Nyitóoldal
Helyfoglalás
Meteorológia
Hírek
Írások
Fórumok
Eseménynaptár
Rekordfogások
Fotóalbum
Statisztika
Dokumentumtár
Tórendszer
Maconkai Halkatlan Büfé
Maconka

Vízparti varázslat - ez volt az ötödik menet!

2013-09-23
Dérer István
Dérer István
2013. augusztus 31., szombat. Az idén elindított maconkai \"horgászbarát\" versenysorozat már az ötödik állomásán van túl, szerencsére ismét jó hangulatot és szép eredményeket hozva. Még izgalmasabbá tette e megmérettetést, hogy ezúttal már a külön versenyt jelentő összetett értékelés szempontjából többeknek lettek kieső eredményeik, mivel itt egyénenként a Kupákon elért négy legjobb fogás pontértéke kerül összeszámításra. Nézzük meg együtt, mi történt, s kik maradtak esélyesek a végső győzelemre?

ELŐSZÓ

2013. április közepén Maconkán nem "csak" a tárgyévi horgászidény első versenyére, hanem közkívánatra egy megújított, nyílt és szabad stílusú, saját szervezésű és rendezésű, 6 önálló Kupából álló versenysorozat első eseményére került sor. A szabályok itt és most már tényleg a többség igényeire, az árak pedig a gyakorlatban is az átlaghorgász anyagi lehetőségeire lettek kialakítva. Azóta is folyamatosan alakítjuk a beérkezett versenyzői javaslatok, vélemények alapján a szabályzati, lebonyolítási kereteket, s eközben látva a pozitív visszajelzéseket egyre inkább alappal bízunk abban, hogy ez a szép, baráti jellegű versenysorozat 2014, áprilisában újra elindulhat majd! Mindez "csak" a horgászokon múlik...

Az első verseny (IX. Tavaszi Maconka Kupa) beszámolóját az érdeklődők itt olvashatják.

A második versenyről (I. Maconkai Majális Kupa) szóló cikk innen szintén letölthető.

Nem maradhat el a harmadik verseny (XV. Tóparti Randevú Kupa) beszámolója sem!

Végül itt olvasható a negyedik verseny (I. Maconkai Napsugár Kupa) beszámolója

Most pedig már az ötödik Kupa beszámolója és egyben a záró, hatodik verseny kiírása következik! Egy biztos: az önálló versenyek egészséges izgalma mellett külön show lesz az utolsó forduló, mivel többeknek az egész versenyidény koronája lehet az összetett győzelem!

I. VÍZPARTI VARÁZSLAT KUPA BESZÁMOLÓ

Mivel be szerettük volna tartani azt az ígéretet, hogy áprilistól szeptemberig, azaz a fő horgászidényben nagyjából havonta legyen egy-egy forduló, így augusztus utolsó napjára sikerült beilleszteni a maconkai versenynaptárba a soros eseményt. Addigra viszont már igen alacsony lett a vízállás, így hallgatva az úszósok kívánságára, kivételként Ők is átkerültek az előtározóra a gyermekek mellé. Így előre és utólag: jobb lett volna a gáton maradni...

A legtöbben arra gondoltunk, hogy most ott lesznek a jobb eredmények, ám mivel vitathatatlanul az élet a legjobb rendező, rögtön felül is írta az előzetes elképzeléseket...

De térjünk vissza a versenyhez! Nem meglepő módon legelőször jött a hajnal, a gyülekező, majd a sorsolás, ezúttal ismét Olivérrel. Később sorsolás, majd két irányban gyors bevonulás a két versenypályára. Mindenki odatalált, ahová kellett, így kipakolás, etetés, indulhat a verseny!

Végül azért a mintegy 30-35 fős törzsgárda mellett ismét több új versenyzőt is köszönthettünk, így e fordulóval bizony már összesen 127 fő próbálta ki magát a versenyen, 84 a feeder/fenekező-, 34 az úszós-, 9 pedig a gyermek kategóriában.

Tekintettel a pálya lehetőségeire, ezúttal 12 m volt a horgászhelyek szélessége, a következő (már megszokott) rajthelykiosztással: gáti versenypálya 0 m = 1. sz. rajthely (mélyvíz), versenypálya 360 m = 30. sz. rajthely (közepes víz). Többiek: irány az előtározói déli versenypálya!

Az úszósokkal itt a gyermekek most együtt kezdtek, de legalább Nekik itt ismerős volt minden. Egy kivétellel, ez a halak apatikus és atipikus kapókedve. Ezen a halban gazdag vízen ha ezt nem látom, nem hiszem el! A tényekhez viszont hozzátartozik, hogy az elmúlt napokban innen intenzív vízleengedés történt a fő tározótérbe, na ezt nem bírták jól viselni a pikkelyesek...

A gáton egy szűk óra múlva aztán beindultak a várva-várt nagyhalak is!

Szektorosok ki, aztán egyre jobban a halak is. Ahogy mentünk előre az időben, egyre inkább látszott, hogy azért sekély víz ide, sekély víz oda, de fognak itt szép eredmények születni. A várva-várt faj szerinti különlegességek mellett most elég ritkák voltak az "egyenkeszegek" is, de azért nem mindig célszerű taktika az "elszállás-veszélyes" nagyhalas kockáztatás. E versenyen viszont 3-ból kettőnek bejött!

Gyorsan megy az idő, a döntésem szerint közben sor kerül egy teljes gáti részmérlegelésre a kis vízre és a melegre való tekintettel a halak érdekében. Így most kivételesen elmarad a megszokott teríték-fotózás, ne is keressük a cikkben!

Azért a végén is kattogott a fényképezőgép, voltak érdekesebb, vagy éppen ritkább halak. Mire a végére értünk a többség már nyugodtan ebédel, nekünk ismét irány a halőrház, a számítógép, az eredmények feldolgozása. A szokott módon túl is gyorsan megy most minden, így segítőimmel együtt nem csak össze-, hanem előre is hozzuk a pontos eredményhirdetés ígéretét. Neki is kezdünk a megszokott koreográfia szerint, először a gyermekek, sorban, utoljára a győztes. Jönnek a női és az ifi, valamint az úszós kategória bajnokai. Hagyomány a legjobb külföldi versenyző elismerése is. Végül fordított sorrendben következnek a legnépesebb, azaz a feeder/fenekező kategória győztesei.

17:00 tájban aztán közös fotó a díjazottaknak a megszokott helyen, búcsú, összepakolás. Szép nap volt, sportszerű, családias hangulatú versennyel fűszerezve. Erre alapoztunk a sorozat indításánál!

Íme, még egyszer, statisztikai szemléletben a főbb eredmények és még néhány összefoglaló gondolat:

Induló versenyzők száma: 40 fő + 4 gyermek

-ebből mérlegelt: 44 fő

Összfogás: 287.150 g

Átlagfogás: 6.526 g/mérlegelő versenyző

Feeder/fenekező kategória

I. Bagi Zoltán (14. helyen) 25.810 g

II. Gubán Csaba (9. helyen) 22.170 g

III. Glodics Zsolt (16. helyen) 22.130 g

4. ifj. Angyal István (6. helyen) 18.840 g

5. Vas Péter (25. helyen) 14.840 g

Emléklap:

Legjobb külföldi versenyző, Bukovsky Ferenc (SK) 5.170 g

Úszós kategória

I. Darvasi Béla (E/47. helyen) 11.710 g

II. Vass Károly (E/44. helyen) 8.850 g

III. Tóth János (E/40. helyen) 7.550 g

Női:

I. Horváth Zoltánné (2. helyen, feeder) 8.210 g

Ifi:

I. Vas Szilveszter (E/48. helyen, úszós) 3.310 g

Gyermek

I. Pifka Balázs 3.090 g

Emléklap:

Hegedüs Zsófia

Dénes Milán

Balázs Gergő

Legnagyobb hal

Bagi Zoltán (14. helyen, tükörponty, 15.410 g)

A versenyt nagyon alacsony vízállás mellett, közepesen kedvező időjárási körülmények között sikerült megtartani. Ismét megjelentek a nagy pontyok is, így döntően legalább egy-két megfogott nagyobb hallal lehetett kiemelkedő eredményt elérni. Ezúttal is néhány szép aranykárász színezte a fogásokat.

Fogott halfajok (13): dévérkeszeg, ezüstkárász, ponty, koi, balin, karikakeszeg, küsz, aranykárász, compó, bodorka, veresszárnyú, szibériai tok, törpeharcsa.

A sokak által várt részletes eredményeket pedig itt lehet letölteni:

Részletes eredménylista

Egy biztos: Még egyik kategóriában sem lehet "biztosra menni, a feeder/fenekező mezőnyben heten versenyezhetnek a dobogós helyekért, az úszósoknál a Vass vs. Papp párbaj lesz a döntő, a gyermekeknél Zsófival szemben már csak Milánnak lehet esélye! Izgalmas záró forduló elé nézünk...

I. Maconkai Halvadász Kupa

VERSENYKIÍRÁS

Maconka, 2013. szeptember 28., szombat

A verseny helyszíne a Maconkai-víztározó és tórendszere, azon belül a meghirdetett keretnek megfelelő 35-40 főig - közkívánatra - az 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, illetve a gyermekek esetében a nem mindennapi koi állománnyal rendelkező, a korábbi fordulókban már bizonyított VI. tó. A rendezők túljelentkezés esetén fenntartják a jogot a pálya bővítésére, de ez esetben mindenkivel személyes egyeztetésre kerül sor a megadott telefonszámon a jelentkezési határidő lejártának napján. 30 fő regisztrált nevezési létszám alatt a szervezők fenntartják a jogot a verseny visszamondására is, ez esetben a kiértesítés szintén a megadott telefonszámon, a versenyt megelőző napon 10:00-ig történik meg.

A verseny lebonyolítása:

05:00-06:00 Regisztráció a halőrháznál

06:00 Sorsolás, majd helyek elfoglalása

(gyermekek: 06:30)

07:30 Etetés megkezdése

08:00-14:00 Verseny

(gyermekek: 08:30-13:30)

14:00 Mérlegelés

14:30-15:30 Ebéd a halőrháznál

16:00 Eredményhirdetés, díjak átadása

16:15 Összetett eredményhirdetés, díjak átadása

16:30 Fotózás, interjúk

A verseny főbb szabályai:

 1. Horgászni három kategóriában, azaz tetszőleges feeder/fenekező vagy úszós módszerrel, illetve gyermekhorgászként, 1 bottal és azon 1 horoggal lehet.
 2. A felnőtteknél és ifiknél a választott módszert értelemszerűen a jelentkezési lap leadásáig el kell dönteni, később és értelemszerűen a verseny közben abban változtatás már nem lehetséges!
 3. A sorsolás együttesen történik, azaz lehetséges, hogy egy úszós mellé egy feeder technikával horgászó kerül - az igények okán így biztosítjuk a "jó" helyek megszerzésének elméleti esélyegyenlőségét!
 4. Az etetés mennyiségében, az etetőanyag összetevőiben nincs korlátozás, kivétel az élőanyag mennyisége, amely 2 liternél több nem lehet. Az etetés megkezdését egy dudaszó jelzi.
 5. Az alapozó etetés időtartama alatt bottal bejuttatható etetőbója alkalmazása engedélyezett, amelyet a verseny kezdetét jelző hármas dudaszóig ki kell venni.
 6. A kifogott halakat csak gyűrűs (verseny-) szákban, illetve nagy hal esetén megfelelő méretű pontyzsákban lehet tárolni. Mérlegelésre csak élő hal kerülhet.
 7. A kifogott tokféléket és minden 5 kg-on felüli egyéb halat a versenybíróknak soron kívül jelenteni és azt mérlegeltetni kell.
 8. Az indokolatlan (több horgászhelyet tartósan érintő) fárasztást a versenybíróknak soron kívül jelenteni kell, az esetleges szankciókról a versenybíróság dönt.
 9. A lefújás előtt megakasztott, de az addig még ki nem fárasztott hal 30 percen belüli sikeres szákolás esetén az eredménybe még beszámít!
 10. A mérlegelés csak az abszolút súly szerinti értékeléssel történik, ezt követően a halak haladéktalanul visszaengedésre kerülnek. Esetleges holtverseny esetén a nagyobb fogott hal dönt.
 11. A versenyző köteles aktívan közreműködni a mérlegelésben, a fotózásban és a rekordhalak regisztrációjában, továbbá a zsákmány kíméletes visszaengedésében és a keletkezett szemét összegyűjtésében.

Nevezés:

A részvétel feltétele az érvényes magyar állami horgászjegy. Igazolt horgászszervezeti tagsági előzményekkel rendelkezőknek és külföldieknek ez az okmány külön térítés mellett, a gyermekeknek pedig térítésmentesen a helyszínen előzetesen is kiváltható. Ifi az, aki 2013. 12. 31-ig a 18. életévét még nem tölti be. Gyermeknek az minősül, aki 2013. 12. 31-ig a 14. életévét még nem tölti be.

 • Nevezni lehet a név és a választott kategória feltüntetésével e-mail formájában maconka@maconka.hu címre, vagy a halőrházban a helyszínen 2013.09.26-án 18:00-ig, illetve faxon
 • Figyelem! A versenynapon a helyszínen nevezést - a gyermekek kivételével - NEM fogadunk el!

Kérjük, töltsék ki a mellékelt Jelentkezési lapot és küldjék el e-mail formájában a maconka@maconka.hu címre 2013.09.26-ig Az elérési telefonszám feltüntetése különösen fontos!

A részvételi díj (amely tartalmazza az ebédet, a gáti behajtás díját és a kedvezményes további horgászat személyi lehetőségét is):

 • felnőtteknek: 3300 Ft
 • hölgyeknek, ifiknek: 2000 Ft
 • gyermekeknek: maconkai éves területi jeggyel rendelkezőknek ingyenes (másoknak ez 1000 Ft, viszont cserébe éves maconkai gyermekjegy kerül kiadásra!)
 • Figyelem! A részvételi díjat csak a verseny napján reggel, a regisztráció alkalmával kell befizetni.

Díjazás:

A legjobbak értékes, gravírfeliratozott kupát, valamint oklevelet kapnak. Díjazásra kerül a fenekező kategória I-III. helyezettje, 12 nevező felett az úszós kategória I-III. az alatt az I., valamint szintén 12 határidőben (azaz nem a verseny napján) nevezett gyermek felett a kategória I-III., az alatt az I. helyezettje. Külön trófeát kap a legnagyobb hal kifogója. Szintén díjat kap a legjobb eredményt elért női és ifjúsági horgász. Ha ők a fő kategóriák szerinti díjazottak között is szerepelnek eredményükkel, akkor a versenybíróság fenntartja a jogot a díjak összevonására. A legjobb külföldi horgász oklevelet kap. Egy nem díjazott, az eredményhirdetésen megjelent versenyző a díjkiosztón történő sorsolás alapján BSHE ajándékcsomagot nyer. Valamennyi nem díjazott gyermekhorgász emléklapot kap! Valamennyi díj és elismerés kiadásának feltétele a verseny teljes időtartamának teljesítése, a mérlegelés, illetve a díjkiosztón történő személyes megjelenés!

A szervezők fenntartják a jogot további díjak kiosztására is, illetve elfogadnak a tárgyban felajánlásokat is. Mindenkinek előre is köszönet érte!

Versenypálya kitűzése

A feeder/fenekező- és az úszós horgászok ismét a gáti, 1. sz. nemzetközi versenypályán együtt foglalnak majd kb. 10-12 méterenként helyet, ahol a jelenlegi, vízpótlás utáni vízállásnál már ismét legalább 35-40 főnek tudunk együttes versenyzési lehetőséget biztosítani.
A gyermekhorgászok: ezúttal visszatérnek a remek koi-pontyos lehetőségeket biztosító VI.tóra.
Az ifjúsági és női versenyzők a választott (fenekező vagy az úszós) kategória felnőtt férfi versenyzői között sorsolnak rajthelyet, azaz nekik külön pályaszakaszt nem biztosítunk,viszont az ismertetett módon külön is díjazzuk őket.
Mivel a versenypálya befogadóképessége a leírtak szerint korlátozott, ezért aki biztosra akar menni, időben adja le nevezését! A nevezés elfogadásáról kizárólag a beérkezési idősorrend dönt. Akinek elfogadtuk a nevezését, annak e-mailben (ha ilyen elérhetőség nincs, a manuálisan kitöltött lapon lévő elérhetőségi telefonszámon), folyamatosan, de legkésőbb 2013. 09.26-án 20:00-ig küldünk e cikk megjelenése után hivatalos visszaigazolást. A név szerinti lista a cikkhez kapcsolódó fórumban (hozzászólások) folyamatosan frissítve lesz.

Külön kedvezmény:

A verseny után a horgászat 1 db kiegészítő szelvény (1300 Ft) előzetes megváltásával a szombati nappali horgászidő végéig (19:00) folytatható, ekkor 1 nemes + 3 kg egyéb hal vihető el. 2 szelvény megváltásával (2600 Ft) pedig a vasárnapi horgászidő kezdetéig (05:30) szabad a pálya (így max. 2 nemes + 5 kg egyéb hal vihető el). Ha a külön kedvezményt megváltó horgászok - ide nem értve a gyermekeket - a mérlegeléskor, vagy legkésőbb az ebéd folyamán kérik, akkor akár a sorsolt helyükön is folytathatják a díjkiosztó után a horgászatot, de az itt ismertetett lehetőséggel a horgászat már az általános szabályok szerint, azaz tetszőleges más (Horgászrendben általánosan engedélyezett) helyen is lehetséges.

A verseny ideje alatt a nem horgászó családtagok és gyermekek a rajthelyeken (egyeztetett módon, a horgászati tevékenységet nem segítve) jelen lehetnek, de természetesen nem zavarhatják a szomszéd horgászokat.

Legyen egy-egy ilyen versenynap továbbra is a tórendszer és a horgászat ünnepe - ismét Önökkel, Veletek Maconkán!

Maconka Barátai '13 Szuperkupa

AZ ÖSSZETETT ÉRTÉKELÉS SZABÁLYAI

A versenysorozat főbb szabályai:

 1. A 2013. évi versenysorozat összesen hat (6), önálló versenyként lebonyolított fordulóból áll. A fordulók időpontjai: 04.13, 05.11, 06.29., 07.20., 08.31., 09.28., valamennyi nap szombat. A még hátralévő fordulók időpontjai a jelen kiírásnak megfelelő versenynapot megelőzően minimum 8 nappal a BSHE részéről egyoldalúan megváltoztathatók.
 2. Az összetett értékelés szempontjából a legjobb négy forduló eredménye, azaz az ott megszerzett pontok összege számít, tehát az így legtöbb pontot megszerző a Szuperkupa fordulós versenyekkel megegyező, adott kategóriájának győztese. Pontegyenlőségnél először a több versenyen elért részeredmény, másodszor időben a későbbi fordulón elért jobb részeredmény (nagyobb kapott részpontszám) dönt, ha ez is azonos, akkor harmadszor a fogott összsúly, negyedszer pedig a fogott nagyobb hal. Az összetett értékelésnél így tehát szintén lesz feeder/fenekező, úszós, ifi, női, gyermek és ezúttal trófeát is kapó legjobb külföldi díjazott. Összetett díjra azonban az adott kategóriában csak az jogosult, akinek a sorozatban legalább három, értékelt fogással járó versenyeredménye van.
 3. A pontokat az adott forduló adott fő kategóriáiban (feeder/fenekező, úszós, illetve gyermek) induló horgászok száma határozza meg, így például egy 30 fős úszós mezőnyben az első 30 pontot kap, ezt követően a további helyezésekkel a pontszám 1-1 ponttal csökken. Azonos fogott súly esetén az így érintettek részére adható összes pontszám átlaga kerül az adott versenyző számára megállapításra. Kivételként nulla pontot kap az, aki nem mérette le a zsákmányt, vagy nem fogott halat.
 4. A verseny szabályainak megszegésért külön büntetőpont nem jár, ám szankcióként a versenyről, vagy a sorozatról való kizárásról, illetve egy hal beszámításának érvénytelenítéséről a versenybíróság esetileg dönt.
 5. A versenysorozat folyamán a feeder/fenekező és az úszós kategóriák között fordulónként lehetséges a váltás, ez esetben a versenyző a másik kategóriában korábban megszerzett pontokat konvertálás után viszi magával, azaz az adott verseny, vagy versenyek másik kategóriájára visszaarányosítva.

Az összetett eredményeket itt lehet letölteni:

Összetett eredménylista

UTÓIRAT

Öt Kupa, öt beszámoló. Minden verseny egyben önálló rendezvény, s az összetett értékeléssel az adott verseny értékelésén túl éppen hűséges, kitartó versenyzőkön belül az egyenletesen jól teljesítőket kívánjuk elismerni. Ők tényleg "Maconka Barátai"! Most már nem csak reméljük, hanem tudjuk is, hogy e versenyekkel s az új versenysorozattal olyan sporthorgászokat is nyertünk, akik szívesen járnak ide családjukkal, ismerőseikkel együtt a versenyeken túl is, mert megismerték és megszerették Maconkát, e páratlan adottságokkal rendelkező tórendszert és rendezett, vendégváró környezetét!

Mivel továbbra is (szinte) minden Önökön múlik, így a maconka@maconka.hu címre november végéig várjuk a 2014. évi sorozattal kapcsolatos igényeket és a javaslatokat a kiírás véglegesítése és megelőzően maga az indítási döntés érdekében!

Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület


Hozzászólás, vélemény - eddig 5db, utolsó: 2013-09-26 19:24:52