Nyitóoldal
Helyfoglalás
Meteorológia
Hírek
Írások
Fórumok
Eseménynaptár
Rekordfogások
Fotóalbum
Statisztika
Dokumentumtár
Tórendszer
Maconkai Halkatlan Büfé
Maconka - Írások

Professzionális Bojlis Európa Kupa, Maconka: Napról-napra
(Online közvetítés, záró frissítés kedd, 17:35)

2016-06-06
Dérer István
Dérer István
A Magyarországon a legtöbb alkalommal megrendezett professzionális bojlis verseny egyben hagyományosan a legerősebb mezőnyt is vonultatja fel Maconkán. Nem lesz ez másként a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő EPBC, egyben a XXV. Fishing & Hunting - Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa során sem, sőt a jubileum alkalmából a regnáló pontyfogó világbajnokokkal is kiegészült a mezőny! A szép jelen mellett persze már a múlt is kötelez. Mi a múlt? 24 alkalommal 4 kontinens 18 országából 568 csapat remek eredményei, világcsúcsai, avagy 148768 kg és 43104 db hal, közte 1559 db 10 kg-on felüli rekordpéldány. A jelen? Hamarosan kiderül, így kövessük együtt az eseményeket itt a Haldorádón és minden nap 20:00-tól élőben a F&H internetes közvetítésén is!

Kedves Olvasók, Horgászbarátaink!

Ma reggel újra elindítjuk Magyarország legnépszerűbb horgászportálján a Professzionális Bojlis Európa Kupa (EPBC) monstre beszámolóját, bízva abban, hogy a tavalyi rekord olvasottságot megismételve ismét nagyon sokan követik majd velünk napi szinten is az eseményeket, kiegészítve az információkat a minden nap 20:00-tól kezdődő F&H élő közvetítésen látottakkal, melyekből majd később egy újabb film is születik az Európa Kupa történéseiről. A tervek szerint folyamatosan, naponta többször is frissülő beszámolóhoz kapcsolódó fórumban feltett kérdésekkel szintén lehet alakítani magát a beszámolót is, mivel a feltett kérdésekre gyorsan, őszinte válaszokkal szeretnénk reagálni.

Előzetesen ismét érdemes rögzíteni, hogy maga az EPBC egy nemzetközi szabályrendszert alkalmazó faj szerinti szelekciós verseny; a kezdetektől azonos, 4 botos és dobós változatban, "mindössze" 1 kg-os súlyhatárral. Miért egy kg? Azért, mert Maconka nem csak nagyhalakra optimalizált és telepített tórendszer, így pontyai között a legkisebbek és a legnagyobbak is megtalálhatók. Ezért, ha itt a 3, 5, 7, vagy 10 kg-os súlyhatárra tennénk a limitet, egyrészt ugyan meredeken növekedne a versenyen elért fogásokban a szelekciós érdekeltség okán a "nagyhalak" aránya, másrészt - és ez a lényegesebb - a várható fizikai és folyamatos stratégiai tervezést igénylő szellemi igénybevétel csökkenésével fordított arányban emelkedne a szerencsefaktor jelentősége, ráadásul egyre nagyobb számban így ki is zárva a potenciálisan díjazásra esélyes helyeket. Maconka a jövőben is az esélyegyenlőséget, a sportszerűséget helyezi a fókuszba a versenyein, mindezt megspékelve a technikailag is minőségi és hiteles lebonyolítással. Jó érzés, hogy e tervekhez folyamatosan érezzük a támogatottságot versenyzői és támogatói oldalról egyaránt. Köszönet érte minden érintettnek!

A hivatalos logo
A hivatalos logo

Azoknak, akik szeretnének egy kicsit a helyszínnel, a szabályozással és a lebonyolítással kapcsolatban is képbe kerülni, már nyújtjuk is az információt.

Következzenek a helyszínt bemutató képek és a tájékozódást segítő anyagok.

Hivatalos versenytérkép

Hivatalos versenyszabályzat

Időnaptár

Az ínyenceknek és a bojlizás után érdeklődő horgászoknak, versenyzőknek érdemes lehet visszatekinteni a 2014. szeptemberi világcsúcsokat hozó; a 2015. júniusi, szintén ezer kg feletti győztes eredménnyel záró; majd a szeptemberi nagy meglepetést és az SBS csapatának a harmadik bajnoki címet, egyben a legtöbb 10 kg feletti hal rekordját és az új abszolút ponty tórekordot is hozó verseny krónikájára is:

EPBC 2014 - szeptember, Maconka: Napról-napra

EPBC 2015 - június, Maconka: Napról-napra

EPBC 2015 - szeptember, Maconka: Napról-napra

A már megszokott módon szakmai elmezési ajánlatként csatoljuk az eddigi 48 maconkai bojlis verseny főbb adatait tartalmazó összevont eredménystatisztikát is:

Összevont versenystatisztika

Kezdjünk hát neki!

0. nap, szombat

Reggeli korai eszmélés, gyors ablakon kinézés. Öröm, hogy az elmúlt napok záporai, zivatarai után talán végre nem esik, így ütemezetten mehet majd a pálya kitűzése is. Úgy is halad, a parton és a vízen egyaránt, a szalagok, világító bóják lassan a helyükre kerülnek, precízen, a térkép szerint. Az elmúlt versenyeknél már jól bevált, hogy az eddigi eredmények alapján gyengébb pályák nagyobb területet (így lehetőséget) kapnak, s most is ez a forgatókönyv, szándékainak szerint ezzel tovább "nehezítve a versenyzők életét" a holnapi sorsolásra és helyválasztásra. A nemrégiben elkészült látványteraszra kikerülnek a zászlók, majd szépen lobognak is a szélben. A pörgés ellenére is a késő délutánba hajló művelet közben azonban egyre többet nézünk az ég felé, ugyanis megint sötét fellegek gyülekeznek. A helyi meteorológiai állomás már azt mutatja, hogy 15 km-en belül két zivatargóc is munkálkodik.... Aztán csak-csak megúsztuk - egyébként is a felhők felett mindig kék az ég!

Szombat, késő délután. Most még csendes az idén megszépült I. sziget
Szombat, késő délután. Most még csendes az idén megszépült I. sziget

Viharfelhők a Mátra felett
Viharfelhők a Mátra felett

Közben sorra érkeznek a csapatok. Érdekes, szinte mindenkinek az első útja rögtön a vízhez vezet, hiába a pálya tételes ismerete, a pontos térkép, a szabályzatok. Meg akarják tapasztalni a valóságot, s már látom a szemeken, hogyan kutatnak ismét apró jelek, halmozgások után. Kiderül az is, hogy mindenki nyomon követi a maconkai rekordlistát, így pontosan tudják, hogy az elmúlt napokban hol és mennyi nagy ponty került mérlegelésre.

A pályakitűzés és az egyéb kinti munkák a napnyugta előtt véget értek, jöhet kis beszélgetés, a megszokott szolid (tényleg) koccintással, s a még jobban megszokott többkörös esélylatolgatással. Megbeszéljük még az elmúlt hónapok érdekesebb történéseit, a pályabeosztást, s megállapítjuk, hogy soha nem volt ilyen erős a mezőny. Jó dolog, hogy itt ennek örülnek a csapatok, ez a versenyszellem egyik pozitív oldala. Én is örülök, mert a verseny sportértéke az egyik legfontosabb tényező. Nem szeretem a jóslásokat, de többen is kapacitálnak, mit is várok végeredményként. Végül 800 kg feletti győztes eredményt és 8000 kg feletti összes fogást, továbbá legalább 100 db +10-es rekordpontyot és 20 kg feletti legnagyobb pontyot merek megkockáztatni, mert tényleg ideálisnak tűnnek a körülmények. 115 óra múlva kiderül, hogy a négy jóslatból mennyi fog bejönni...

Már régen a hold is világít a parti lámpák mellett, mire a benti előkészületek is lezáródnak, így a természetben és a mágnestérképen is minden végre a helyén, s a pályazár miatti szinte teljes vízparti csendben a piros, zöld és fehér világító bójafejek fényének ellenőrzése zárja a napot. Irány haza, jöhet a pihenés, a jól végzett munka örömével!

1. nap, vasárnap

9:00 Reggeli érkezés, hát nem lettem az első, mert legalább egy tucat csapat várja a regisztrációt. El is kezdjük, adategyeztetés, egységes állami horgászokmányok rendezése, majd felkerülnek a kék azonosító karszalagok is. Befut az F&H stáb is, s hamarosan a közvetítőkocsiból kábelek kígyóznak a stúdiónak berendezett rendezvényterembe. Igyekezni kell mindenkinek, mert a sorsolást szeretnénk pontosan megejteni, ezáltal a csapatoknak a legtöbb időt biztosítani az elhelyezkedésre, a táborhelyek kialakítására.

12:35 Öt perc csúszással indul a megnyitó, megpróbálok nem sokat beszélni, pedig annyi mindent el tudnák mondani például arról a 7 hónapról is, mire ez a rendezvény és mezőny így kialakult. Három barátunknak külön is kijár a köszönet a szervezésért, így Radu Morar, Tata Nitu és Micula Péter a tapsok mellett innentől egy-egy hivatalos maconkai versenyzői ing birtokosa. Elmondom, hogy nyolc csapatban van EPBC bajnok, sok országos bajnok, nemzetközi kupagyőztes is eljött, s természetesen külön tapssal köszöntjük a regnáló világbajnokot, az angol Duster Champs csapatát. Újításként most a verseny előtt készül el a nagy csoportkép, aztán indul is az előző versenyek erősorrendje szerinti számhúzás, majd már a szerencse alapján a helyválasztás, ahol egy helyet lehet félretenni, ha éppen nem tetszik, vagy túl erősnek tűnik a szomszédság...

Ezévtől újításként a csoportkép még a sorsolás előtt készül el
Ezévtől újításként a csoportkép még a sorsolás előtt készül el

A sorsolás és a helyválasztás mindig izgalmas esemény
A sorsolás és a helyválasztás mindig izgalmas esemény

Íme, az eredmény
Íme, az eredmény

Végül mindenki a helyére kerül, s így már új dimenzióba helyeződik az esélylatolgatás is. vannak érdekességek, most elsőre a világcsúcstartó helyre sorsolt IBCC győztes és bronzérmes helyi csapat és a melléjük került világbajnokok csatája tűnik a legizgalmasabbnak, de nincs olyan pontja a pályának, ahol nem várható kőkemény csata, vagy meglepetés.

Sorsolási sorrend, sorsolás, helyválasztás

Aztán kitelepülés, épülnek-szépülnek a táborok, minden és mindenki a helyére kerül.

15:00 Egy hosszú dudaszó, indulhat az etetés. Nem semmi látványosság, amikor akár 130 m-re repülnek a rakéták, ráadásul méter pontossággal a kiválasztott etetési pontokra.

17:02 Még szinte visszhangzik a rajtot jelentő hármas dudaszó, amikor megvan az első ponty. A B-52 Fishing Team hala közel 7 kg-os.

17:20 Az első +10-es, a Duster gyors válaszaként! Mire kiérnek a mérlegelők, már 2 újabb halról számolnak be a világbajnokok...

19:50 No, ilyen sem volt még! Az angol Duster Champs 2 óra 50 perc alatt átlépte a 100 kg-ot (100,94 kg, 10 db), 7 haluk +10-es rekordlistás! Csak kapkodja mindenki a fejét - mi lesz még itt???? Persze máshol is indul a mandula, példának okáért a gát sekély végén a román SipCarp is 9 db halnál jár, s itt is van 10 kg feletti. Lassan kezdődhet az élő közvetítés, bőven lesz miről beszámolni...

Duster Champs: Szenzációs kezdés!
Duster Champs: Szenzációs kezdés!

20:15 Kis csúszással indul az egy órás első adás, de az indulás után már minden flottul megy. Ocsovai Laci (Lojzi-DPH Team) részéről nem kis próbatétel élőben, ráadásul nem a rajthelyen nyilatkozni, amikor a mellettük lévő angolok villámrajtja sokkszerűen érintette az egyébként is ilyenkor kihegyezett idegállapotban lévő versenyzőket. Mindenesetre szépen megoldotta, s már mehetünk is tovább. Én is próbálok egy indító képet felvázolni, majd a zsebembe csúsztatott papírról be is számolok "minden idők legjobb kezdéséről".

22:45 A nap zárása, ide nem értve a versenybírókat és a mérlegelőket. Sejtjük, hogy a reggeli első részeredmény majd magáért beszél...

2. nap, hétfő

8:20 Ekkorra sikerül a 7:00-i, 14 órás első részeredményt bevinni, s ki is jön a számítógépes feldolgozás után a versenysorozat eddigi legerősebb kezdése 1400 kg-ot meghaladó összes fogási mennyiséggel! A legnagyobb hal 16,00 kg, tudjuk, hogy ennél még lesz nagyobb is. A legnagyobb koi szintén "angol", a 9,37 kg-os példány már akár befutó is lehet a legnagyobb koi díjára.

As La Crap: Az első etap legnagyobb hala
As La Crap: Az első etap legnagyobb hala

Részeredmény, 1. szakasz, 014/115 óra

Eredménystatisztika, 1. szakasz, 014/115 óra

A nappal is gyorsan elrepült, mert szinte mindenhol jelentkeztek a halak, így a nappali fogás is átlépte a "bűvös" 1 tonnás határt. A Duster diadalmenete folytatódott, így a 19:00-i mérlegelésre már a 400 kg-ot lépték át!

Angol amur
Angol amur

Második továbbra is a WalterLand-Maros MIx Carp Team 2. csapata 234,84 kg-os eredménnyel, még a bronzérmet érő helyre a Bachus Team került fel, 177,87 kg-os fogással. Változás volt a legnagyobb hal tekintetében is, az eddigi egyetlen hiányzó első helyet is begyűjtötték az angolok egy 16,40 kg-os tükrössel. Az A szektort a The One III. csapata vezeti jelenleg, fogási eredményük 115,47 kg. A legjobb átlag az As La Crap eredménye, ez jelenleg 8,51 kg/db a gáti középső szakaszon. Estére az élő adás közben jön egy kósza telefon, miszerint Mucala Péterék "megindultak". Jelentem, a hír igaz...

The One II. - mindenhol a maximum
The One II. - mindenhol a maximum

Részeredmény, 1-2. szakasz, 026/115 óra

Eredménystatisztika, 1-2. szakasz, 026/115 óra

Az éjjel is egyre több nagy halat hozott, ezekből is bemutatunk néhányat.

Duster Champs tükrös, fáradtan, de vidáman
Duster Champs tükrös, fáradtan, de vidáman

As La Crap - ponty és amur
As La Crap - ponty és amur

Team 5 és egy szép pikkelyes
Team 5 és egy szép pikkelyes

3. nap, kedd

Hajnalban megdőlt az eddigi legnagyobb hal rekordja, egy 18,70 kg-os tőponttyal az As La Crap átvette a kockás zászlót a Duster Champs csapatától. Ha már kockás zászló: az EPBC-n az első részeredmény kiközlésnél egy kockás zászló kerül a legtöbb halat fogó csapathoz, egy a legnagyobb halt fogó csapathoz. Ahogy változnak az eredmények, a két kockás zászló is vándorol, egészen a verseny utolsó pillanatáig. Sok csapatnak kellemes emlék a fényképezés e zászló birtokában, hiszen ez bizonyíték és egy kellemes emlék, hogy a verseny folyamán kiemelkedő eredményt értek el, még ha "csak" részeredmény is volt az.

04:45 Elkezdődik a hajnali-reggeli záró mérlegelési kör. :Ez az éjszaka szintén kiemelkedő eredményeket hozott, de egyben megkezdődött az átrendeződés is. Az angolok belassultak, de 454,09 kg-os eredményük még mindig kiemelkedő. Már 351,95 kg-nál jár a második WalterLand-Maros Mix Carp Team, de a The One Team II. is átlépte a 3 mázsás eredményt (310,51 kg), sőt már ők fogták e legtöbb halat is (82 db).

Még négy csapat rendelkezik 200 kg feletti fogással, köztük az egyre feljebb kerülő gáti szektorgyőztes az As La Crap (6. hely) 8,35 kg/db átlaggal 225,44 kg-ot fogva. További 6 csapat van 100 kg felett és külön öröm, hogy minden csapatnak van értékelhető hala. Persze olyan halak is akadnak, melyek szépek, de nem értékelhetők. 15 kg-os tokhal, másfeles dévérek, kilós compó, balinok, de süllő is jelentkezett már, tovább színesítve az eseményeket.

Versenyen belül egy gyönyörű koi a The One III. előadásában
Versenyen belül egy gyönyörű koi a The One III. előadásában

Egy méterhúszas tokhal, versenyen kívül a Dudi Bait Team Ukraine horgán
Egy méterhúszas tokhal, versenyen kívül a Dudi Bait Team Ukraine horgán

09:10 Befejeződik a feldolgozás is. Az összfogás már 3900,31 kg, ez 905 db halat jelent 4,31 kg/db-os átlaggal. Szintén figyelemre méltó, hogy 63 db 10 kg feletti hal került mérlegelésre. Még egy érdekesnek tűnő fogási adatsor zárásul a 3 szakasz feldolgozása után: sekélyvízi "C" szektor 1804 kg, közepes vízi "B" szektor 1246 kg, mélyvízi "A" szektor 850 kg. Lehet, hogy nincsenek véletlenek?

Részeredmény, 1-3. szakasz, 038/115 óra

Eredménystatisztika, 1-3. szakasz, 038/115 óra

19:05 Tűpontos mérlegelési kör zárás, ilyen ritkán sikerül. Eltelt a nappali etap 12 órája és ismét érdekes eredményeket hozott. Kiderült, hogy angol barátaink megtorpanása csak átmeneti volt, mert az éjszakai 50 kg után nappal 161 kg-ot fogva már a 6 mázsát is túllépték (615,30 kg, 90 db, 6,84 kg/db átlag). További jelentős változás, hogy szintén egy mázsa felett fogva a The One Team II., csapata már a második, eredményük 422,53 kg és 115 db. Most harmadik a szektorszomszéd WalterLand-Maros Mix Carp Team 390,68 kg-ot felmutatva, 68 darabban. A gáti szektort vezető As La Crap pedig a 6. helyről már a negyedik, eredményük 320,54 kg, sőt átlaguk a legjobb továbbra is, ez most 8,44 kg/db. A SipCarp már 3 mázsa felett járva az ötödik, mögötte 3 csapat 200 kg felett, 11 csapat 100 kg felett jár a fogásokat tekintve.

Közben kiderül, hogy majdnem megdőlt a legnagyobb hal is, de a most fogott 18,60-as tőponty 10 dkg-al kevesebb a jelenlegi listavezetőnél.

Következzen néhány látványos kép Balya Marcell szektorbíró jóvoltából!

A nehéztüzérség akcióban
A nehéztüzérség akcióban

Napnyugta, de nem nyugalomban
Napnyugta, de nem nyugalomban

Profi a rajthelyek berendezése is
Profi a rajthelyek berendezése is

Las Vegas vagy Maconka éjjel?
Las Vegas vagy Maconka éjjel?

Megvan a részeredmény. A mezőny összes fogása már bőven túl van az 5 tonnán (5263,09 kg), mindez 4,32 kg/db-os átlaggal 1219 fogott halat jelent. Kiváló részeredmény, egyre nagyobb várakozással tekintünk a folytatásra! A továbbiakban közüljük a már bevált eredménysort és a statisztikát, de megmutatunk egy érdekes, szektorok szerinti eredménytáblát is.

Részeredmény, 1-4. szakasz, 050/115 óra

Eredménystatisztika, 1-4. szakasz, 050/115 óra

Szektoros részeredmény, 1-4. szakasz, 050/115 óra

20:00 Elkezdődött az élő közvetítés, ismét a csapatok előtt tudják meg a nézők a részeredményeket. Öröm, hogy ennyien követik a műsort és nagyon szépen alakul a jelen beszámoló olvasottsága is. Ezért (is) érdemes csinálni...

Ács Józsi süllőt fog, de inkább pontyot szeretne
Ács Józsi süllőt fog, de inkább pontyot szeretne

Nyári kikötői töves
Nyári kikötői töves

Már a sokadik angol gyönyörűség
Már a sokadik angol gyönyörűség

Újabb The One tükrös az I. szigetről
Újabb The One tükrös az I. szigetről

4. nap, szerda

Kristálytiszta levegő, kék ég, napsütés. Jól indul a nap, legalábbis a lebonyolítóknak. Aztán kiderül, hogy az éjszakai kör eredményei alapján mindez a gáton nem mondható el, mert ott gyakorlatilag egész éjjel nem volt fogása több csapatnak is. A legszebb kivétel a Bojlis Főnök Carp Team csapata volt, akik a szélső, legmélyebb pozíción 4 db halat fogtak 44 kg-ban, köztük egy 18 kg felettit is. Ha már rekordhal, akkor érdekes, hogy a 20 kg feletti halak még nem jelentkeztek, továbbá a halállomány pontos ismeretében koi pontyok jelentős része(ráadásul a legnagyobbak) is mással lehet elfoglalva. Ettől függetlenül már 101 db 10+-os hal lett mérlegelve, pedig gyakorlatilag még csak a félidőben járunk!

Persze így is 1 tonna közelében zártak a mérlegelők, ebből a legtöbb halat a Bachus Team fogta a II. sziget jobb szélső helyén, 127 kg-ot. Angol világbajnok barátaink sem adták alább, 105 kg-ot fogva tovább növelték előnyüket és már átlépték a 700 kg-ot is.

Így az összesített eredmények tekintetében az első három helyen nem volt változás (Duster - The One II. - WL Maros Mix CT 2.), viszont a Bachus feljött negyediknek a SipCarp és a The One IV., valamint a most 7. As La Crap elé. Jelenleg úgy tűnik, hogy e hét csapat között dől majd el az abszolút, valamint a szektorgyőzelmek kérdése, bár lehet, hogy még mindig korai a jóslat.

Részeredmény, 1-5. szakasz, 062/115 óra

Eredménystatisztika, 1-5. szakasz, 062/115 óra

Az éjszakai, 5. kör után a mezőny 6214,64 kg-ot fogott, ez 1428 db-ot és 4,35 kg/db-os átlagot jelent. Csak így tovább!

12:55 A gáton az A2 pozícióban elhelyezkedő The One III. csapatából Remus Lenghel megdöntötte az eddigi versenyrekordot, így 18,90 kg-os tükrösének köszönhetően már náluk lobog a kockás zászló tovább!

Az eddig legnagyobb
Az eddig legnagyobb

19:40 Elkészül a 19:00-i állapot szerinti összesítés, a tízből a hatodik szakasz eredménye. 1164 kg a fogás, az átlag 5,46 kg/db-ra emelkedett! A Duster Champs ismét 1 mázsa felett fogott nappal, így már 831,47 kg-os eredménnyel vezetik a mezőnyt (118 db, 7,05 kg/db átlag). A nap fogását a II. sziget gyengének minősített jobb oldalán a Bachus Team produkálta, a növényzetből 162 kg nagytestű (például egymás után két 17 kg-os) halat termeltek ki és ezzel fel is jöttek a második helyre (559,02 kg). Harmadik a The One II., ahol viszont megállt a fogás, s az okokat Micula Péter sem érti. Eredményük jelenleg 515,65 kg és 130 db hal. A SipCarp egyre nagyobb halakatf ogva már a negyedik, a gáti szektort vezető As La Crap pedig visszacsúszott a 7. helyre (397,57 kg 8,46 kg/db-os átlaggal).

A B-52 Fishing Team soha nem adja fel!
A B-52 Fishing Team soha nem adja fel!

21:05 Az élő adás végén szokás szerint próbálok a kérdésekre válaszolni. Egy biztos, még szerencse, hogy nem tudunk mindent előre. Ki is kívánkozik belőlem, hogy két oknál fogva hagynám abba a versenyek szervezését. Az egyik, ha a családom megunná, hogy ilyenkor Apucit csak interneten lehet látni, a másik pedig az, ha már mindent tudnánk, látnánk előre és kiszámíthatóvá válna a verseny. Most úgy gondolom, egyik veszély sem fenyeget, így megyünk is tovább. Az elemzések újabb köre a "miért fog ma sok nagy halat a kishalas részen a Bachus" kérdéskört járja körbe. Nos, a befolyó víz mennyisége nem változott a verseny folyamán. Úszó vízinövény máshol is van a tározótérben, de ott nem ez a fogási intenzitás és szelekció jellemző. Mindenesetre a tény az tény marad, csak a részigazságokat tudjuk ismételni, ugyanakkor tény az is, hogy a két hete lezárult ívás a jelek szerint részlegesen "újraindult" - ilyenre sem emlékszem a júniusi versenyek történetében. Még egy érdekes adalékot kiemelek. A WalterLand-Maros Mix Carp team 1. csapata az I. sziget közepén amellett, hogy csendben lépeget felfelé, 114 kg amurt mérlegelt egy olyan vízen, ahol a pontyokhoz képest 1% az amurok aránya. Ez célzott szelekciót és jó taktikát jelent, mert ez jelenleg az összfogásuk 50%-a. Ez -is- a profizmus, tagadhatatlanul! Lassan vége az adásnak, jön a nyereménysorsolás, a verseny pedig folytatódik.

Újabb sekélyvízi Bachus-nyurga a II. szigetről
Újabb sekélyvízi Bachus-nyurga a II. szigetről

Egy gyönyörű koi Potaissa-módra
Egy gyönyörű koi Potaissa-módra

Óriás nyurga, ezúttal a Nyári kikötőből
Óriás nyurga, ezúttal a Nyári kikötőből

The One IV.: Impozáns halak, impozáns eredmények
The One IV.: Impozáns halak, impozáns eredmények

A mindig veszélyes Lojzi-DPH egyre jbban magára talál
A mindig veszélyes Lojzi-DPH egyre jbban magára talál

23:00 Már otthon átnézem a papírokat és próbálok rendet tenni a fejemben is, amikor eszembe jut az egyik közösségi oldal felhasználójának hozzászólása, aki a mogyoródi F1 pályához hasonlítja Maconkát, a közvetítésben látott csodás drónos felvételeknek köszönhetően. Mondták és írták már, hogy maga a verseny is ilyen a magyar pontyfogó versenyek sorában - ezt a hasonlatot sem mi találtuk ki - mindenesetre mi büszkén vállaljuk e megtiszteltetést.

Részeredmény, 1-6. szakasz, 074/115 óra

Eredménystatisztika, 1-6. szakasz, 074/115 óra

5. nap, csütörtök

Időben megvannak az éjszaka eredményei is. Az eddigi "legkevesebb" hal (750 kg), de a legnagyobb átlaggal - ez 5,90 kg/db-ot jelent. Már 143 db +10-es hal szerepel a fogások között, a mezőny összes fogása pedig 8126,12 kg!

Az első két hely változatlan, de a SipCarp a gáti legszélső, legsekélyebb, előzetesen a gáton a leggyengébbnek ítélt helyen már a harmadik 571,83 kg-ot fogva! Negyedik a The One Team II. az I. szigetről, már ötödik maconkai újoncként a vérprofi The One Team IV. a II. szigetről és most a hatodik a Walterland-Maros Mix Carp Team 2. a Nyári kikötőből. Az As La Crap a a gáti szektorból a hetedik, úgy tűnik most itt csak a szektorgyőzelem lehet a cél.

Már 25 csapat van 100 kg felett, ezen belül 18 200, 10 300, 7 400 és 4 500 kg felett jár - azt hiszem nem lehet panasz a fogásokra, inkább azok rendhagyó térbeli és napszak szerinti eloszlása okozza a fejtörést mindenkinek. Indul a hajrá, még 29 óra van hátra a versenyből!

Részeredmény, 1-7. szakasz, 086/115 óra

Eredménystatisztika, 1-7. szakasz, 086/115 óra

08:20 Szárnyal a hír, miszerint az I. sziget közepén (B6) elhelyezkedő WalterLand-Maros Mix Carp Team 1. csapata egy "nagyon nagy" halat fogott. Filmesek riasztása, két mérlegelés. Igen, alaposan megdőlt az eddigi versenyrekord, mert Roskó Péter tükrösének súlya 22,13 kg (83/90 cm). Gratulálunk!

Roskó Péter és a 22,13-as
Roskó Péter és a 22,13-as

11:15 Nem tartott ki 3 óráig sem a legnagyobb hal címe az I. szigeten, mivel még nagyobbat fogtak a gáton! Robert Belowsky (Team 5 Austria, A1) gyönyörű tőpontya 22,45 kg-os (89/80 cm). Úgy tűnik, szinte minden kívánságunk teljesül az EPBC-n, ezek remek hírek, eredmények!

Drón, kamera, fényképezőgép dokumentál a mérlegelés előtt
Drón, kamera, fényképezőgép dokumentál a mérlegelés előtt

A teljes osztrák csapat örül a sikernek
A teljes osztrák csapat örül a sikernek

20:20 Újabb torlódás, de ezúttal a halak miatt! A verseny és minden idő legjobb nappali részeredményeként 1614 kg hal került mérlegelésre, közben megdőlt angol barátaink jóvoltából az egy versenyen egy csapat által fogott legtöbb rekordhal-, majd az egy versenyen fogott összes rekordhal EPBC versenyrekordja is! Jelenleg már 172 db +10-es ponty került mérlegelésre, a versenyrekord a maga 22,45 kg súlyával szintén kiemelkedő.

Az összesített eredményeket tekintve már csak szűk 300 kg hiányzik a bűvös 10.000 kg-os összfogáshoz, a Duster Champs csapatának pedig mindössze 54 kg szükséges az 1.000 kg átlépéséhez!

A mindent eldöntő utolsó éjszaka előtt az első három csapat -ilyen sem volt még- a sekélyvízi "C" szektorból kerül ki, a Duster Champs 946,36 kg/138 kg/6,86 kg/db, a Bachus Team 710,11 kg/145 kg/4,90 kg/db, a SipCarp pedig 600,42 kg/194 db/3,09 kg/db adatsorokkal rendelkezik.

A "B" szektort vezető The One Team II. hátránya mindössze10 kg (590,20 kg), az "A" szektort pedig továbbra is az AS La Crap vezeti 451,01 kg-os eredménnyel.

Részeredmény, 1-8. szakasz, 098/115 óra

Eredménystatisztika, 1-8. szakasz, 098/115 óra

Napvégi zárszó: Most már kimondható, hogy reális esély van az abszolút versenycsúcs elérésére, vagy legalább megközelítésére is!

6. (záró) nap, péntek

08:15 Kimegy az utolsó részeredmény, újabb élmezőnybeli változásokkal. Az első két hely eldőlt (Duster Champs 1001,34 kg, Bachus Team 818,16 kg), de a The One Team IV. feljött a harmadikra (693,27 kg), mögöttük a The One Team II. 676,59 kg-ot fogva, majd a SipCarp 655,43 kg-os eredménnyel következik. Itt még minden lehetséges, izgalmas véghajrá várható!

Részeredmény, 1-9. szakasz, 110/115 óra

Eredménystatisztika, 1-9. szakasz, 110/115 óra

12:00 Hármas dudaszó, vége! Kivétel azok, akik jelenleg fárasztanak, több ilyen csapat is van...

13:30 Még mindig nem fejeződött be a mérlegelés, sokat sejtető a csúszás. Végül befut a Nyári kikötő 3 csapatának eredményei is és kiderül, hogy az utolsó 5 órában 1227 kg halat fogott a mezőny! Alaposan megdőlt az összes halra vonatkozó versenycsúcs is! Hamarosan benépesül a tóparti terasz, a csapatok egy finom marhapörkölt mellett várják a díjkiosztót, melyre ezúttal is számos vendég érkezett.

Lassan újra megtelik a tóparti terasz
Lassan újra megtelik a tóparti terasz

15:10 Minden és mindenki összeállt, a csapatok már "ünneplőben", a vendégek és a díjak is a helyükön, foroghatnak a kamerák, indul a jubileumi EPBC utolsó élő közvetítése.

Először a vendégek köszöntésére kerül sor. A díjkiosztót megtisztelte részvételével dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, országgyűlési képviselő, Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője, Skuczi Nándor, a Nógrád megyei Közgyűlés elnöke, valamint Nagy-Majdon József, Bátonyterenye Város polgármestere.

A szokásos módon, visszafelé haladunk, az emlékérmek átadását először Tata Nitu MOHOSZ különdíja szakítja meg, aki az EPBC versenyek szervezése és nemzetközi elismertetése okán részesül az elismerésben.

MOHOSZ különdíj Tata Nitu részére
MOHOSZ különdíj Tata Nitu részére

A következő a Team 5 Austria elismerése, ahol a legnagyobb hal díja talált gazdára a 22,45 kg-os tőponty fogása okán, továbbá a csapatból Herbert Riedl a ma esedékes 68. szülinapjára is kapott egy kis külön elismerést.

A The One I. csapatából Radu Morar a verseny támogatásáért, egyben az élő közvetítés biztosításáért emléktárgyban részesült a szervezőktől.

A Total Baits Team csapatából Szilágyi Tamás a tizedik részvétele alkalmából megkapta az EPBC "Hűség és Barátság" díját.

592,66 kg-os eredményével (70 db, átlag: 8,47 kg/db) a román As La Crap az abszolút 9. hely mellett elnyerte az "A" szektor megnyeréséért járó díjat.

Hatodik Szerbiából az Extra Carp Temerin (653,12 kg/107 db). Ötödik Romániából SipCarp csapata 693,63 kg-os eredménnyel, egyben ők fogták a legtöbb halat is (228 db). Negyedik az EPBC-n először induló The One IV. csapata remek, 728,00 kg-os eredménnyel.

Harmadik, egyben a "B" szektor győztese az ismét szenzációs hajrát bemutató The One Team II. (Micula Péter, Pongrácz Norbert, Süveg Albert) az I. sziget bal széléről, fogásuk 744,88 kg, ez 194 db halat és 3,84 kg/db átlagot jelent.

Második remek horgászattal a II. sziget jobb szélső helyéről a Bachus Team (Bakos Károly, Neagoie Andrei, Fazekas Attila) 853,74 kg-os fogással (176 db, 4,85 kg/db átlag).

Az ezüstérmes sokadik sikeres szákolása
Az ezüstérmes sokadik sikeres szákolása

Az EPBC bajnoka a "C" szektor Felező-spicc jobb oldali helyén horgászó, 2015. évi világbajnok angol Duster Champs csapata, Mark Bartlett, Tom Maker, Billy Flowers összetételben. Az aranyéremhez 1067,17 kg hal kellett, e zsákmány egyben 162 db-ot és 6,59 kg/db átlagot jelentett! A Duster Champs egyben megdöntötte az egy csapat által fogott legtöbb +10 kg-os hal rekordját is (41 db), továbbá övék lett a legnagyobb koi ponty (10,03 kg) kifogásáért járó trófea is.

Himnusz, majd szép, az elmúlt években spontán módon kialakult hagyományként a csapatok sorban mennek gratulálni a dobogón állókhoz, s többen babonából megérintik az Európa Kupát is, sőt van, aki viccesen már most is el akarja venni...

Erre legközelebb valódi lehetőség a szeptember 11-én kezdődő XI. Professzionális Bojlis Európa Kupán, egyben XXVI. Maconka Nemzetközi Bojlis Kupán adódhat majd, s egyben a mai nappal meg is kezdődik a jelentkezési lapok fogadása! Ez a Kupa a koraőszi időszakban majd teljesen más pályákon teljesen más eredményeket fog hozni, erre ékes bizonyíték volt az SBS 2015. őszi kirobbanó mélyvízi sikere is...

17:00 Lassan tényleg véget ér minden, sorban búcsúznak a versenyzők, sőt új angol, belga és ukrán barátaink egyben azt is kinyilvánítják, hogy visszatérnek. A győzteseket közben bevisszük a fogadóba, pihenni egy kicsit. Előtte megbeszéljük, hogy nyolcra megyek értük, mert megnézzük az EB nyitómeccsét.

20:05 Elmentem, de elsőre nem tudtam, aztán már nem is akartam felébreszteni őket - a nagy meló után teljesen kidőlt a csapat, abszolút érthető módon. Hajnali kettőkor aztán jöttek értük, irány a repülőtér. Mark, Tom, Billy - sajnálom, hogy már nem találkoztunk, köszönök mindent Nektek ezúttal is!

Szép hagyomány a győztesek köszöntése
Szép hagyomány a győztesek köszöntése

Íme, a dobogósok!
Íme, a dobogósok!

Együtt a győztesek és a vendégek
Együtt a győztesek és a vendégek

21:55 Az EB nyitómérkőzés szünetében (bevallom, hogy néztük, kicsit ki- és leeresztve) jutottam el oda, hogy vettem egy kis levegőt, de ami ennél is fontosabb, feltöltöttem a hivatalos végeredményt is, Közben egy kicsit újra elgondolkoztam a nap eseményein: őrült futam a végén 5 óra alatt 1200 kg fogással, helycsere a dobogón, megdőlt az abszolút versenycsúcs, remek marhapöri volt ebédre, szépen lement a záróünnepség élőben és illusztris vendégekkel, voltak nagy beszélgetések, majd egy szűkebb körben egy kis nyugalom, jóleső fáradsággal és az eredmények okán talán érthető büszkeséggel a végére. Ismerős, jó érzés...

Íme, minden idők eddigi legszebb végeredménye:

Végeredmény, 115/115 óra

Eredménystatisztika, 1-10. szakasz, 115/115 óra

Szektoros eredménysor, 115/115 óra

Kék és narancssárga: Ukrán barátaink két szép koi ponty társaságában
Kék és narancssárga: Ukrán barátaink két szép koi ponty társaságában

3 nappal a verseny után

Elkészült a hivatalos eredménystatisztika, egyben elindult a nevezés is az őszi újabb versenyre. A folytatás a szeptember 11-én kezdődő XI. Professzionális Bojlis Európa Kupán, egyben XXVI. Maconka Nemzetközi Bojlis Kupán következik, s várhatóan ez a Kupa a koraőszi időszakban ugyanezen pályákon teljesen más eredményeket fog hozni, miként erre ékes bizonyíték volt az SBS-SziKo Team 2015. őszi kirobbanó mélyvízi sikere is...

Hivatalos eredménystatisztika az eddigi 49 maconkai bojlis versenyről

Nevezési lap a XI., szeptemberi EPBC-re

Ezúttal is köszönöm mindenkinek a sportszerű versenyzést, a közreműködést és persze az olvasóknak a kiemelkedő érdeklődést! E műfajban folytatás július 21-től az Amatőr Bojlis Kupán, majd szeptember 11-től az újabb Európa Kupán! Addig is jó horgászatot!

Dérer István

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 3db, utolsó: 2016-06-12 12:27:54

 

Írás ajánlása ismerősnek!