Nyitóoldal
Helyfoglalás
Meteorológia
Hírek
Írások
Fórumok
Eseménynaptár
Rekordfogások
Fotóalbum
Statisztika
Dokumentumtár
Maconka

IX. Tavaszi Maconka Kupa - Versenykiírás és még pár gondolat

2013-03-23
Dérer István
Dérer István
Április 13-án Maconkán nem \"csak\" a 2013. évi horgászidény első versenyére, hanem közkívánatra egy megújított, nyílt és szabad stílusú, saját szervezésű és rendezésű versenysorozat első eseményére kerül sor. A szabályok itt és most tényleg a többség igényeire, az árak pedig a gyakorlatban is az átlaghorgász anyagi lehetőségeire lettek kialakítva. Teszteljük együtt a szabályokat és majd a versenyt, mert a jövőben a folytatás és a szabályok finomítása, esetleges átalakítása is kizárólag az itt versenyző horgászokon múlik majd!

Április 13-án Maconkán nem "csak" a 2013. évi horgászidény első versenyére, hanem közkívánatra egy megújított, nyílt és szabad stílusú, saját szervezésű és rendezésű versenysorozat első eseményére kerül sor. A szabályok itt és most tényleg a többség igényeire, az árak pedig a gyakorlatban is az átlaghorgász anyagi lehetőségeire lettek kialakítva. Teszteljük együtt a szabályokat és majd a versenyt, mert a jövőben a folytatás és a szabályok finomítása, esetleges átalakítása is kizárólag az itt versenyző horgászokon múlik majd!

(VITA)INDÍTÓ GONDOLATOK

Az elmúlt években több tekintetben is jelentős átrendeződést tapasztaltunk a hazai horgászversenyeken. Először is tágult a módszerek köre, s mára már a feeder technika a itt is egyértelműen a legnépszerűbb. A sok-sok vadhajtással is lassan megküzdő bojlis módszer egyes újításai pedig egyértelműen visszaszivárogtak az egyéb területekre, gondoljunk itt csak a hajszálelőkés pelletes csali felkínálásra feeder vagy match viszonylatban, vagy a valódi halkímélés meghonosodott eszközeire is. Maga a bojlizás persze természetéből és küldetéséből adódóan is minimum 24 versenyórát igénylőműfaj maradt, még egy jó könnyűszerelékes versenyre megfelelő vízen azért 5-6 óra már elegendő. A tendenciák közül megemlítendő még a könnyű pergetés térnyerése, vagy a faj szerinti tematikus versenyek igénye is.

Egy másik jelenséget vizsgálva pedig kijelenthető, hogy pár éve messze nem volt annyi verseny, mint manapság, most aztán tényleg bőven lehet választani. A reklámok csábítóak, sőt megjelentek a "hivatásos" versenyszervezők is. A prémium-kategóriás versenyek árai mellett jó esetben a díjak is értékesek, ugyanakkor a versenyzők jelentős része inkább a verseny izgalmáért és öröméért indul el egy-egy ilyen rendezvényen, s mindeközben gondolnia kell a pénztárcájára is. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem a verseny és annak kiírása, vagy az anyagi lehetőségek és a felszerelés dönti el, hogy valaki amatőr-e, vagy profi, persze itt gondolatban rögtön válasszuk le a hivatalos szövetségi versenyeket, bajnokságokat. Másfélszáz verseny után is ugyanolyan jó érzés megtapasztalni, amikor összemosódnak a vélt és valós kategóriák és a sporthorgászok - így együtt - egy-egy jót versenyeznek, lazán, döntően a horgászat és a halfogás öröméért!

Ez is egy út, s nem hirdetjük azt, hogy ez bármilyen szempontból kizárólagos, hiszen Maconkán hosszú évek óta szinte minden versenykategória meg- és elfér, lehet válogatni és váltogatni: mi a horgászokért vagyunk!

VERSENYKIÍRÁS

Maconka, 2013. április 13., szombat

A verseny helyszíne a Maconkai-víztározó és tórendszere, azon belül kb. 60-70 főig - közkívánatra - az 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, illetve "teltház" esetén ezen túl a gyermekek esetében a VI. tó vagy az előtározó. A rendezők túljelentkezés esetén fenntartják a jogot a pálya bővítésére, vagy egy kategória áthelyezésére az előtározóra, de ez esetben mindenkivel személyes egyeztetésre kerül sor a megadott telefonszámon a jelentkezési határidő lejártát követő napon!

A méltán nemzetközi hírnevű maconkai gáti versenypálya...
A méltán nemzetközi hírnevű maconkai gáti versenypálya...

... és páratlan kincsei
... és páratlan kincsei

A verseny lebonyolítása:

05:30-06:30 Regisztráció a halőrháznál

06:30 Sorsolás, majd helyek elfoglalása

07:30 Etetés megkezdése

08:00-14:00 Verseny

14:00 Mérlegelés

14:30-15:30 Ebéd a halőrháznál

15:30 Eredményhirdetés, díjak átadása

A verseny főbb szabályai:

 1. Horgászni három kategóriában, azaz tetszőleges fenekező vagy úszós módszerrel, illetve gyermekhorgászként, 1 bottal és azon 1 horoggal lehet.
 2. A felnőtteknél és ifiknél a választott módszert értelemszerűen a jelentkezési lap leadásáig el kell dönteni, később és értelemszerűen verseny közben abban változtatás már nem lehetséges!
 3. A sorsolás együttesen történik, azaz lehetséges, hogy egy úszós mellé egy feeder technikával horgászó kerül - az igények okán így biztosítjuk a "jó" helyek megszerzésének elméleti esélyegyenlőségét!
 4. Az etetés mennyiségében, az etetőanyag összetevőiben nincs korlátozás, kivétel az élőanyag mennyisége, amely 2 liternél több nem lehet.
 5. Az alapozó etetés időtartama alatt bottal bejuttatható etetőbója alkalmazása engedélyezett, amelyet a verseny kezdetét jelző dudaszóig ki kell venni.
 6. A kifogott halakat csak gyűrűs (verseny-) szákban, illetve nagy hal esetén megfelelő méretű pontyzsákban lehet tárolni. Mérlegelésre csak élő hal kerülhet.
 7. A kifogott tokféléket és minden 5 kg-on felüli egyéb halat a versenybíróknak soron kívül jelenteni és azt mérlegeltetni kell.
 8. A lefújás előtt megakasztott, de az addig még ki nem fárasztott hal 30 percen belüli sikeres szákolás esetén az eredménybe még beszámít!
 9. A mérlegelés csak az abszolút súly szerinti értékeléssel történik, ezt követően a halak haladéktalanul visszaengedésre kerülnek. Esetleges holtverseny esetén a nagyobb fogott hal dönt.

Az eredménybe valamennyi halfajta beleszámít, legyen az akár egy gyönyörű ponty, ...
Az eredménybe valamennyi halfajta beleszámít, legyen az akár egy gyönyörű ponty, ...

... vagy egy csodálatos tavaszi compó, ...
... vagy egy csodálatos tavaszi compó, ...

... esetleg Maconka igazi aranya!
... esetleg Maconka igazi aranya!

Nevezés:

A részvétel feltétele az érvényes magyar állami horgászjegy. Igazolt horgászszervezeti tagsági előzményekkel rendelkezőknek és külföldieknek ez az okmány külön térítés mellett, a gyermekeknek pedig térítésmentesen a helyszínen előzetesen is kiváltható. Ifi az, aki 2013. 12. 31-ig a 18. életévét még nem tölti be.

Gyermeknek az minősül, aki 2013. 12. 31-ig a 14. életévét még nem tölti be.

 • Nevezni lehet a név és a választott kategória feltüntetésével e-mail formájában maconka@maconka.hu címre, vagy a halőrházban a helyszínen 2013. 04. 08-án 18:00-ig, illetve faxon
 • Figyelem! Az elmúlt évek szervezői tapasztalataiból okulva, a versenynapon a helyszínen nevezést már NEM fogadunk el!

Kérjük, töltsék ki a mellékelt Jelentkezési lapot és küldjék el e-mail formájában a maconka@maconka.hu címre 2013. 04. 08-ig Az elérési telefonszám feltüntetése fontos!

A verseny kezdetére már a telet a tavasz váltja,
A verseny kezdetére már a telet a tavasz váltja,

... s lassan minden virágba borul
... s lassan minden virágba borul

A részvételi díj (amely tartalmazza az ebédet, a gáti behajtás díját és a kedvezményes további horgászat személyi lehetőségét is):

 • felnőtteknek: 3300 Ft
 • hölgyeknek, ifiknek: 2000 Ft
 • gyermekeknek: maconkai éves területi jeggyel rendelkezőknek ingyenes (másoknak ez 1000 Ft, viszont cserébe éves maconkai gyermekjegy kerül kiadásra!)
 • Figyelem! A részvételi díjat csak a verseny napján reggel, a regisztráció alkalmával kell befizetni.

Ilyen fárasztást kívánunk!
Ilyen fárasztást kívánunk!

TRK '12 versenyeredmények 1.
TRK '12 versenyeredmények 1.

TRK '12 versenyeredmények 2.
TRK '12 versenyeredmények 2.

TRK '12 versenyeredmények 3.
TRK '12 versenyeredmények 3.

Díjazás:

A legjobbak értékes, feliratozott kupát, valamint oklevelet kapnak. Díjazásra kerül a fenekező kategória I-III. helyezettje, 12 nevező felett az úszós kategória I-III. az alatt az I., valamint 6 nevező felett a gyermek kategória I-III., az alatt az I. helyezettje. Külön trófeát kap a legnagyobb hal kifogója. Szintén díjat kap a legjobb eredményt elért női és ifjúsági horgász, ha ők nincsenek a kategória szerinti díjazottak között. Egy nem díjazott versenyző - sorsolás alapján - visszakapja a részvételi díjat, vagy ingyenes részvételt nyer a versenysorozat egy következő rendezvényére. Valamennyi nem díjazott gyermekhorgász emléklapot kap! Valamennyi díj és elismerés kiadásának feltétele a verseny teljes időtartamának teljesítése, illetve a díjkiosztón történő személyes megjelenés!

Ilyen díjakra lehet számítani!
Ilyen díjakra lehet számítani!

A gyermekek ...
A gyermekek ...

... jövője a miénk is!
... jövője a miénk is!

A hölgyversenyzők mindig is nagyon fontosak...
A hölgyversenyzők mindig is nagyon fontosak...

A szervezők fenntartják a jogot további díjak kiosztására is, illetve elfogadnak a tárgyban felajánlásokat is. Mindenkinek előre is köszönet érte!

Versenypálya kitűzése

A fenekező- és az úszós horgászok, valamint kisebb létszám esetén a gyermek horgászok a gáti, 1. sz. nemzetközi versenypályán együtt foglalnak majd kb. 10-12 méterenként helyet, ahol összesen így maximum 60-70 főnek tudunk együttes versenyzési lehetőséget biztosítani.
A gyermekhorgászok: vagy a gáton, vagy a VI. tavon, illetve az előtározón foglalnak helyet.
Az ifjúsági és női versenyzők a választott (fenekező vagy az úszós) kategória felnőtt férfi versenyzői között foglalnak helyet, azaz nekik külön pályaszakaszt nem biztosítunk,viszont az ismertetett módon külön is díjazzuk őket.
Mivel a versenypálya befogadóképessége a leírtak szerint korlátozott, ezért aki biztosra akar menni, időben adja le nevezését! A nevezés elfogadásáról kizárólag a beérkezési idősorrend dönt. Akinek elfogadtuk a nevezését, annak e-mailben (ha ilyen elérhetőség nincs, a manuálisan kitöltött lapon lévő elérhetőségi telefonszámon), folyamatosan, de legkésőbb 2013. 04. 08.-án 18:00-ig küldünk hivatalos visszaigazolást.

Vannak itt nem nevező mesterhorgászok ...
Vannak itt nem nevező mesterhorgászok ...

... és illegális nézők is
... és illegális nézők is

A zsúfoltságot azért megpróbáljuk elkerülni...
A zsúfoltságot azért megpróbáljuk elkerülni...

... és kitartunk akkor is, ha rosszabb az idő
... és kitartunk akkor is, ha rosszabb az idő

Külön kedvezmény:

A verseny után a horgászat 1 db kiegészítő szelvény (1300 Ft) előzetes megváltásával a szombati nappali horgászidő végéig (20:00) folytatható, ekkor 1 nemes + 3 kg egyéb hal vihető el. 2 szelvény megváltásával (2600 Ft) pedig vasárnap reggelig (05:30) szabad a pálya (így max. 2 nemes + 5 kg egyéb hal vihető el). Ha a horgászok ezt a mérlegeléskor, vagy legkésőbb az ebéd folyamán ezt jelzik, akkor a sorsolt helyen folytathatják majd a díjkiosztó után a horgászatot, de e lehetőséggel a horgászat már az általános szabályok szerint, azaz tetszőleges más helyen is tovább folytatható.

A legutolsó ilyen stílusú verseny, a 2012.06.23.-i XIV. NMH-Grátisz-BSHE Tóparti Randevú Kupa boldog díjazottjai
A legutolsó ilyen stílusú verseny, a 2012.06.23.-i XIV. NMH-Grátisz-BSHE Tóparti Randevú Kupa boldog díjazottjai

Amit a visszaengedéssel elérünk: színes és boldog élet a víz alatt
Amit a visszaengedéssel elérünk: színes és boldog élet a víz alatt

Itt pótolnám elmaradt ígéretemet is legalább részben annyiban, hogy e cikk versenyillusztrációs képeinek jelentős része e versenyen született és magát az eredményt is felidézzük:

Minden pillanat értékes!
Minden pillanat értékes!

XIV. TRK, végeredmény

A verseny ideje alatt a nem horgászó családtagok és gyermekek a rajthelyeken (egyeztetett módon, a horgászati tevékenységet nem segítve) jelen lehetnek, de természetesen nem zavarhatják a szomszéd horgászokat.

Legyen ez a nap a tó, és a horgászat ünnepe – ismét Önökkel, Veletek Maconkán!

Végül egy kis rejtvény. Ki ismeri fel e pozícióból ezt a halat, ha majd Maconkán találkozik vele? A megfejtéseket az e cikkhez nyitott, vagy a "maconka" fő fórumon várjuk!

Íme az ismeretlen
Íme az ismeretlen

ZÁRSZÓ

Íme az első kísérlet, amely döntően a mindig sikeres Tóparti Randevú Kupák szabályain alapul. Az elmúlt bő egy évben folyamatosan szondáztuk azt, hogy mire van igény, a jövőben ennek kívánunk majd megfelelni. A tervek szerint 2013-ban havonta-másfél havonta lesz egy-egy ilyen "free-style" verseny, olyan logikával, hogy több módszert, helyet is ki lehessen próbálni majd Maconkán. Ha megmarad a gyakorlatban is a felmért igény, akkor a jellemző 6 órás versenyek mellett lehet/lesz családi-, páros-, vagy csapatverseny, illetve 24 órás, csónakos pergető, déli parti, vagy extra kedvezményként a teljesen eltérő halállományú előtározón lebonyolított verseny is, ugyanilyen, vagy hasonló árfekvéssel és díjazással. Hogy mit nyer ezen az Egyesület? Lehet számolgatni, de egyben segítek a megfejtés közlése előtt. A felajánlott tárgyjutalmakat (mivel nem műanyagból vannak papírfelirattal...) 100.000 Ft alatt kihozni lehetetlen. A megfejtés pedig: sporthorgászokat nyerünk, akik szívesen járnak majd ide családjukkal együtt a versenyeken túl is, mert egyre jobban megismerik és megszeretik e páratlan adottságokkal rendelkező tórendszert és környezetét! Minden Önökön múlik, így a maconka@maconka.hu címre várjuk továbbra is az elkövetkező versenyekkel kapcsolatos igényeket és a javaslatokat!

Frissítve! (2013.03.23. 13:30)

Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület


Hozzászólás, vélemény - eddig 76db, utolsó: 2013-04-15 19:53:55