OTP: 11741055-20005162-00000000 APEH: 19156288-2-12 MVH: 1002950 190 OHA: 000634 MOHOSZ: 838

Kedves Felhasználó !

Tegnap megkezdődött az első igazi tavaszi hónap, ennek jegyében pedig mától elindult a non-stop és egyben a helyfoglalásos maconkai horgászati szezon. A reménybeli nyugodt, de eredményes horgászatok előkészítéseként ennek apropóján most ismét szeretném jelezni a főbb határidőket, továbbá áttekintem az elmúlt hetek főbb történéseit is.

Először a talán már megszokott számok: Jelen olvasmány a legutóbb március 9-én kiküldött tájékoztatás után az idei harmadik, egyben 16. hírlevelünk. Örömmel tölt el, hogy a táborunk száma folyamatosan növekszik, így az információ e módon már 831 horgásztársunkhoz jut közvetlenül el. A maconkai honlapot e sorok írásának megkezdésekor 86172 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig 6075. Mindenkinek köszönöm az érdeklődést és ezúttal is kérem, hogy másokat is értesítsenek, értesítsetek a kapcsolattartási lehetőségekről!

Még a számokhoz kapcsolódóan jelzem, hogy honlapunkon folyamatban van egy újabb szavazás is. E tárgyban azért is kérném a folyamatos aktivitást a „törzsközönségünktől”, mert az így rögzített eredményekre is alapozzuk a fejlesztéssel, vagy éppen a fenntartással kapcsolatos vezetői döntéseket.

Tematikus felütésnek pedig íme néhány kedvcsináló statisztikai adat a 2012. évi kezdetekről. Március 12-re lett jégmentes a teljes vízterület, majd 23-ra pedig az aszályos időszak ellenére is elértük az engedélyezett maximális üzemvízszintet. Már az első napokban szép fogásokról is be tudunk számolni, ugyanis március 11-én az első rekordponty is regisztrálásra került. Az elmúlt két hétben pedig többek között 16,46 kg-os ponty, 10,42 kg-os tok, 10,26 kg-os koi, de 2,14 kg-os compó és 1,73 kg-os dévér is horogra került, sőt például még kecsege is színesítette a fogásokat. Bízom a sikeres folytatásban, ugyanis az elmúlt évek legjobb telelése és a törzsállomány eddigi legnagyobb tömege erre alapot ad!

Ha már a halaknál tartok, akkor megemlítem, hogy vége a csuka általános és a harcsa helyi fogási tilalmának, de április 27-ig még tart a süllő- és a balin faj szerinti tilalma. A sikeres süllőívás és a tavaszi nagy halmozgások okán a nagytestű békés halak védelme okán is fenntartjuk azt a szabályt, hogy ezen határnapig pergetni nem szabad, de a kishalas/halszeletes horgászat már engedélyezett. Az újabb faj szerinti általános tilalmak majd május elején lépnek be, de a ponty és a márna a szokásos módon mentesítve lesz, azaz lehet rájuk Maconkán lehet majd horgászni. Ezen tilalmakról a soron következő hírlevélben majd részletesen is beszámolok.

Néhány szó a határidőkről. Mint remélhetőleg a legtöbb tagunk számára ismeretes, március 31-én lejárt az általános tagi befizetési-, kapcsoltan a méltányossági kérelmek benyújtására biztosított határidő. Ezúton is szeretném megköszönni azt a tényt, hogy a tegnapi határnapig a befizetések döntő többsége (96 %-a) megtörtént, amely reményeim szerint jól mutatja a tagság bizalmát is munkák tárgyában. A korábban közzétett tájékoztató (Hírek 120112/Tagi befizetési akció és méltányosság) szerint azonban ez a lehetőség még holnapig, azaz április 3-án 18:00 óráig következmények nélkül biztosított, így aki esetleg elfelejtette volna az engedélyek megújítását, vagy a fizetési halasztás, részletfizetés, illetve jogfenntartás kezdeményezését, az eddig még mindezt pótdíj fizetése nélkül megteheti.

Az alaptagi-, gyermek engedélyek és a külföldieknek szóló okmányok kiadása természetesen ettől eltérően folyamatos, az alaptagok esetében most is felhívom a figyelmet a meghirdetett akcióra (Hírek 111119/ Tájékoztató - alapdíjas tagság 2012) is! Jelzem azt is, hogy az I-III. havi tervszámok alapján idén még 3 teljes jogú tag felvételére nyílik lehetőség, a tárgyban érdeklődni a halőröknél lehet.

Hírértékű bejelentés az is, hogy a bankok megállapodásának köszönhetően április 15-től a befizetéseknél már valamennyi SZÉP-kártya Maconkán is elfogadható. A március 15-én megnyitott büfé esetében pedig az Erzsébet-utalvány elfogadása került további lehetőségként beállításra.

Fel szeretném hívni a figyelmet arra is, hogy szintén lejárt a csónakok vízre tételének határideje is. Az idén megújított csónakhasználati megállapodások alapján ha ez nem történik meg, akkor a BSHE jogosult az elszállításra. Ez fog megtörténni az esetleg a kikötőben hagyott tartóbakok, gumik esetében is. A tárgyban a Vezetőség április 8-ig türelmi időt biztosít, eddig viszont kérünk minden csónaktulajdonost és használót a megkötött megállapodás szerinti teendők tényleges elvégzésére.

Az ellenőrzések ezévi, kezdeti tapasztalatai alapján feltétlenül megemlítendő, hogy az egy éves átmeneti idő után idén a fő tározótérben - értelemszerűen csónakban is - immár kötelező az előírt halkímélő eszközök (nagyméretű szák, halpaplan, fertőtlenítő, pontyzsák stb.) használata. A jövőben ez minden esetben számon lesz kérve, viszont 04.06-án elindítjuk a tárgyi eszközök kölcsönzését, mint új szolgáltatást is. Így annak, aki nem rendelkezik ilyen eszközökkel, vagy egyszerűbb számára a helyszíni igénybevétel a készlet erejéig (ennek későbbi nagyságát majd a forgalmi tapasztalatok döntik el) biztosítani fogjuk az előírt kiegészítőket. Fontos, hogy ezen igényt lehetőleg érkezés előtt, telefonon jelezzék a halőröknek, ugyanis ha már érkezési sorrendben minden kiadásra került, akkor a horgász előzetes értesítés hiányában a lehetőség elmaradására, mint mentő tényezőre nem hivatkozhat.

Kérdésekre válaszolva azt is jelzem, hogy ha például egy helyen két-három horgászbarát hódol a szenvedélyének, akkor elég a csapat számára egy-egy kötelező eszköz, a lényeg azok folyamatos, rendeltetésszerű használata!

Még az ellenőrzésekhez kapcsolódva itt is megjegyezném, hogy az egy horgász egy szák előírást és a sorozatos szép fogások okán megjelent halcserélgetési és halátadási jelenségeket továbbra is szigorúan fogjuk elbírálni. Az is magától érthető, hogy az elvinni kívánt hal a horgászhelyen tárolandó, nem attól 30 méterre egy másik partszakaszon…

Örömmel említem meg azt is, hogy folyik a 2012. évi egy hetes gyermek horgásztábor (tervezett időpont: 07.22-28.) előkészítése, az igények felmérése. Idén már az előtározó páratlan természeti lehetőségei is felejthetetlen élményeket nyújtanak majd a gyermekeknek a halfogásban, de a vadvízi élővilág megismerésében is. Pedagógusok és versenyhorgászok védőszárnyai alatt tanulhatnak majd a gyerkőcök és igény esetén lehetőség nyílik az állami horgászvizsga letételére is. Ha a döntés megszületik a feltételekről, akkor a hírlevél keretén belül is tájékoztatást adunk, továbbá már most is várjuk a maconka@maconka.hu címre az előzetes jelentkezéseket. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendje szerint fogjuk elbírálni, a tervezet programról majd egy beharangozó cikket is megjelentetünk.

Lassan a hírlevél végéhez érve szeretnék beszámolni arról is, hogy a komplex helyfoglalási program első felhasználói tapasztalatai kedvezőek, szépen gyűlnek a többnapos maconkai horgásztúrák résztvevői. Továbbra is segítünk mindenkinek, aki esetleg elakad a program kezelésében. Most már a helyfoglalás egycsatornás, azaz valós idejű egy-egy igény beérkezése, így a fórumos, telefonos, mail formájában érkező igényeket ide irányítjuk át. Köszönöm, köszönjük az együttműködést!

A helyfoglaláshoz még nem kapcsolódva, de több jogos kritika érkezett a déli kommunális blokkok, a mosdók kezdeti állapota és nyitva tartása tárgyában. A téliesítés már mindhárom blokk esetében megszüntetésre került, folyik a szerelvények cseréje és felújítása, sor kerül majd a festésre és a zuhanyfülkék cseréjére is. Kérnék mindenkit az észlelt hibák azonnali bejelentésére, az odafigyelésre, mert sajnos itt is vannak olyan vandálok, akik letörik a papírtartót, ellopják a papírt és képtelenek a WC-k emberhez méltó használatára. A zuhanyzók kulcsait a későbbiekben majd a tavalyi gyakorlat szerint a halőröktől lehet elkérni, de idén több kulcs áll majd rendelkezésre, azaz közkívánatra egy foglaló csoportnak legalább egy.

E fenteken túl is komoly munka folyt és folyik a területen. Folytatódott a II. sziget és öko-szigetek, valamint a védterület fásítása, elkészültek az új filagória-alapozások. A teljes partszakaszon rendezésre kerültek a területek, folyik a tél és a munkálatok maradék nyomainak eltüntetése. Ideiglenesen kijavításra kerültek a nagyobb úthibák, pótolva lettek a közlekedési táblák, kihelyezésre kerültek a szemetesek. Reményeim szerint lassan minden a helyére kerül…

Ezután mi is marad hátra? Irány a vízpart, halra, Magyar!

Üdvözlettel: Dérer István

Bátonyterenye, 2012. április 02.

leiratkozás a hírlevélről!

Kattintson ide, ha ez az e-mail cím téves, és ön nem a Haldorádó regisztrált felhasználója: téves e-mail cím jelentése!

ÜGYELETES HALŐR, INFO: +36 30 229-5177 HORGÁSZTANYA, FAX: +36 32 355-077
maconka@maconka.hu www.maconka.hu maconka.haldorado.hu www.maconka.eu