...

19:30: Nem kis munka árán "időre elkészülnek a 19 órai teljes kör eredményei, ez a 4. hivatalosan kiadott részmérési állapot. Íme az eredmények:

Részeredmény 050/115 óra, grafikon, szeptember 09. 19:00
Részeredmény 050/115 óra, grafikon, szeptember 09. 19:00

Részeredmény 050/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 09. 19:00

Íme, a 050/115 órás versenytérkép
Íme, a 050/115 órás versenytérkép

3. nap, szerda

00:05: A kamerák is megörökítik azt a pillanatot, amikor kicsivel a verseny 55. órájának vége után a Tata Nitu CT eljut a 362. hal sikeres kifogásához, ezzel megdöntve a darabszám szerint fajlagos világrekordot!

09:00: Több változás után már "tízentúli" a verseny legnagyobb koi pontya! A szép színezetű hal 10,73 kg, Gabi Tomulescu (1x EPBC bajnok) fogta a gáton, a The One Romania csapatában.

Új koi-versenyrekord
Új koi-versenyrekord

10:00: Szinte rögtön egy technikai hibával kezdődik a nap, ugyanis a sok mérlegelés okán (után) az Extra Carp Temerin halai lemaradtak a 7:00-i hivatalos eredményközlésről, így a csapat meglepve értesült arról, hogy nem fogott halat. Aztán ezt javítottuk, így már rögtön az 500 kg közelébe lendült a képzeletbeli mérleg. Elnézést érte!

11:30: Mindenkinél kiosztva a reggeli (tényleg) hivatalos, 5. részmérlegelés eredménye, az első három nem változott, ugyanakkor ismét a The One Romania vezeti a gáti szektort. Túl az 5000 kg-on!

Lavinia és egy méteres amur
Lavinia és egy méteres amur

Pro FM-töves
Pro FM-töves

Részeredmény 062/115 óra, grafikon, szeptember 10. 07:00
Részeredmény 062/115 óra, grafikon, szeptember 10. 07:00

Részeredmény 062/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 10. 07:00

13:45: Tata Nitu átlépte az 1000 kg-os bűvös határt, majd pár perc múlva a régi maconkai fogott súly szerinti világcsúcs-eredményt is! Ezt kicsivel később koccintással ünneplik meg a verseny szervezői, valamint az eddigi (már nem sokáig) egyetlen 3x EPBC győztes és a volt darabszám-szerinti világcsúcs-tartó. Szép gesztus, felemelő pillanat volt!

Túl az ezresen, együtt
Túl az ezresen, együtt

19:40: Kész az újabb, 19:00-i 6. részeredmény, a 74 órás állapotról. Hát igen! 6780,91 kg, 2422 db, van mit mérlegelni. Ugyan ez első három még nem változott, de a 4. helyen az Ízvarázs már 400 kg felett a bronzérmes "nyakában", tőlük viszont szintén csak 20 kg-al vannak elmaradva és így tovább.... Élesedik a küzdelem, az első hely kivételével még semmi sem lefutott. Lesz itt izgalom még bőven a folytatásban is...

13,40-es tokhal a II. szigetről
13,40-es tokhal a II. szigetről

Egy Temerin-tok a túloldalról, érdekes módon pontosan azonos súlyban az előző óriással
Egy Temerin-tok a túloldalról, érdekes módon pontosan azonos súlyban az előző óriással

Bevetésre készen
Bevetésre készen

Jelenleg: Esőmentes lehűlés, stabil keleti szél
Jelenleg: Esőmentes lehűlés, stabil keleti szél

Részeredmény 074/115 óra, grafikon, szeptember 10. 19:00
Részeredmény 074/115 óra, grafikon, szeptember 10. 19:00

Részeredmény 074/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 10. 19:00

Íme, a 074/115 órás versenytérkép
Íme, a 074/115 órás versenytérkép

4. nap,csütörtök

06:45: Ez az a pont, amikor már komolyabban elkezd esni az eső. Most már őszies az időjárás, kérdés, hogy ez mit fog jelenteni a verseny maradék időszakában a sekély vízi területen és a nagy pontyok tekintetében. Ez utóbbiaknál már érezhető a változás, ugyanis reggelre már 69 db 10 kg-on felüli rekordpéldány került mérlegelésre. Összesen 22 csapat fogott rekordhalat, ez is jól mutatja, hogy jelenleg még nem álltak össze egy bizonyos területre, hanem szinte mindenhol jelen vannak a tározó területén.

Jöjjön néhány kép az éjszakából:

Tízentúli spanyol a The One Romania jóvoltából
Tízentúli spanyol a The One Romania jóvoltából

Borisz Carp, és az eredményesség újabb bizonyítéka
Borisz Carp, és az eredményesség újabb bizonyítéka

Bachus Team: egy újabb nagy töves
Bachus Team: egy újabb nagy töves

Top Secret: nagyhalak nappal, nagyhalak éjszaka az I. sziget közepéről
Top Secret: nagyhalak nappal, nagyhalak éjszaka az I. sziget közepéről

11:00: Kiadásra kerültek az újabb, 7., csütörtök reggel 7:00-i részmérés eredményei. Újra bő egy tonnával emelkedett a fogás, Nitu mögött még a Temerin is tartja magát, ám csere történt a harmadik helyen, ugyanis az Ízvarázs ízei a jelek szerint halakra is egyre jobban hatnak, így már ők is az 500 kg közvetlen közelében járnak (488,86 kg). Az SBS Romania - Tom Carp pedig már 472,80 kg-ot fogott a II. szigeten, az átlagsúlyuk 5,25 kg/db!

Pro FM-duplázás
Pro FM-duplázás

Radu és egy sodrófa-nyurga
Radu és egy sodrófa-nyurga

Micula Péter ugyanitt, de kontrasztként egy pocakos tükrössel
Micula Péter ugyanitt, de kontrasztként egy pocakos tükrössel

Ocsovai Laci rekord-nyurgája
Ocsovai Laci rekord-nyurgája

Mindenki és minden készenlétben
Mindenki és minden készenlétben

Abbara-camp
Abbara-camp

Igen. Tata Nituék már 1200 kg felett, sőt egyre jobban veszélyben egy másik, pontosabban az 1415 kg-os összes fogás szerinti világcsúcs!

Tata Nitu: nem csak kishalazás, hanem minden, ami arra úszik veszélybe kerül 1.
Tata Nitu: nem csak kishalazás, hanem minden, ami arra úszik veszélybe kerül 1.

Tata Nitu: nem csak kishalazás, hanem minden, ami arra úszik veszélybe kerül 2.
Tata Nitu: nem csak kishalazás, hanem minden, ami arra úszik veszélybe kerül 2.

Részeredmény 086/115 óra, grafikon, szeptember 11. 07:00
Részeredmény 086/115 óra, grafikon, szeptember 11. 07:00

Részeredmény 086/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 11. 07:00

18:45: Az eddigi 22 Maconka Kupán az eddigi legtöbb halat, 3008 db-ot a XIII. Kupán, 2009. augusztusában fogták. Ma estére már ez a rekord is a múlté, s hamarosan az összes fogás is eléri a 9000 kg-ot! Igen, ez az esemény a 19:05-i időpontban be is következett!

Aranyhal, ráadásul 1 kg felett
Aranyhal, ráadásul 1 kg felett

Narancs-koi, hozzáillő háttérrel
Narancs-koi, hozzáillő háttérrel

Ha koi, akkor Potaissa
Ha koi, akkor Potaissa

Ismét koi, Ács Józsival
Ismét koi, Ács Józsival

SBS QRF: fehér koi
SBS QRF: fehér koi

SBS SziKo: fehér amur
SBS SziKo: fehér amur

Végül ma estére még egy szép Total Baits BSHE-töves
Végül ma estére még egy szép Total Baits BSHE-töves

19:40: Megvan a 8., csütörtök 19:00-i részeredmény. A dobogón a 3T, azaz Tata (1356,55 kg), Temerin (710,82 kg), Total Baits Maconka (616,58 kg). Negyedik az Ízvarázs (556,53 kg), ötödik a SBS Romania - Tom Carp (501,77 kg), hatodik a The One I. (468,84 kg). A gáti szektort 438,25 kg-al a The One Romania vezeti. "Nem megy a hal a gáton"? Mindez 400 kg felett. Érdekes, hogy mit jelent a verseny izgalmában egy-egy értékelés...

Részeredmény 098/115 óra, grafikon, szeptember 11. 19:00
Részeredmény 098/115 óra, grafikon, szeptember 11. 19:00

Részeredmény 098/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 11. 19:00

22:30: Új elemként az ének az esőben produkció helyett tűzijáték a csapatok és főleg az új bajnok tiszteletére. Utolsó éjszaka, lassan tényleg a mindig erős véghajrá következik...

Tűzijáték, a vízparton és az égbolton is
Tűzijáték, a vízparton és az égbolton is

5., zárónap, péntek

06:00: Korai kör indul, ugyanis a szabályzat szerint a 7:00-i állapotról is kiadásra kerül egy részeredmény. Ez 9 óra magasságában sikerül is, így már mindenki megtudhatja, hogy ez első három sorrendje nem fog változni, viszont a mezőny túllépte a szenzációs 10.000 kg-os eredményt is! Persze a halkitermelés folyik tovább, igazán szép példányokkal, rendületlenül...

Részeredmény 110/115 óra, grafikon, szeptember 12. 07:00
Részeredmény 110/115 óra, grafikon, szeptember 12. 07:00

Részeredmény 110/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 12. 07:00

Íme, a 110/115 órás versenytérkép
Íme, a 110/115 órás versenytérkép

12:00: Hármas dudaszó, Olivér előadásában, filmen is megörökítve. Vége! Indul a záró feldolgozás, melyből az is kiderül, hogy Tata Nituék a korábbi világcsúcsot abszolútban megdöntve, 1491,65 kg-os és 710 db-os eredménnyel zárták a versenyt! Az ezüst az Extra Carp Temeriné (775,28 kg), a bronz a hazai Total Baits Maconka vitrinjébe kerül (736,88 kg). A gáti szektort a The One Team Romania nyerte 555,54 kg-ot fogva, egyben övék lett a legnagyobb koi kifogásáért járó díj is. A legnagyobb halat (ismét) a Top Secret fogta, a legnagyobb átlag pedig a Pro FM Carp eredménye, ez utóbbi 9,540 kg/db-os átlagot jelent.

Apa és fia: Nitu, Irinel, koi-k, kockás zászló
Apa és fia: Nitu, Irinel, koi-k, kockás zászló

13.15: Vörösboros marhapörkölt, kapros-túrós galuskával a versenyzőknek; utóellenőrzés, a hivatalos végeredmény összeállítása szervezőknek. Az eső esik, rendületlenül.

15:00: Az élő adás okán pontosan indul a záróünnepség, sajnos esőben, de kitartunk rendületlenül. Nagy-Majdon József, Bátonyterenye Város polgármestere, Radu Morar főszponzor (ezúttal nem horgászként), valamint a krónikás-főbíró adja át az emlékérmeket és a díjakat, a helyezések fordított sorrendjében.

A díjátadók
A díjátadók

Az egyedi emlékérmek
Az egyedi emlékérmek

A csillogó kupák
A csillogó kupák

Legelőször néma megemlékezés Ivánról, az Igaz Emberről. Büszke vagyok arra, hogy megismerhettem! Szívből remélem, hogy a felhők széléről lát minket és nagyon elégedett ezzel a remek eredménnyel. Nyugodj békében, Barátom!

Fájdalmasan korai búcsú...
Fájdalmasan korai búcsú...

Következik két támogatói köszönet-díj, Radu Morar és Micula Péter részére. Majd végig a csapatokon, végül az első három esetében fel a dobogóra, s jöhet a román himnusz. Nitunak a szemüveg alatt gyanúsan csillog a szeme, azt hiszem, ez a természetes, pláne egy ilyen, dupla világcsúccsal járó siker után. Bevallom, én is ismét elérzékenyülök egy kicsit... Szép volt, nagyon!

Top Secret: ismét a legnagyobb hal díja az övék
Top Secret: ismét a legnagyobb hal díja az övék

The One Romania, szektorgyőzelem és a legnagyobb koi díja
The One Romania, szektorgyőzelem és a legnagyobb koi díja

Hazai bronz
Hazai bronz

Ezüst, rögtön az első profi versenyen
Ezüst, rögtön az első profi versenyen

Fényesen csillogó arany, dupla világcsúccsal!
Fényesen csillogó arany, dupla világcsúccsal!

3x3 remek horgász, összesen közel 3000 kg-os teljesítménnyel!
3x3 remek horgász, összesen közel 3000 kg-os teljesítménnyel!

18:30: Az utolsó csapat is haza indul, megtörténnek a következő versenyszezonra való egyeztetések. Van, aki akár rögtön újra kezdené! Rögzítésre kerül a 2015. évi időpont is, s ennek tudatában alakulhatnak a további rendezvények is. Csend, a pörgés helyett nyugalom, indulás a családhoz - napok óta először világosban. Jóleső érzés, hogy részei voltunk ennek az eredménynek és főleg az eredményhez kötődő élménynek, élményeknek.

Nem csak a Jolly megy hazafelé
Nem csak a Jolly megy hazafelé

Összegezve azt gondolom, hogy Maconka ezúttal mindent megkapott a sorstól, s a páratlan halállomány segedelmével végre átléptük az álomhatárt. Világcsúcsokkal bizonyítottunk, túl a 10 tonnán, a 100 db rekordhalon és még számos egyéb csúcseredményen, együtt, sokszor egymásért is, egy nagyon munkás, de nemes és egyben profi és fair versenyzés keretében. Ezúton is megköszönöm az F&H helyszíni forgatócsoportjának, valamint a BSHE 16 fős technikai stábjának és az Ízvarázs munkatársainak a lebonyolításban való közreműködést!

Végeredmény 115/115 óra, grafikon, szeptember 12. 12:00
Végeredmény 115/115 óra, grafikon, szeptember 12. 12:00

Végeredmény 115/115 óra, faj szerinti bontás és átlagsúly, szeptember 12. 12:00

Íme, a 115/115 órás versenytérkép
Íme, a 115/115 órás versenytérkép

Hivatalos végeredmény 115/115 óra, lista, szeptember 12. 12:00

Egy nappal a verseny után, szombaton

Késő délután egy örömteli esemény hoz vissza a vízpartra (lakodalom), majd a hivatalos rész után kerül sor e záró gondolatok rögzítésére, az utolsó képek feltöltésére. Egy fórumos hozzászólásra reagálva listáztam ki az alábbi, VII. EPBC - XXII. MPBC statisztikai adatokat, melyek minden vízhez, halhoz értő ember számára egyben remélhetőleg információk:

Összes fogás 11014,77 kg

Összes hal: 3660 db

1876 db tükörponty

1164 db tőponty

323 db nyurgaponty

246 db koi

51 db amur

Átlag: 3,001 kg/db

Legjobb átlag: 9,540 kg/db (A6)

Összes +10 kg-os hal: 109 db

Legtöbb +10 kg-os hal: 15 db (B5)

Legtöbb amur: 22 db (A7)

Legtöbb koi: 40 db (C7)

Legtöbb fogott hal: 1491,65 kg (WR, B10)

Legtöbb fogott hal: 710 db (WR, B10, 9,72 perc/hal)

A szektor: 2125,23 kg/461 db

B szektor: 4793,17 kg/1712 db

C szektor: 4096,37 db/1487 db

3-5 kg-os hal: 262 db

5-7 kg-os hal: 191 db

7-10 kg-os hal: 214 db

10+-os hal: 109 db

Törzsállományból fogott összsúly: 5714,70 kg

Borisz-nyurga
Borisz-nyurga

Pro FM, szintén
Pro FM, szintén

Ez is, The One One-módra
Ez is, The One One-módra

Mindezekhez még néhány gondolat. Maconka NEM optimalizált (=nagyhalas) bojlis tó, hanem a teljes faj- és azon belül korosztályos állományi piramis fenntartására törekszik. A telepítésre került halak kivétel nélkül az 1,5-2,2 kg-os sávban voltak, így a sáv alatti és feletti súlyú, de 3,00 kg-ot el nem érő halak a korábbi telepítésekből, illetve az előtározóból származnak. A verseny alatt a fő tározótér kevesebb, mint 70%-a volt meghorgászható. Alapvetés,hogy a versenyt az adott helyen és időben a területen tartózkodó célhal-állomány korosztályra optimalizált kifogásával kell és lehet is megnyerni, így itt a szelekció adott esetben nem hogy nem támogatott, hanem egyenesen az eredményre káros lehet. Ezen túl persze a versenyen a szabályzat lehetőségeit teljesen ki kell használni a siker érdekében. A helyes taktikát a helyen kívül a szomszédok is meghatározzák, s ez a verseny alatt akár többször is változhat. Persze még számos gondolat feljöhet a tárgyhoz, még hosszú ideig lesz mit értékelni...

Összegezve a saját véleményem változatlan, miszerint mindent a tények ismeretében, a "helyén" kell kezelni és értékelni. Az EPBC egy faj szerinti szelekciós verseny, a kezdetektől azonos, 4 botos és dobós változatban, 1 kg-os súlyhatárral. Ha 3, 5, 7, vagy 10 kg-os súlyhatárra tennénk a limitet, egyrészt ugyan (akár további reklámként) meredeken növekedne a szelekciós kényszer okán a "nagyhalak" aránya, másrészt - és ez a számunkra a lényegesebb - ugyanilyen meredeken emelkedne a szerencsefaktor jelentősége is, ráadásul egyre több helyen szinte kizárva így a díjazott helyekre értendő eredményességet. Maconka a jövőben is az esélyegyenlőséget, a sportszerűséget helyezi a fókuszba a versenyein, mindezt megspékelve a technikailag is minőségi és hiteles lebonyolítással. Jó érzés, hogy e tervekhez érezzük a jelentős támogatottságot versenyzői és támogatói oldalról egyaránt. Együtt, egymásért, de természetesen az Önök kiszolgálása érdekében is!

Esettanulmány
Esettanulmány

Őszintén remélem, hogy e monstre tudósítással sikerült a Haldorádó olvasóit is elérnünk, s ha időcsúszásokkal is, de sikerült végigkövetni e nem mindennapi verseny történetét. Köszönjük a nagy érdeklődést, s ha már most kérhetem, akkor találkozzunk virtuális formában majd itt 2015. június 7-én, a soron következő Európa Kupán, vagy versenyzőként, érdeklődőként, nézőként majd akkor, akkor IS a maconkai vízpartokon!

Találkozunk 2015.06.07-én!
Találkozunk 2015.06.07-én!


Hozzászólás, vélemény - eddig 38db, utolsó: 2014-09-14 22:38:52